Bez Nedovića, Dobrića i Petruševa, Crvena zvezda kreće u misiju odbrane titule u ABA ligi 1foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Pripremni period za košarkše Crvene zvezde bio je veoma turbulentan, a sva je prilika da će i start sezone, pre svega u ABA ligi biti vrlo tenzičan. Crveno-beli sutra dočekuju MZT, kao zvanični šampion, a već na početku moraće da nastupe bez Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića i Filipa Petruševa.

Za očekivati je i da se Miroslav Raduljica, kao poslednje pojačanje „ne skine“ što centarsku liniju ne bi trebalo da poremeti, s obzirom na to da je tokom leta nagomilan broj igrača do mere da se sa razlogom postavlja pitanje zašto je tako nešto urađeno.

Iskustveno, u poslednje dve decenije, Zvezda nikada nije imala na jednoj poziciji više od tri rešenja, a ove sezone na centru će imati najmanje pet u vidu Luke Mitrovića, Hasana Martina, Ognjena Kuzmića, Filipa Petruševa i Miroslava Raduljice.

Na osnovu onoga što je pokazao tokom priprema, postoji mogućnost da Vladimir Jovanović i Dalibora Ilića više koristi na pet, nego li na četiri koja je njegova primarna pozicija.

Ima ideja, koje ne proizilaze od strane struke, već sa vrha, da Petrušev i Ilić mogu igrati na mestu krilnog centra, što trenutno deluje kao neslana šala, naročito kada je evroligaška konkurencija u pitanju.

U svakom slučaju, nakon odlaska Dejana Radonjića, koji se, po svemu sudeći, rastao sa Zvezdom zbog ličnog animoziteta sa upravom, Zvezda je započela rekonstrukciju ekipe vrlo traljavo i inertno, vodeći se nekim nesvakidašnjim principima.

U toku priprema, apsolutno nijedno pojačanje nije ostavilo neki naročit utisak, pogotovo Amerikanci: Džejlen Adams, Džon Holand i Hasan Martin.

Sva trojica dovedeni su sa idejom da budu primarna rešenja na jedinici, trojci i petici, međutim, samo mesec dana rada dovelo je do toga da Zvezda pregovara sa Stefanom Jovićem kako bi pronašla rešenje na pleju, očigledno nezadovoljna onime što Adams ume.

Da već sutra ne počinje sezona, odnosno da je vremena za uigravanje više, možda bi se moglo pisati o tome da će se kockice posložiti na vreme. Ovako, duel sa MZT (subota, 20.00, hala „Aleksandar Nikolić) sigurno dolazi u nevreme za ekipu koja ima imperativ da odbrani naslov regionalnog šampiona, pre svega.

Ne samo što su pojačanja upitna, već je i starosna struktura ekipe takva, da bi sa potencijalnim dolaskom Jovića Zvezda imala čak sedmoricu košarkaša starijih od 30 godina, a njih trojicu u 35. godini života.

Zajedno sa stručnim štabom, trener Jovanović će debi na klupi Crvene zvezde dočekati zamišljen i zabrinut, jer će na sve probleme morati i da pokaže taktičku umešnost prikrivanja slabosti koje će biti očiglednije, s obzirom na to da će se ekipi iz Skoplja suprotstaviti bez rovitog Nemanje Nedovića i povređenih Ognjena Dobrića i Filipa Petruševa.

Nedović još uvek ne može na treninzima da radi pod maksimalnim opterećenjem nakon doživljene rupture lista tokom boravka sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu.

Upitan je njegov, kao i povratak Ognjena Dobrića, koji je na generalci sa Olimpijakosom izvrnuo skočni zglob. Na sreću, distorzija nije veća i kompleksnija, ali popularni Šegi sigurno neće biti spreman za sutrašnju premijeru.

Petrušev je propustio i poslednje pripremne mečeve na Kipru, požalivši se na bolove u leđima koji su bili očigledni i prilikom druženja sa novinarima.

Daroviti centar jedva je stajao na nogama, imao je bolove zbog kojih je morao da traži i adekvatan položaj prilikom sedenja.

Rovit je i Ben Bentil, s tim u vezi, u duelu sa povratnikom u elitno abaligaško društvo, Stefan Lazarević trebalo bi da veći deo vremena provede na četiri.

U nedostatku adekvatnih opcija na dvojci, moguće je da će Zvezda igrati sa dvojicom plejmejkera, odnosno da će Adams biti rasterećen prenosa lopte.

Amerikanac je pripreme završio sa zabrinjavajućih pet izgubljenih lopti u proseku, koje je mahom gubio prilikom jednostavnih dodavanja, u prvom pasu ili u toku samog prenosa lopte.

Idejno, 17-godišnji Nikola Topić trebalo bi da dobije više prostora na startu sezone. Tokom priprema se nije videla razlika kada je bio u igri, između njega i Džejlena Adamsa, naprotiv.

Bolji učinak i pametniji način razigravanja bio je u opisu prikazanog mladog Topića, nego li 26-godišnjeg Amerikanca.

MZT je, u rasporedu koji je za Zvedu na startu sezone veoma nepovoljan, najlakši rival, u poređenju sa iskušenjima koje odmah dolaze protiv Efesa u Evroligi, odnosno Budućnosti u Beogradu, u drugom kolu ABA lige.

Ekipa iz Skoplja je tokom leta osetno promenila ekipu, dovela je semdoricu novajlija, ali je utisak da ne bi trebalo previše da namuči crveno-bele.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari