Bibićevih devet blistavih dana 1

Ne postoji takav sportista koji je programiran da uvek pobeđuje. Najbolji su najbolji i kad izgube ne traže opravdanje za trenutni neuspeh, a česte pobede slave tiho i daleko od očiju javnosti. Kod njih je sve podređeno novim izazovima, zato i jesu veliki.

Toj maloj, ali odabranoj grupi naših sportista na dobrom putu da se pridruži je i sedamnaestogodišnji atletičar Novog Pazara Elzan Bibić. Ono što je on postigao u devet dana jula graniči se sa naučnom fantastikom. Četiri dana uzastopno, od 14. -17. jula trčao je u najjačoj mogućoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu za mlađe juniore u Tbilisiju,. Trčao je četiri trke na distancama od 800 do 3000 metara i iz njih izašao sa jednom zlatnom medaljom i jednim finalom.U polufinalu trke na 800 metara postavio je novi rekord Srbije za mlađe juniore – 1:51,16.. Svako ko ima i najmanja saznanja o atletici reći će da je podvig biti deo toliko kvalitetnih trka, a kamoli pobediti u jednoj od njih.

 

Odmah po završetku poslednje discipline u Gruziji otišao je uBidgošć (Poljska) poprište Svetskog prvenstva za starije juniore. Iako najmlađi i u toj konkurenciji, i to samo dva dana posle finalne trke na 800 metara u Tbilisiju, Bibić opet briljira. Okružen najboljim svetskim atletičarima iz Kenije, Australije, Sjedinjenih država i većine evropskih zemalja, učenik Rifata Zilkića osvaja drugo mesto u kvalifikacionoj trci na 1500 metara i to u vremenu svog drugog ikada istrčanog rezultata – 3:47,72. U finalnoj trci bio je jedanaesti, ne tek jedanaesti, već sjajan jedanaesti. Istina, ostvareni rezultat nije na njegovom nivou (3:51,58), a kako i da bude, kad je to bila njegova četvrta trka u sedam dana.

. Da finale, izuzimajući poslednjih 300 metara, nije bilo tako sporo i da čitavu trku nisu obeležila konstantna guranja na granici saplitanja, koja Bibić nikako nije mogao da izbegne, i krajnji plasman bi bio bolji. Postoji još jedan detalj iz te trke zbog kojeg El’Biba treba bez ikakve zadrške hvaliti i veličati. Kada je video da od priključka vodećima neće biti ništa sve snage usmerio je da pobegne sa poslednjeg mesta. Uspeo j!Kapa dole Bibiću!

Prava retkost je da tako mlad sportista na startu juniorske karijere trči u devet dana i u dve različite zemlje četiri srednje duge i duge discipline i u svakoj od njih dođe do finala, i obori dva rekorda Srbije, a u jednoj i osvoji zlatnu medalju. Ko zna o kakvim razmerama Bibićevog uspeha bi sada govorili da su kojim slučajem dve atletske federacije EAA i IAAF (evropska i svetska) imala više sluha i između dva prvenstva ostavile bar dvonedeljnu pauzu. Kada je u subotu onako hrabro istrčao trku na 5000 metara, svako ko voli atletiku zapitao se gde su njegove krajnje mogućnosti. Odgovor na to pitanje u ovom trenutku ne zna niko, pa ni sam Bibić. Ostvario je više podviga u toj trci,.Ssvakako najveći je što je njegovo osmo mesto i rezultat 13:51,40 novi juniorski rekord Srbije. Do subote rekorder je bio Dušan Janićijević sa 13:57,8, koji je to vreme istrčao davne 1973. godine. Teško je reći šta je veći podvig, ovaj rezultat ili to što su se ispred njega na kraju trke našla samo po dva atletičara iz Kenije, Etiopije i Eritreje i jedan iz Džibutija. Podsestimo, da su decenijama trkači iz ovih zemalja vladari „petohiljadarke“, pa još su u proseku stariji dve ili dve i po godine od ovog sedamnaestogodišnjaka. Ne može da se ne primeti da niko od Evropljana nije bio bolji od njega u disciplini u kojoj crnoputi atletičari nemaju premca. Sjajno, sjajno, sjajno!!!

Ovaj šampion,još uvek dečak, dane slave doživljava kao nešto najnormalnije.

-Prija mi i lepa je ova pažnja kojom sam okružen sa svih strana, ali meni je mnogo važnije što atletiku toliko volim i bez nje ne mogu da zamislim dan života – kaže Bibić.

Uzajamna ljubav između popularnog El’Biba i kraljice sportova vidljiva je na svakom koraku, bilo da se radi o treningu ili trci. Zato je on to što jeste.Možda i najbolji ili jedan od nekoliko najboljih mladih sportista Srbije u ovom trenutku.S njegovom pojavom, u atletskim krugovima učestale su analize u kojima se predviđa, nastavili njegova karijera da se razvija ovim tempom, mogućnost da postane taj neko ko će srušti sve rekorde nenadmašnog jugoslovenskog i srpskog dugoprugaša Daneta Korice. Najdugovečniji rekordi Srbije na 5 i 10 km (stari 45 godina) ne da odolevaju, nego im se za sve ovo vreme niko nije ni primakao. To su discipline s kojima će se Bibić uhvatiti u koštac tek za nekoliko godina. Tada kad dostigne potpunu sportsku i ljudsku zrelost Rezultati Daneta Korice biće u velikoj opasnosti da zauvek odu u atletsku arhivu. Realno je, ako je pao Janićijevićev rekord iz 1973. godine, da će se isto to za nekoliko godina dogoditi i sa dva Koričina remek – dela iz 1971.

Koliko je nešto ovako izvesno, manje je realno – ne i nemoguće, da rekordi Slobodana Popovića na 800 metara i Dragana Zdravkovića na 1500, 3000 metara i jednu milju budu izbrisani sa liste nedostižnih. Ne što to El’Bibo nije u stanju da uradi, već zato što te distance neće još dugo ni biti u njegovom fokusu. Valja biti i krajnje objektivan, to su vremena i danas vredna u svetskim razmerama. Naravno, o rekordima uglavnom razmišljaju drugi. On tek kad ga pitaju skromno odgovara da će biti ,,sve u svoje vreme. One rekorde koje osetim da mogu da oborim probaću da srušim“

– Sad ima mnogo važnijih stvari koje valja uraditi, a o rekordima i rekorderima ćemo kad za njih dođe vreme – kaže ovaj novopazarski atletičar, koji je posle Tbilisija i Bidgošća još mentalno jači i čvršći.

Izuzetno je važno da je posle pobede i titule evropskog prvaka u Gruziji osetio i kako izgleda kad se gubi. Video je koje su to discipline u kojima ima prostora za nadogradnju, pa i da li ih vredi trčati u najjačoj međunarodnoj konkurenciji, a koje su one u kojima se oseća svoj na svome. Domaća takmičenja su nešto sasvim drugo i na njima je i poželjno da se što je moguće više puta oproba na svakoj od staza dužine između 800 i 5000 metara.

 

Zilkić: Fenomenalno!

-Fenomenalno, fenomenalno, vanzemaljski – ponavljao je oduševljeno trener Rifat Zilkić.Ovaj vrhunski atletičarski stručnjak retko kada ostane bez teksta kada govori o rezultatima svojih atletičara. Ovoga puta mu se, baš, to dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari