Bivši zvaničnik Antidoping agencije Rusije: Kremlj će me ubiti 1Foto: EPA/ SPORTPHOTO.RU

Ko zna da li bi ruski sport(isti) ikada pretrpeli drastične sankcije u vidu suspenzija sa silnih takmičenja da bivši šef moskovske laboratorije za doping i nekadašnji zvaničnik Antidoping agencije Rusije (RUSADA), Grigori Rodčenkov, nije pre pola decenije pobegao u Sjedinjene Američke Države, a onda materijalom sa ponetog hard-diska i usmenim svedočenjima izneo na svetlo dana dokaze o „kriminalnim radnjama Kremlja“.

Posle čega su Svetska anti doping agencija (VADA) i Međunarodni olimpijski komitet, združenim snagama, izrekli brojne kazne za Rusiju i njene takmičare u raznim sportovima, od čega su najbolnije zabrane nastupa na Olimpijskim igrama pod državnom zastavom.

Zbog toga je pisac nedavno promovisane autobiografije „Afera Rodčenkov – kako sam srušio Putinovo tajno doping carstvo“ na stubu srama u svojoj otadžbini. On sam tvrdi i direktna meta onih kojima se zamerio svojim tvrdnjama.

– Konačno sam srećan, jer sam na strani istine. Kremlj će me ubiti, čim bude mogao. To je životna činjenica. Bio sam uplašen zbog toga dva, tri dana, ali ne više. No, znam da to (potraga za njim, kako bi mu se presudilo) neće nikad prestati. Neće, čak ni kada Vladimir Putim umre – smatra Rodčenkov, koji s promenjenim ličnim opisom i identitetom, kao zaštićeni svedok, živi u SAD dok mu je porodica ostala u Rusiji čiji državni vrh mu navodno radi o glavi.

Inače, glavni „glumac“ Oskarom nagrađenog dokumentarca „Ikarus“ kaže za sebe da je bio glavni mozak operacije dopingovanja, čiji je vrhunac bilo kreiranje jakog doping koktela od tri anaboličke supstance pod nazivom Vojvotkinja, čija je moć bila i u tome što je ostajao neotkriven na regularnim testovima.

Ruski zvaničnici su ga, naravno, optužili za „teške laži“, oštro demantujući sve njegove navode pa i to da je sa svojim saradnicima na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija) tzv. kontanimirane uzorke krvi ruskih sportista zamenio čistim – sve uz odobravanje s vrha državnih vlasti.

– Propustio sam ceremoniju zatvaranja, jer smo imali poslednju važnu turu zamene posuda s urinom – da bismo zaštitili dve ruske zlatne medalje. Jedna je bila od nosioca zastave Aleksandra Zubkova, koji je opet sedeo pored Vladimira Putina. Reč je o takmičaru, koji je pobedio u bobu dvosedu i četvorosedu. Naš tim je održao sopstvenu „ceremoniju zatvaranja“ kada smo zapečatili poslednju bocu za doping. Bilo je osam pozitivnih rezultata tokom poslednjih pet dana Igara, a na zvaničnoj večeri grupa visokih dostojanstvenika MOK-a i VADA nazvali su nas najboljom olimpijskom laboratorijom do tada. Zapravo smo napravili najveću prevaru u olimpijskoj istoriji – decidiran je Rodčenkov.

Čelnici MOK-a su mu poverovali, a kako je VADA utvrdila da RUSADA i dalje ne radi po propisima i merilima Svetske anti doping komisije ruski olimpijci ni na OI u Tokuju 2021. neće moći da nastupe s grbom najveće države sveta, ako ove posle ovogodišnjeg odlaganja na kraju ne budu otkazane zbog posledica pandemije korona virusa.

Ukoliko Rusija pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani ne uspe da obori sankciju izrečenu 2019, njeni sportisti neće na taj način moći da se bore za medalje i rekorde ni na prvenstvima sveta u različitim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari