Bez sumraka favorita 1Foto: FIBA

Naporne kvalifikacije, brojni besmisleni „prozori“ na kraju u formama „balona“ nisu evropskog reprezentativnoj košarci doneli ništa novo.

Sve, ali bukvalno sve reprezentacije koje su pretendovale (osim Letonije), na kraju su se kvalifikovale za šampionat Starog kontinenta 2022.

Sama činjenica da su čak četiri države u ulozi domaćina predstojećeg Eurobasketa – Češka, Gruzija, Italija i Nemačka dodatno je razvodnjila kvalitet kvalifikacija kao i same „kriterijume“ za plasman pošto je iz svake od osam kvalifikacionih grupa na kontinentalni šampionat išlo po tri prvoplasirane reprezentacije.

Apsurdan sistem kvalifikacija koji je podrazumevao da se u grupama nađu i zemlje domaćini, uprkos tome što su se automatski našle na Evropskom prvenstvu, doveo je do toga da je autsajderima mogućnost kvalifikovanja bila otežana, naročito u grupama u kojima su se takmičili Češka i Gruzija, čiji kvaliteti sastava nisu u mnogome zavisili od doprinosa igrača iz Evrolige ili NBA, koji mahom nisu nastupali za svoje selekcije.

Naše komšije – Severna Makedonija i Crna Gora upravo su se našle u tom „nebranom grožđu“, s obzirom na to da su se u njihovim grupama nalazili domaćini Evropskog prvenstva – Nemačka (Crna Gora), odnosno Italija (Severna Makedonija).

Uprkos tome što je Nemačka dobrano podbacila u Grupi C kvalifikacija (samo jedna pobeda) Crna Gora je u konkurenciji Francuske i Velike Britanije morala da zauzme jedno od prva dva mesta.

Britanci su konstantno imali okosnicu ekipe sastavljenu od igrača koji nastupaju u Turskoj (Olaseni, Tarik Filip), odnosno Francuskoj, Španiji i Nemačkoj (Soko, Luk Nelson, Majls Heson, Den Klark). Crnogorci su u pretposlednjem kolu eventualnim trijumfom nad Francuskom mogli da ostanu u igri za kontinentalni šampionat; vodili su „đetići“ do pred sam kraj utakmice, ali su ih matirali Tomas Ertel i Isaija Kordinie.

U Grupi B, Severna Makedonija bila je u identičnoj situaciji. Italijani su čitave kvalifikacije odigrali bezbrižno, pritom su na okupu imali sve iole talentovanije igrače iz domaćeg prvenstva.

U konkurenciji Rusije i Estonije Makedonci su morali da zauzmu jedno od prva dva mesta u čemu na kraju nisu uspeli.

Rusi su na okupu konstantno imali igrače iz Lokomotive Kuban, Nižnjeg, Parme, Jeniseja, Avtodora… vrlo kompetitivne za potrebe kvalifikacija, dok je Estonija javnosti predstavila talente poput Henrija Drela (Pezaro), Kaspara Triera (Sasari), kao i vrlo zanimljivog centra Maik-Kalev Kotsara, bivšeg studenta Južne Karoline sa kojom je 2017. igrao na fajnal-foru NCAA turnira.

Nesumnjivo, na kraju je najzanimljivije bilo u Grupi C, Dance je jedno polaganje delilo od plasmana na Evropsko prvenstvo na kojem, u tom slučaju, ne bi bilo Litvanije.

Neverovatan meč odigran je u Viljnusu u poslednjem „balonu“.

Danska i Litvanija direktno su odlučivale o drugom učesniku šampionata, s obzirom na to da je Češka kao domaćin relaksirano odigrala čitave kvalifikacije, dok je Belgija bila bezbrižna na skoru 4-2.

Čak i bez evroligaških i igrača iz NBA, Litvanci su imali prekaljene reprezentativce poput Kalnietisa, Mačiulisa, Kuzminskasa, Bendžiusa, Dimse… ali su lako mogli da ostanu bez plasmana da kojim slučajem Kalnietis u poslednjim sekundama nije lupio rampu Darbou na samom obruču.

Svi ostali favoriti plasirali su se na Evropsko prvenstvo, uglavnom rutinski, uz manje rezultatske amplitude tokom kvalifikacija.

Učesnici Evropskog prvenstva

Na Eurobasketu 2022. učestvovaće: Izrael, Španija, Poljska, Italija, Rusija, Estonija, Belgija, Litvanija, Češka, Hrvatska, Holandija, Turska, Srbija, Gruzija, Finska, Ukrajina, Slovenija, Mađarska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Grčka.

Sistem takmičenja

Naredno Evropsko prvenstvo biće 41. po redu ali sa istorijskom konotacijom, pošto će se svako naredno igrati na četiri, a ne na dve godine kako je bilo poslednjih decenija. U pomenute četiri države (Češka, Gruzija, Italija, Nemačka) organizovaće se od 1. do 18. septembra. Čak 24 reprezentacije biće podeljene u četiri grupe sa po šest selekcija u prvoj fazi takmičenja od 1. do 8. septembra. Četiri najbolje iz svake grupe plasiraće se u osminu finala (10. i 11. septembar). Četvrtfinale je rezervisano za 13. i 14. potom polufinale za 15. i 16. septembar dok će se utakmice za bronzu i zlato igrati 18. septembra.

Milosavljević oprostio dug Unikahi

Dragan Milosavljević je zvanično napustio Unikahu prošle nedelje, a objavljeno je da se srpski reprezentativac prilikom dogovora oko raskida saradnje odrekao preostalog dela zarade iz ugovora koji je isticao 30. juna, što iznosi oko 100.000 evra. Španski mediji to navode kao njegovu poslednju uslugu svom doskorašnjem klubu, s obirom da je upravo taj novac olakšao Unikahi dovođenje bivšeg centra Himkija i Bajerna, Malkoma Tomasa. Tomas je u Evroligi igrao još za Makabi i Fenerbahče, a imao je epizode i u nekoliko NBA timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari