Bez Endija i Novaka, snage ujednačene 1Foto:Starsport

Pred početak četvrtfinala Dejvis kupa selektori Srbije i Britanije, Bogdan Obradović i Leon Smit, nisu želeli da preuzimaju ulogu favorita, ističući da neigranje Novaka Đokovića i Endija Mareja stvara ravnotežu u odnosu snaga između dva tima.

– Čini me srećnim što ne igra Marej, ali nema favorita jer je Dejvis kup nepredvidivo takmičenje. Borićemo se, biće dugih razmena i verujem u svoj tim – rekao je Obradović juče na konferenciji za medije. NJegov britanski kolega dodao je da domaćin uvek ima prednost zbog podrške publike, ali da njegov tima ima veliko iskustvo u igranju Dejvis kup mečeva.

Turnir na Tašmajdanu otvoriće meč između Janka Tipsarevića i Kajla Edmunda, dvadesetjednogodišnjeg tenisera o kome se često govori kao o budućnosti britanskog tenisa. Najmlađi igrač u timu Britanije ove nedelje došao je do svog najboljeg plasmana na ATP listi u karijeri. Iako je ispao u prvom kolu Vimbldona, Edmund je stigao do 67. mesta, što je najbolja pozicija među igračima koji će se pojaviti na Tašu. Dvadesetjednogodišnjeg tenisera srpska publika upoznala je na turniru u Majamiju kada je u dva seta izgubio od Novaka Đokovića, a prvi reket sveta, i pored ubedljive pobede, tada je nahvalio Britanca rekavši da njegovi dosadašnji rezultati nisu za potcenjivanje i da ima potencijal da „napravi korak više i unapredi svoju igru.“ Ove godine Kajl Edmund, kome je turnir u Beogradu drugi nastup za britanski tim, beležio je solidne rezultate na šljaci, uključujući i pobedu u finalu čelendžera u Italiji nad srpskim teniserom Filipom Krajinovićem. Na drugoj strani, tek oporavljeni Janko Tipsarević igraće za reprezentaciju nakon tri godine pauze.

– Dugo nisam igrao Dejvis kup i pokušaću da nadoknadim propušteno. Zadovoljan sam žrebom, prvi izlazim na teren, što je dobro zbog dubla i spreman sam za sva tri meča. Više od 16 godina sam član reprezentacije i sa velikim nestrpljenjem čekam meč – rekao je Tipsarević juče.
U drugom duelu koji se igra danas Dušan Lajović će se sastati sa DŽejmsom Vordom, najslabijim igračem u britanskom timu. Vord, koji je nakon poraza od Novaka Đokovića u prvom kolu Vimbldona pao na 240. mesto ATP liste, prvobitno nije planiran kao deo britanskog tima. Međutim, zbog povrede Dana Evansa, Leon Smit je bio primoran da se za duel u Beogradu osloni na Vorda, čija prednost može biti iskustvo na Dejvis kup turnirima.

Subota će biti rezervisana za dubl – srpski par Tipsarević/Zimonjić sastaće se DŽejmijem Marejem i Dominikom Inglotom. Govoreći o turniru Leon Smit je prvog dana po dolasku u Beograd izjavio da veruje da njegov tim može do pobede i to pre svega zato što imaju jak dubl. Iako u reprezentaciji Marej i Ingolt nisu zajedno bili uspešni (izgubili su prošle godine od braće Brajan), DŽejmijev kvalitet je nešto na šta Britanci računaju. Stariji brat drugog igrača sveta prošle godine odigrao je zajedno sa DŽonom Pirsom dva grend slem finala (Vimbldon i US open), dok je ove godine osvojio Australijan open sa Brunom Soaresom. Ulogu favorita u dublu Zimonjić je prepustio gostima, ističući ipak da oba tima imaju šansu za pobedu.

– Britanci su finale dobili baš na šljaci. Sada ne igraju Marej i Đoković i mislim da smo izjednačeni. Britanija ima dobar tim. Edmund i Vord su prethodnih godina imali solidne partije, a sada se od njih očekuje pobeda. Ovo je dobra prilika za Lajovića – kazao je Zimonjić.
Britanija je prošle godine osvojila Dejvis kup prvi put posle 1936, a pobednik duela na Tašu srešće se sa Italijom ili Argentinom u polufinalu u septembru.

Marej u publici
Endi Marej doputovao je u Beograd kako bi bodrio saigrače. „Endi želi da bude ovde kako bi podržao tim i to govori dosta o njemu“, rekao je Smit. DŽejmi Marej je dodao da je njegov brat „veoma želeo da igra ali da je suviše rano nakon Vimbldona. Ipak, biće sjajno što će biti ovde da nas podrži.“

Raspored mečeva
Petak (16h)
Janko Tipsarević – Kajl Edmund
Dušan Lajović – DŽejms Vard
Subota (16h)
Janko Tipsarević/Nenad Zimonjić – Dominik Inglot/DŽejmi Marej
Nedelja (15h)
Dušan Lajović – Kajl Edmund
Janko Tipsarević – DŽejms Vord

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari