Bjelica na mestu centra 1Foto: Tviter Sakramento

Kada je 2008. prošao probu u Crvenoj zvezdi, Svetislav Pešić je u 208 centimetara visokom Beograđaninu video potencijalnog plejmejkera u savremenoj košarci.

Navijači su sa oduševljenjem „snimali“ poteze, naročito dodavanja Nemanje Bjelice u „piku“, preko glave, iz punog driblinga…

Ipak, reprezentativac Srbije isprofilisao se na kraju kao jedan od najboljih evropskih krilnih centara u poslednjoj deceniji, neprestano dokazujući svoj talenat u Zvezdi, Baskoniji i Fenerbahčeu.

Dolaskom u NBA 2015. popularni Beli je u dresu Minesote duže od ruki sezone tražio svoju ulogu i minutažu i tek po prelasku u Sakramento Kingse 2018. dokazao da kao krilni centar može biti vrlo koristan i u NBA okvirima.

Do prekida takmičarske 2019/20, Bjelica je za tri poena šutirao preko 42 odsto i prema preciznosti van 7,24 bio među najboljim visokim igračima u ligi.

Sa pozicije krilnog centra imponovao je sigurnošću u šutu sa distance, međutim dolaskom u Orlando, gde će se 31. jula nastaviti sezona, Luk Volton, trener Sakramenta, počeo je na treninzima da ga sve više koristi na mestu petice – jedine pozicije na kojoj nije igrao u dosadašnjem delu karijere.

Povreda desnog stopala Marvina Beglija, startne petice, odnosno Rišona Holmsa, suzila je treneru Voltonu prostor za manevar na mestu centra.

Heri Džajls i Aleks Len ostali su jedini u konkurenciji, što barem na početku „restarta“ 31. jula neće biti dovoljno. Bjelica defanzivno može da pokriva sve unutrašnje pozicije; iako nema izrazitu mišićnu masu, poprilično je snažan i dominantan u defanzivnom skoku.

U situacijama kada će Kingsi igrati bez klasičnog centra, Bjelica bi sa mesta petice mogao da širi igru ne koristeći puno dribling, s obzirom da poseduje odličan šut za tri iz mesta. Uostalom, Beli je u januaru van 7,24 šutirao 47, a u februaru 46 odsto.

– Da budem iskren, volim nekada da igram ‘peticu – rekao je 208 centimetara visoki plej Crvene zvezde, krilo Fenerbačhea, povremeno i bek reprezentacije Srbije.

Bjelica je u toku takmičarske 2019/20 bio među pet najboljih šutera sa perimetra u NBA; međutim u 33. godini života njegove spore noge sputavaju ga da u određenim taktičkim varijantama bude dominantan na četiri; prevashodno u igri licem ka košu, kada rivala napada driblingom. Srpski as je, naročito ove sezone, često umeo da fizičku snagu iskoristi na niskom postu, kao i da bude igrač bez lopte u „piku“.

– Petica je naročito zanimljiva, kada se od mene očekuje da otvorim prostor za igru. Volim i to da radim. Volim da šutiram trojke i širim teren, ali postoje i drugi načini na koje mogu da pomognem saigračima da budu bolji – poručio je Bjelica.

Kingsi su, počevši od srede uveče, počeli sa nizom prijateljskih utakmica, sve do 28. jula. Tri dana kasnije, na startu nastavka sastaće se sa San Antonio Sparsima.

I Bogdan u startnoj petorci

Razgovarajući sa američkim novinarima preko aplikacije Zum, Bjelica je poručio i da na treninzima u Orlandu odlično sarađuje sa Badijem Hildom i Bogdanom Bogdanovićem, najvećim konkurentima na mestu beka, koji bi, pak, mogli da čine tandem u startnoj petorici, u nastavku sezone.

„Odlično mi je na terenu uz Badija i Bogija. Osećam se komotno.  Sviđa mi se. Sve dok Volton od mene bude zahtevao da obavim posao u korist bolje igre celog tima, ja ću to uraditi“, podvukao je Bjelica.

Do kraja ugovora 14 miliona

Nemanja Bjelica je 2018. potpisao sa Sakramentom trogodišnji ugovor vredan 20,5 miliona dolara. Popularni Beli će do kraja takmičarske godine zaraditi 6,825.000 dolara, dok će u poslednjoj imati zagarantovanih 7,1 milion američkih novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari