Bjelica umoran, ali odan Pešiću 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Odlične odnose sa košarkašem Golden Stejta, još iz perioda kada su zajedno radili u Crvenoj zvezdi, selektor iskoristio kako bi novog NBA šampiona ubedio da Srbiji pomogne u veoma delikatnoj fazi kvalifikacija.

Počela je reprezentacija Srbije pripreme za kvalifikacioni “prozor” za plasman na naredno Svetsko prvenstvo. Poslednjeg dana juna, pulene Svetislava Pešića očekuje gostovanje Letoniji, a tri dana kasnije ugostiće Belgiju. Rezultati na obe utakmice biće i te kako važni, s obzirom na to da će se učinak prenositi u narednu fazu kvalifikacija u kojoj će se, u novoformiranoj grupi, nadmetati Srbija, Letonija i Belgija sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom.

Odlične odnose sa Nemanjom Bjelicom, izgrađenim još iz perioda kada su zajedno radili u Crvenoj zvezdi, u sezoni 2008/09, Svetislav Pešić je iskoristio kako bi novog NBA šampiona ubedio da Srbiji pomogne u veoma delikatnoj fazi kvalifikacija. Bjeličin odnos prema reprezentativnim obavezama nikada nije bio upitan, naprotiv. Jeste izgledao razočarano nakon debakla na kvalifikacionom turniru za mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Izjavio je tada, vrlo emotivno, da je neuspeh bio katastrofalnih razmera, delujući u tom trenutku kao neko kome se reprezentativni mandat polako završava. Ipak, povratak Svetislava Pešića na čelo reprezentacije, kao i njegov celokupni angažman u vidu negovanja kontakata i odlazak u Ameriku, na “šolju” razgovora sa svim kandidatima, delovali su lekovito, ne samo za Nemanju Bjelicu.

Da su šanse velike, odnosno da će Bjelica i dalje igrati za reprezentaciju Srbije, moglo se naslutiti i prilikom promocije Pešićeve knjige “Moja igra-Moj put” tokom koje je, preko video bima, prikazana i čestitka samog Bjelice, u grupi protagonista koji su kao “recezenti” knjige percipirani, prevashodno kao prijatelji sjajnog stručnjaka.

Dolazak Bjelice, kao i Teodosića neće imati težinu sigurnih trijumfa u Letoniji, odnosno protiv Belgije. Reprezentacija pripreme započinje 23. juna, prethodno je Pešić sa stručnim štabom u trenažni proces uključio one kandidate koji su ranije završili sa klupskom sezonom. Dva dana kasnije, “orlovi” će otići u Niš dok će 29. juna krenuti u Rigu na megdan nezgodnoj Letoniji.

Letonci su se prikazali vrlo neugodnim rivalom i u Beogradu; za duel u Rigi biće pojačani Davisom Bertansom, košarkašem Dalasa i nekadašnjim igračem Partizana. U konkurenciji će biti i Rodions Kuruc, još uvek aktuelni košarkaš Partizana, ali i igrač Barselone, Roland Šmic.

Srbija se neslavno provela u Belgiji i to bi trebalo da joj bude za nauk u Rigi. Selektor Pešić imaće dovoljno rešenja na svim pozicijama, svestan da brojni kandidati nisu imali odlične sezone, odnosno da su pojedinci poput Filipa Petruševa, Vanje Marinkovića, Nemanje Dangubića, Dejana Todorovića, Uroša Trifunovića, Bobana Marjanovića uglavnom imali uloge pukih statista bez nekog posebnog uticaja na igru i rezultat u svojim klubovima.

Teodosić bi trebalo da se stavi na raspolaganje selektoru Pešiću. Njegovim dolaskom trebalo bi da bude prenebregnuta činjenica da u konstelaciji kandidata Srbija nema pouzdano rešenje na jedinici: Aleksa Uskoković svakako nije plej reprezentativnog kalibra, dok su Avramović i Jaramaz više igrači dva na jedan, a ne klasični organizatori igre. S tim u vezi, ostanak Miloša Teodosića u reprezentaciji verovanto je i važniji od povratka Nemanje Bjelice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari