Best u Lisabonu, Čarlton u Beogradu, Hejlund tamo gde se ispilio: Najmlađi dvostruki strelci Mančestera na evroutakmici u gostima 1Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Najmlađi strelac Mančester junajteda na meču u gostima u Ligi šampiona jeste francuski napadač Antoni Marsijal. Imao je 19 godina, deset meseci i 16 dana kada je njegovim pogotkom izvučen bod protiv CSKA u Moskvi 2015 (1:1).

Računa li se i neutralni teren u evrokupovima, Brajanu Kidu nema ravnog u klupskoj istoriji. Na svoj 19. rođendan, 29. maja 1968, dao je gol u prvom produžetku uzbudljivog finala Kupa šampiona s Benfikom na Vembliju. Junajted je pobedom s 4:1 postao prvi engleski prvak Evrope.

Kid, a i samo njegovo prezime ukazuje da je tako moralo biti, ušao je u anale Old Traforda za sva vremena još na putu ka tronu. Pošto su „crveni đavoli“ u drugom kolu izbacili jugoslovenskog šampiona Sarajevo u kasnu jesen 1967, u četvrtfinalu na izmaku zime sreli su se s timom Zabže iz Poljske. Kod kuće su u prvoj utakmici pobedili s 2:0, a Kid je u poslednjem minutu doneo svojima mirniji san za revanš (Zabže ostvario nedovoljnu pobedu s 1:0). Mrežu je zatresao s 18 godina, osam meseci i 30 dana. I dan-danas je najmlađi strelac Mančestera.

Među mladalačke ukrase jednog od najvećih klubova sveta stavljen je još jedan biser. Ime mu je Rasmus Hejlund, Deluje da je Junajted u Dancu najzad pronašao golgetera na duge staze. Dalekovido ulaganje (Atalanti letos plaćen 75 miliona evra) već daje plodove. Jeste da Junajted ima najviše poraza na početku sezone još od 1973 (poslednja u kojoj je ispao iz najboljeg društva engleskog fudbala), ali Hejlund je navijačima podsticaj za gledanje u svetlu budućnost gde nalaze staru slavu.

Okrutna sportska sudbina je udesila da novi adut danske reprezentacije raširi krila na mestu na kojem se ispilio, protiv kluba koji ga je iznedrio, a da na kraju pogne glavu kao gubitnik sa celim svojim timom. Mančesteru se prvi put u Ligi šampiona dogodilo da ostane praznih ruku uprkos vođstvu s dva gola razlike. Imao je 2:0 pa i 3:2, ali se brojčano nadmoćnijem Kopenhagenu (Markus Rašford dobio crveni karton u finišu prvog poluvremena), klubu u kojem je Hejlund ponikao u svom rodnom gradu, isplatila upornost da načini preokret – 4:3.

Gostima je prvu prednost doneo, a zatim je i udvostručio Hejlund. Niko pre njega nije u dresu Junajteda postigao pet golova u prve četiri utakmice u Ligi šampiona (Bugarin Dmitar Berbatov četiri  2008). Strelac nije bio samo protiv svojih na Old Trafordu (1:0).

S 20 godina i 277 dana najmlađi je Junajtedov dvostruki strelac na meču Lige šampiona u gostima. To mu je za diku, pogotovo što je u istoriji kluba stao rame uz rame s dve njegove legende.

Bobi Čarlton, nedavno preminuli, postigao je dva gola u revanšu četvrtfinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde na Stadionu JNA u Beogradu (3:3) s 20 godina, tri meseca i 25 dana. U cvetu mladosti je preživeo avionsku tragediju sutradan po povratku kući.

U četvrtfinalu 1966. Severni Irac Džordž Best se istakao s dva pogotka u demoliranju Benfike u Lisabonu s 5:1. Dva i po meseca ga je delilo od punih 20. U Portugaliji su ga mediji zbog duge crne kose prozvali Peti Bitl. Na aerodromu u Engleskoj po povratku fotografisao se sa sombrerom kao El Bitl.

Čarlton se vratio u Beograd za polufinale s Partizanom. Došao je i Best, koji je ranije ozbiljnije povredio ligamente kolena. Bila mu je to poslednja utakmica u sezoni jer nije bio zalečen kako treba. Na megdan s Realom za titulu na Hejsel su otišli crno-beli.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari