Bivši napadač Zvezde preuveličava svoju biografiju, šest klubova ga demantovalo 1Foto: Pixabay/derJani

Petar Puača je bivši fudbaler koji već godinama u javnim nastupima preuveličava svoju biografiju. Hvali se kako je više sezona igrao u najjačim ligama, protiv najboljih igrača sveta.

Pominje, potom, svoje mandate u francuskoj Nici i španskoj Osasuni, priča kako je tokom tri sezone u Kremonezeu stekao veliku slavu u klubu, a naglašava i da je najskuplji igrač u istoriji švedskog kluba Helsingborg.

Stvarnost, međutim, nije toliko impresivna. FakeNews Tragač je iz klubova Đenova, Peskara, Nica i Osasuna dobio potvrde da Puača nikada nije nastupao za njih. Iz Švedske su nam odgovorili da on ni u trenutku prelaska nije bio najskuplje plaćeni igrač kluba, dok u Kremonezeu naglašavaju da je tamo proveo samo jednu sezonu i odigrao osam utakmica, piše FakeNews Tragač.

Danas je Puača angažovan u uspešnoj školi fudbala koja nosi njegovo ime. Ta škola – kako se navodi – pruža „pripremu deteta za ulazak u sport” i uči decu da postanu „dobri, pošteni i odgovorni ljudi”.

Nakon niza negativnih odgovora koje smo dobili od fudbalskih klubova, pozvali smo Puaču kako bismo mu dali priliku za komentar ili objašnjenje. Umesto toga usledile su psovke, uvrede i pretnje prijavom policiji i sudu.

Fudbalske baze podataka: Gde sve Puača nije igrao?

Informacije o karijerama fudbalera, uz detaljne statističke parametre, danas se mogu pronaći u mnogim onlajn bazama podataka. Te baze, međutim, nisu uvek sasvim pouzdane: neretko izostavljaju periode kada je igrač nastupao u nižoj ligi, a škrte su i kada je reč o daljoj istoriji.

Šta znamo o Petru Puači? On je svoju prilično uspešnu seniorsku karijeru, prema podacima mnogih fudbalskih baza, počeo krajem osamdesetih u Crvenoj zvezdi. Potom slede drugi klubovi koji su, uz minimalna odstupanja, navedeni istim redom u svim analiziranim bazama. Ali onda dolazimo do problema: Puača tvrdi da je nastupao za Đenovu, Peskaru, Nicu i Osasunu, kojih nema ni na jednoj listi. Odlučili smo da se obratimo ovim klubovima.

Menadžer komunikacija FK Đenova Dino Storace rekao je za FakeNews Tragač da ne postoje tragovi Puačinog prisustva u ligurijskom klubu. Njegov kolega iz nekadašnjeg prvoligaša FK Peskare Masimo Mučiante potvrdio je da Petar Puača nikada nije igrao za taj klub. Da nije nastupao ni za FK Osasunu za Tragač je saopštio direktor Departmana za komunikacije ovog kluba Santiago Zuza Fernandez. Poslednji negativan odgovor na upit o saradnji sa Puačom stigao nam je od medijskog tima FK Nica. Napominjemo da su se naši upiti odnosili na standardni, profesionalni angažman, ne i na eventualne probe.

Kada bismo nabrojali sve medije u kojima je Petar Puača gostovao i iznosio osporene informacije, lista bi bila veoma duga. Pretragom novinske arhive pronašli smo da su novine Borba još 1996. godine predstavljale Puaču kao „kontroverznog strelca”, ali i „Mister gola” koji „osvaja Đenovu”, a fudbaler je tada ispričao da su ga na lekarskim testovima pregledali kao kosmonauta. Poslednjih godina Puača se redovno pojavljuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali i na pojedinim sportskim kanalima kao sportski analitičar.

„Švedski Ronaldo” i rekordni transfer

Petar Puača kaže kako je najveći transfer u svojoj karijeri napravio odlazeći u švedski Helsingborg za tri i po miliona maraka. To je, prema njegovim rečima, do dan-danas ostao najveći transfer u istoriji skandinavskog kluba. Često ističe da su ga navijači nazivali „Švedski Ronaldo”. Na švedskom specijalizovanom portalu obožavalaca ovog kluba naišli smo na nešto drugačije epitete: jedan od navijača Helsingborga pisao je da Puaču pamti kao velikog, arogantnog napadača, koji je bio „potpuno nezainteresovan za zagrevanje i za učešće u bilo kakvoj timskoj igri”. Dodaje da je Puača upisao šest nastupa, bez ijednog gola, te da je proveo 135 minuta u crvenom dresu.

Obratili smo se Helsingborgu kako bismo proverili navode o visini transfera, a odgovor smo dobili od Midhata Kuduzovića, menadžera komunikacija u tom klubu. Nakon razgovora sa članom uprave iz perioda kada je Puača doveden u klub, 1997. godine, Kuduzović nam javlja sledeće: „On sigurno može zaključiti da Petar Puača nije najskuplji igrač Helsingborga ni tada, a apsolutno ne ni sada. Kaže da je on lično bio u Makedoniji i kupio Zorana Jovanovskog. Zoran je tad bio pod ugovorom i koštao je 2,5 miliona švedskih kruna. U slučaju sa Petrom kaže da nije bilo govora ni o čemu blizu te cifre”. Kuduzović dodaje da je, prema grubim procenama, najskuplji transfer zabeležen u slučaju Norvežanina Tomasa Seruma, koji je za Helsingborg zaigrao 2011. godine i napustio ga godinu dana kasnije.

Ostatak teksta možete pročitati na linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari