Bizarni „slučaj Kampaco“: Isplati mu se da ne igra?! 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Argentinski plejmejker Fakundo Kampaco nema klub od kraja novembra, kada su ga otpustili Dalas Meveriksi kako bi na njegovo mesto doveli Kembu Vokera.

Ovaj 31-godišnjak koji je osvojio dve Evrolige sa Real Madridom, želeo bi da se vrati u klub iz španske prestonice, a interesovanje postoji i među Madriđanima. Međutim, isprečili su se razlozi koji nisu nužno sportski, piše Sport Klub.

Real je prethodno leto proveo ubeđujući popularnog „Fakua“ da se vrati u njihove redove, a poznato je da predstavnici Kampaca traže evroligaški angažman otkad je Argentinac dobio otkaz u timu čiji je vlasnik Mark Kjuban.

Ipak, razlog koji trenutno sprečava Kampacova povratak u real mogao bi da bude veoma bizaran – Kampaco duguje novac Realu. Kada je napuštao Real 2020. godine, dogovoreno je da će Real dobiti šest miliona evra obeštećenja. Poznato je od ranije da NBA timovi imaju fiksno obeštećenje za igrače koji dolaze iz drugih liga, tako da je veliki deo novca vraćao upravo Kampaco od svoje plate, nadajući se da će mu NBA karijera ipak biti duža.

Kako prenosi španska Marka, Realu se trenutno duguje 2,6 miliona evra. Najbolji ishod za Kampaca, finansijski gledano, bio bi da propusti ostatak sezone 2022/2023, pa tek onda ugovori saradnju sa Realom. U tom slučaju bi na dugogodišnji ugovor Argentinac plaćao oko 20% poreza. U slučaju da odmah potpiše sa Realom, Kampaco bi dobio honorar za ostatak sezone, ali bi mu u narednim godinama, počevši od sezone 2023/2024, porezna stopa bila oko 45%.

Prema proračunima Marke, Kampaco može da ušteti oko 1,4 miliona evra ukoliko presedi ostatak sezone, kolikog god to kontraintuitivno zvučalo.

Naravno, tu je i opcija da se Kampaco odmah vrati u klub ukoliko uprava Reala bude donela odluku da mu oprosti 2,6 miliona dolara duga. Ipak, Marka piše da takav scenario nije izgledan, prema informacijama koje nude njihovi izbori.

Real na poziciji plejmejkera ima dvojicu iskusnih košarkaša – Serhija Ljulja i Serhija Rodrigeza, kao i Najdžela Vilijams-Gosa, koji je imao problema sa povredama na početku sezone. Osim toga, Real već ima 15 igrača pod ugovorom i velike gubitke još od izbijanja pandemije virusa korona.

Međutim, situacija bi mogla da bude „čistija“ u leto 2023. godine kada Vilijams-Gosu ističe ugovor, a i Ljulj i „Ćaćo“ Rodrigez imaju tzv. „opciju“ za narednu godinu, piše Sport Klub.

Da li su drugi timovi u EL zainteresovani za Kampaca? U svetlu povrede Kevina Pengosa spominjao se Armani, ali je tim iz Milana eksplicitno demantovao da je u kontaktu sa Argentincem.

Kampaco (31 godina, 178 cm) igrao je za Real od 2014. do 2020. godine, a u Madrid je došao iz argentinskog Penjarola. Od 2015. do 2017. bio je na pozajmici u Mursiji. U NBA je bio od 2020. do 2022. godine, a pre kratke epizode u Dalasu igrao je za Denver Nagetse.

Sa reprezentacijom Argentine je na Mundobasketu 2019. godine u Kini osvojio srebrnu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari