Bez "zečeva" u tri šešira 1

Trideset dve reprezentacije iz pet fudbalskih konfederacija kvalifikovalo se za 21. Svetsko prvenstvo.

Njihovi selektori i najviši funkcioneri nacionalnih Saveza se okupili u Moskvi, da bi na današnjem žrebu u čuvenom Kremlju (16.00), zajedno sa radoznalim navijačima širom planete, saznali s kim će imati posla u grupnoj fazi prvog Mundijala na tlu Istočne Evrope, odnosno koliko će im bi teško ili lako da prođu kroz početno sito i rešeto takmičenja sledećeg leta (14. jun – 15. jul).

Učesnici turnira razvrstani su u četiri „šešira“, počev od najjačeg (sa ekipama s najvišim FIFA koeficijentom), gde su tzv. nosioci budućih grupa, pa do najslabijeg sa selekcijama najlošijeg rejtinga, a od kuglica iz ruku Garija Linekera i Marije Komandnaje zavisi ko će u koji od osam kvarteta. Čuveni Dijego Maradona, Loran Blan, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol, Gordon Benks i Nikita Simonjan asistiraće ovom paru, a nekada fenomenalni centarfor Engleske i ruska novinarka usmeriti sudbinu svakog tima koji je posle dugih kvalifikacija ostao u igri za pehar, slavu i bogatu premiju Međunarodne fudbalske federacije.

Niko ne može da bira grupu, ali svi imaju želje, pa i vršilac dužnosti selektora naše zemlje a možda i „pravi“ šef stručnog štaba „orlova“ na prvenstvu Mladen Krstajić, koji se u najvećoj državi sveta nalazi u društvu predsednika i sportskog direktora Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze i Gorana Bunjevčevića. Kao neko ko trenutno vodi tim iz četvrtog „šešira“ logično je da bi bio najsrećniji ako bi Branislav Ivanović, Dušan Tadić, Vladimir Stojković, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković – Savić i ostali izvukli, uslovno rečeno, najslabije rivale iz ostalih skupina.

– Biće ono što nam je suđeno, kao i svima, žreb je isti za sve. Naravno, bilo bi dobro da imamo za rivale selekcije sa kojima možemo da igramo, u smislu da napravimo što bolji rezultat – razmišlja nekadašnji pomoćnik Slavoljuba Muslina, koji se suprotstavio izričitoj želji čelnika FSS da određene vedete mlade selekcije budu priključene A timu za Mundijal i dobio šut kartu samo nekoliko nedelja pošto je našoj zemlji doneo prvi plasman na neko veliko takmičenje posle učešća na SP u Južnoj Africi 2010. godine.

Međutim, Krstajić ne krije koga bi najradije eskivirao u borbi za bodove. Tamo gde nam, po propozicijama žreba, na put nikako ne mogu stati reprezentacije iz našeg šešira: Maroko, Japan, Nigerija, Panama, Južna Koreja, Australija, koja još traži selektora posle ostavke Angea Postekoglua, i Saudijska Arabija.

– Teško je reći koga ne bih voleo, ali da mogu da biram rivala iz prvog šešira to bi bili Rusija ili Poljska. Zamislite da izvučemo Brazil, a iz drugog šešira Španiju. Ja to ne smem ni da pomislim… Iz drugog šešira Peru, a iz trećeg Tunis mi deluju kao protivnici po meri, ako tako može da se kaže. Ne priželjkujem Hrvatsku, ne iz sportskih razloga, jer nećemo ratovati nego igrati fudbal, nego zato što bi ta utakmica nosila dodatno breme zbog političke situacije – iskren je nekada standardni štoper A tima i stub odbrane reprezentacije Srbije i Crne Gore koja je u kvalifikacijama za SP u Nemačkoj 2006. primila samo jedan gol, a onda na turniru čak 10 pogodaka (od Argentine, Obale Slonovače i Holandije).

Kako bilo „orlovi“ su kao osvajači D grupe, sa šest pobeda, tri remija i jednim porazom, zaslužili da ih gledamo u Rusiji, a od njihovog znanja, veštine, snage, stava i sastava zavisi da li ćemo im aplaudirati na povratku ili ih dočekati kao gubitnike.

Učešća na Mundijalima

Kraljevina Jugoslavija

1930. (Urugvaj) 3. mesto

FNR Jugoslavija

1950. (Brazil) 5. mesto

1954. (Švajcarska) 7. mesto

1958. (Švedska) 5. mesto

1962. (Čile) 4. mesto

SFR Jugoslavija

1974. (Nemačka) 7. mesto

1982. (Španija) 16. mesto

1990. (Italija) 5. mesto

SRJ

1998. (Francuska) 9. mesto

SiCG

2006. (Nemačka) 32. mesto

Srbija

2010. (Južna Afrika) 23. mesto

Engleska TV premijera

Počev od 1966. godine i SP u Engleskoj sastavljanje grupa moguće je pratiti u televizijskim prenosima. Tadašnji žreb, održan u hotelu Rojal Garden u Londonu, dao je novu dimenziju ovoj ceremoniji, pa se svaki sledeći organizator trudio da je začini što atraktivnijim programom i učešćem što više (ne)fudbalskih zvezdi. 

Prvi šešir

Rusija

Nemačka

Brazil

Portugal

Argentina

Belgija

Poljska

Francuska

Drugi šešir

Peru

Španija

Švajcarska

Engleska

Kolumbija

Meksiko

Urugvaj

Hrvatska

Treći šešir

Iran

Senegal

Egipat

Tunis

Švedska

Kostarika

Danska

Island

Četvrti šešir

Srbija

Nigerija

Australija

Japan

Maroko

Panama

Južna Koreja

Saudijska Arabija 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari