Bitka za prvo mesto 1Foto: STARSPORT

Odigrali su u Bolonji sjajno drugo poluvreme; uspeli su crno-beli da brejknu Virtus i da tako obezbede četvrtfinale Evrokupa.

Razglednicom iz Italije pozvali su košarkaši Partizana svoje pristalice da u nedelju ispune tribine Beogradske arene (18.00) i tako im olakšaju nastojanje da protiv Budućnosti praktično kaparišu prvo mesto u ABA ligi pred početak plej-ofa.

Pred 19. kolo klubovi su poravnati na samom vrhu; sa ukupno četiri poraza i dva koraka prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu, prvog pratioca, faktički sami odlučuju o poretku na samom vrhu regionalne tabele.

Podgoričani su trijumfovali u prvom međusobnom meču (65:60) i osim pobede, puleni Andree Trinkijerija težiće da ona iznosi makar šest poena razlike.

Budućnost je na krajnje neslavan i poražavajući način završila ovosezonsko učešće u Evrokupu (Podgoričani su ispali još u prvoj fazi).

Svu pažnju i pripremu preusmerili su na izazove u ABA ligi; nakon obnovljene povrede kolena Filipa Barovića, nedavno su angažovali dokazanog francuskog krilnog centra Kima Tilija i tako dobili na polivalentnosti, iskustvu i atleticizmu u centarskoj liniji.

Uprkos drugoj najboljoj odbrani u regionu, tokom sezone umeli su da kiksnu na gostovanjima, zbog čega je i pozicija trenera Petra Mijovića bila upitna, pogotovo nakon poraza u Železniku u 11. kolu, a naročito posle očajno odigrane utakmice u Novom Mestu pre četiri runde.

Povoljan raspored u poslednja tri kola nekako je smanjio razočaranost uprave u kvalitet partija igrača i način vođenja ekipe, međutim u nedelju bi trebalo da se vidi realno stanje stvari u redovima Budućnosti.

Mega, Cibona i Igokea svakako nisu bili timovi koji su kvalitativno mogli da pariraju Podgoričanima kojima koncepcijski igra najviše zavisi od saradnje pleja Kobsa i centra Martina.

Za potrebe ABA lige dobro su popunjeni na svim pozicijama; u svojim redovima imaju sjajnog šutera Skota Bamforda (39,4 odsto za tri), dvojicu plejmejkera (Kobs i Nikolić) koji su zbirno na proseku od skoro deset asistencija.

Utisak je da im fali više talenta i protagonizma u centarskoj liniji (pogotovo samih petica).

– Mnogo bi nam značilo to prvo mesto. Vezali smo tri pobede i mislim da hvatamo dobar ritam. Sigurno je da će Partizan da pristupi malo drugačije tom meču, nakon poraza od Crvene zvezde. Juriće pobedu protiv nas. Očekujem da će se igrati dobra košarka. Partizan igra dosta agresivno, odbrana je na visokom nivou, zna se ko šta radi. Dosta lepo su posložene stvari i ofanzivno i defanzivno. Gledajući prethodnih mesec dana kako igra Partizan, mislim da je to ekipa koja je možda glavni kandidat za osvajanje pehara – nahvalio je Nikola Ivanović, organizator igre Podgoričana, košarkaše Partizana.

Crno-beli su u poslednjih deset kola imali faktički idealan raspored; iz Beograda gotovo da i nisu izlazili (gostovanja FMP i Zvezdi) i tek je večiti rival u poslednjem kolu uspeo da prekine njihov niz od devet vezanih regionalnih pobeda.

U nedelju bi to trebalo da bude duel dve najbolje odbrane u regionu; posle Primorske, koja je u Kopru spustila Partizan na 56 poena, Budućnost je defanzivno naterala crno-bele u Podgorici na svega 60 datih.

U zahtevnom ritmu u poslednje dve nedelje „sreda-subota“ povređenima Nemanjom Gordićem i Redžijem Redingom, osetno smanjenom rotacijom u spoljnoj liniji, trener Trinkijeri imaće malo vremena da pronađe adekvatnu alternaciju za Korija Voldena koji je u večitom derbiju i Bolonji odigrao možda i dve najbolje partije u crno-belom dresu.

Jaramaz i Pejdž mogu da odgovore zadacima na pleju, Zagorac poseduje zavidnu tehniku, međutim, možda bi Trifunović mogao da bude džoker, s obzirom na to da je u mlađim kategorijama igrao na jedinici.

– Pozvao bih navijače da dođu u Arenu da bodre ove momke, jer u nedelju imamo važnu utakmicu u ABA ligi koju moramo da dobijemo. Želim da Arena bude mala za sve koji žele da dođu. Budućnost je ekipa koja ima isti broj pobeda i poraza kao i mi. Moramo da se odmorimo i spremimo i da igramo košarku iz drugog poluvremena protiv Virtusa, to je recept – podvukao je kapiten Veličković.

U Areni se „krčka“ rekord

Na osnovu dinamike prilikom prodaje karata, u nedelju bi mogao da bude postavljen rekord ABA lige po broju gledalaca na jednoj utakmici. Trenutno je u vlasništvu Cibone, pošto je u zagrebačkoj dvorani okupilo 16.200 gledalaca da posmatra finalni duel regionalnog takmičenja aprila 2010. kad je Dušan Kecman trojkom 0,7 sekundi pre kraja doneo prsten klubu iz Humske 1. Partizan je već prodao sve ulaznice za „nivo 200“, na koji može da se smesti 9.000 ljudi. Postoji, dakle, realna šansa da se u Beogradskoj areni nadmaši pomenuta poseta iz glavnog grada Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari