Bez milosti za Karabatiće 1Nikola Karabatić Foto: Eddy Lemaistre/ Epa

Francuska stručna javnost, navijači i mediji poklonilli su se Nikoli Karabatiću za fantasične role i MVP titulu na nedavno završenom prvenstvu sveta, ali sudski organi te zemlje nisu poštedeli zvezdu novog (starog) planetarnog šampiona u rukometu.

Nekoliko dana posle velikog nacionalnog slavlja osudili su ga na dvomesečnu uslovnu zatvorsku kaznu i novčano 10.000 evra za učestvovanje u nameštanju klupskog meča 2012. godine, a na isti način je sankcionisan i njegov rođeni brat i, takođe, reprezentativac Luka.

– U ovom slučaju nema mesta priči da je reč o neznanju. Ne možete da nam govorite da se sve događalo iza vaših leđa, da niste ništa znali o ovome. Osudite ovo razmaženo derište francuskog sporta – bio je 2015. nemilosrdan tužilac Patrik Dežarden, povodom tvrdnji jednog od najboljih rukometaša svih vremena da “nije znao da će susret njegovog bivšeg kluba Monpeljea protiv ekipe Seseona biti namešten”, a na takav ishod su se kladili njegova devojka, brat sa svojom curom, neki saigrači i prijatelji.

Luka Karabatić priznao je da je izdašna kladioničarska uplata (uz kvotu 2,9) na izgubljeno prvo poluvreme (pre meča već sigurnog) prvaka i ekipe koja se borila za opstanak, bila “glupost mladog igrača”, ali Nikola nije promenio iskaz, kao što sud nije uvažio žalbu na prvostepenu presudu, pa su obojica dobila “po prstima”.

I to manje nego što su mogli, pa se ne može reći da su do nogu potučeni u ovom “duelu”, bez obzira na tamnu mrlju u karijerama.

– Više bismo voleli da je tužba odbačena… U teoriji, Karabatiću preti zatvorska kazna do pet godina, ali i nekoliko sati provedenih u zatvoru bilo bi previše – izjavio je pre poslednjeg suđenja Mišel Korbije, advokat vlasnika dva olimpijska, četiri planetarna i tri evropska zata, četiri manje sjajna odličja sa ovih takmičenja i titula za najkoristnijeg igrača.

Kažnjen i Bojinović

Pored braće Karabatić u ovom procesu je kažnjeno još 14 ljudi, od čega su petorica rukometaša, a među njima i njihov nekadašnji klupski kolega Mladen Bojinović. Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije dobio je četiri meseca zatvora uslovno i globu od 20.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari