Bez predstavnika bivše "Juge" 1Foto: EPA-EFE/ Szilard Koszticsak

Još 12 klubova konkuriše za mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, a među potencijalnim učesnicima najjačeg i najisplativijeg takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske federacije najviše je kandidata iz Grčke, jer i njen „večiti“ prvak Olimpijakos i poslednjih godina sve konkurentniji PAOK imaju 180 minuta  plej-ofa da se dokopaju kontinentalne elite i bogatih premija UEFA.

Prvi je sačekao protivnika i prošao bolje nego što se nadao, jer će mu umesto srpske Crvene zvezde na „crtu“ slabija kiparska Omonija, pa ne bi trebalo da ima naročitih problema, naravno pod uslovom da Atinjani ozbiljno shvate dvomeč sa taktički i defanzivno disciplinovanom ekipom iz Nikozije.

Pred drugim je opet teška misija, ali ako su Solunjani izbacili redovnog učesnika LŠ – portugalsku Benfiku nemaju razloga da se sklanjaju ni ruskom Krasnodaru, na nešampionskoj stazi.

Tamo gde će svoje zrnce sreće tražiti još belgijski Gent i ukrajinski Dinamo (Kijev), pošto su u još prvoj turi utakmica trećeg kruga trke za LŠ, pobedama nad austrijskim Rapidom, odnosno holandskim AZ Alkmarom došli do međusobnih bitki sledeće i poslednje nedelje ovog meseca.

Sa polovičnim šansama za uspeh.

Naš šampion i hrvatski Dinamo nisu bili te sreće ili bolje rečeno sami su pali i sami se ubili, a kako je sa staze šampiona ranije izgurano i slovenačko Celje, prvi put posle šest sezona bivša Jugoslavija neće imati za koga da navija u ovom izdanju Lige šampiona.

Možda se ni Beograđani ni Zagrepčani ne bi do nje probili ni da su „preživeli“ ovu sredu, ali više se tipovalo na njihove nego na trijumfe pomenute Omonije i mađarskog Ferencvaroša.

Iako je sastav iz Budimpešte pre „modrih“ na pleća oborio i slavni Seltik i time nagovestio svoj najveći evropski domet od 1994, kada je jedini put bio u sastavu LŠ, a prošlogodišnje učestvovanje u Ligi Evrope bilo vesnik titule u nacionalnom prvenstvu.

Stoga, ne bi bilo nikakvo iznenađenje ni da se ekipa iz Budimpešte proslavi protiv Moldea, bez obzira što su Norvežani posle jedinog ulaska u LŠ (1990) u ovom veku u par navrata stizali do poslednje faze kvalifikacija, u sezoni 2015/1016, igrali šesnaestinu finala LE sa Seviljom, pre 48 sati eliminisali nimalo naivni azerbejdžanski Karabag.

Fudbalski svet je zatečeniji poslednjim trijumfom Midtjilanda, obzirom da je danski klub osnovan tek na kraju prošlog veka, nije strah i trepet ni u svojoj Danskoj i ima samo jednu grupnu fazu nekog evropskog takmičenja (LE) u svojoj istoriji.

A, preksinoć je glatko izbacio Jang Bojs, švajcarskog polufinalistu Kupa šampiona iz 1959, s nekoliko grupnih faza LE u poslednjoj deceniji i istim takvim podvigom u LŠ pretprošle sezone.

Češka Slavija biće ništa manje izazov, imajući u vidu lepu istoriju nastupa Pražana u UEFA kupovima.

Prolaz Makabija iz Tel Aviva, pak, ne spada u rubriku verovali ili ne, pošto Izraelci imaju višestruko iskustvo nadmetanja u grupnoj fazi LŠ i LE posle 2000. godine, a za ovaj plej-of su se borili sa „malim“ beloruskim Brestom.

Dolazeći dvomeč sa Salcburgom je pak krupan zalogaj, pa će biti zanimljivo videti šta može protiv austrijskog bogataša.

Rezultati trećeg kola

Ferencvaroš – Dinamo (Zagreb)                2:1

Omonija – Crvena zvezda            1:1, pen 2:4

Midtjiland – Jang Bojs    3:0

Karabag – Molde              0:0, pen 5:6

Makabi (Tel Aviv) – Dinamo (Brest)         1:0

PAOK – Benfika 2:1

Gent – Rapid      2:1

Dinamo (Kijev) – AZ Alkmar        2:0

Šampionska staza

Slavija (Prag) – Midtjiland

Makabi (Tel Aviv) – RB Salcburg

Olimpijakos – Omonija

Molde – Ferencvaroš

Krasnodar – PAOK

Gent – Dinamo (Kijev)

* Prvi mečevi igraju se 22/23, a revanši 29/30. septembra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari