Bjelica dobar, Bogdanović neprimetan 1Foto: EPA/ WU HONG

Božićni praznik posebno je oraspoložio Sakramento Kingse. Negde možda i neočekivano, klub iz prestonice Kalifornije, na samom startu NBA sezone zabeležio je dve uvodne pobede.

Posle iznenađenja napravljenog u Denveru, Kingsi su kod kuće bili bolji od Finiksa (106:103). Nemanja Bjelica odigrao je sasvim korektan meč ubacivši 12 poena za nekih 16 minuta i to bez pokušaja za tri.

Oklahoma je u Šalotu odigrala prvi ovosezonski meč, s obzirom na to da je uvodni duel sa Hjustonom bio otkazan zbog kovid inficiranih u redovima Roketsa.

Tanderi su iznenadili Hornetse u Severnoj Karolini (107:109). Ukus pobede bio je nešto drugačiji za Alekseja Pokuševskog, s obzirom na to da je na debiju ostao bez učinka, promašivši svih šest pokušaja van linije 7,24. Kao i Sakramento, i Atlanta je startovala u takmičarskoj 2020/21 sa dve uvodne pobede. Houksi su, nakon gostovanja u Čikagu, ostvarili trijumf i u Memfisu (122:112).

Bogdan Bogdanović opet je na delu mogao da se uveri u obim prava Treja Janga na terenu i težinu posla da se u novom sistemu nametne kao jedno od primarnih rešenja u napadu. Popularni Bogi loše je šutirao za tri poena (1/9) završivši meč sa svega sedam datih.

Po dolasku iz Sakramenta, Bogdanoviću će sigurno biti potrebno par nedelja, možda i meseci da se navikne na činjenicu da Trej Jang, odlični plejmejker Houksa, ima sva moguća prava na terenu. Bogija u Memfisu nije hteo šut, a apsolutna preciznost na malom broju pokušaja biće najbolji način da se pozicionira u novom sistemu, u kojem Jang, baš kao protiv Grizlisa, ima mogućnost da, recimo, pet vezanih napada sam rešava, šutira kako hoće, bez obzira na situaciju i raspored saigrača na terenu.

Bivši student Oklahome duel je završio sa 36 poena i devet asistencija; dobar učinak imao je i Kevin Hurter (21p), baš kao i Diandre Hanter (15p, 11sk).

Obojici je tekuća, tek druga NBA sezona, a na debiju, u svojoj ruki takmičarskoj godini, tako što se za šansu izborio iako nije izabran na poslednjem draftu, Nejtan Najt sa 14 poena poslao je snažnu poruku upravi Houksa da „opkladom“ na njegov račun nisu pogrešili. Bogdanović je u levorukom 23-godišnjem momku, koji je prethodne četiri godine studirao na malo poznatom koledžu Vilijam i Meri, dobio brojniju konkurenciju.

Sigurno iznenađujuće, Kingsi su sezonu počeli pobedama nad, prema opštim prognozama, timovima koji bi trebalo da budu ne samo učesnici plej-ofa, već i protagonisti do samog kraja, makar u Zapadnoj konferenciji.

Sakramento je u neizvesnoj završnici dobio Sanse, uprkos tome što je za tri poena šutirao 21,7 odsto. Na timskih 20 asistencija i čak 18 izgubljenih lopti izabranici Luka Voltona zabeležili su trijumf oslonivši se na individualno znanje Dierona Foksa (24p, 7as).

Badi Hild je duel završio sa 14, a Marvin Begli 13 poena. Bjelica je ubacio 12 racionalno trošeći dobijene lopte; od šest pokušaja, uspešno je realizovao čak pet. Oklahoma je od ove sezone započela fazu rekonstrukcije tima u kojem se od iskusnijih najviše očekuje od Ala Horforda i DŽordža Hila. Svi do jednog, ostali su vrlo mladi košarkaši, koji su već u Šarlotu pokazali da neće biti tim podoban za ulepšavanje protivničke statistike.

Gildžijus Aleksander, u svojoj trećoj, a drugoj sezoni u dresu Tandera, uprkos tome što ima tek 22 godine, sasvim zasluženo dobio je lidersku ulogu i u Severnoj Karolini delovao je impozantno sa 24 poena i devet asistencija.

Značajnu pomoć imao je od DŽordža Hila (21p) kao i još jednog „tinejdžera“ 20-godišnjeg Darijusa Bizlija. Momak koji je preskočio fakultetsko usavršavanje; prošle sezone je direktno iz srednje škole iskoračio na NBA pozornicu sa svega 19 godina.

Protiv Šarlota odigrao je vrlo kvalitetno (15p, 10sk) kao i Lu Dort, momak koji sa 21 godinom predstavlja perspektivu Oklahome, ali i kanadske reprezentativne košarke.

Bivši student Arizona Stejta duel je završio sa takođe 15 poena. Aleksej Pokuševski imao je, košgeterski gledano, neslavan debi i i to baš na proslavi 19. rođendana. Na terenu je proveo sasvim korektnih 11 minuta, i u tom periodu iz šest pokušaja nije ubacio nijednu trojku, ostavši bez učinka.

Rezultati

Memfis – Atlanta 112:122

Šarlot – Oklahoma 107:109

Detroit – Klivlend 119:128 pp

Vašington – Orlando 120:130

NJujork – Filadelfija 89:109

Čikago – Indijana 106:125

San Antonio – Toronto 119:114

Juta – Minesota 111:116

Portland – Hjuston 128:126

potpis za sliku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari