Blage kazne za Real: U kakvom raspoloženju Partizan dočekuje ključnu nedelju u sezoni 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Košarkaši Partizana poveli su sa 2:0 u plej of seriji protiv Real Madrida, a drugi meč je obeležila opšta tuča na terenu 100 sekundi pre kraja.

Kavgu na terenu su započeli Serhio Ljulj i Kevin Panter, a onda su se ubrzo u gužvu umešali i Dante Egzum i Gabrijel Dek.

Krenuli su udarci na sve strane, a najužasniji potez napravio je Geršon Jabusele koji je s leđa u džudo maniru na parket oborio Egzuma.

Upravo je Australijanac najgore prošao u čitavoj situaciji, pošto je doživeo povredu noge.

Evroliga je reagovala kaznama koje se ne čine baš primerenim, pa se sa pravom pitaju navijači srpskog tima ko je zapravo prošao gore u čitavoj situaciji.

Nepuna 24 časa nakon utakmice i dalje ostaje gorak utisak u ustima svim ljubiteljima košarke u Srbiji.

Umesto da se priča o trenerskoj „klinici“ Željka Obradovića kojom je Partizan imao 15 poena prednosti neposredno pre incidentna u „Vizing centru“ (95:80), mnogi ljubitelji košarke i dalje pričaju o tuči koja je viđena na parketu, a koja priliči borilačkim potezima.

Da sve ne ode tako brzo u zaborav pobrinula se Disciplinska komisija Evrolige koja je donela začuđujuće kazne.

Pre svega se to odnosi na Jabuselea, koji se neprimereno poneo u čitavoj situaciji, a svojim sumanutim potezom je ozbiljno mogao da povredi Egzuma.

Australijanac je još i dobro prošao sa povredom prsta na nozi, jer je siledžijskim nastupom Jabuselea mogao da mu strada vrat, ili pak leđa, a to bi ga udaljilo na duži vremenski rok van parketa ili bi ga možda dovelo do toga da pre vremena završi svoju igračku karijeru.

Za takve nasrtaje Evroliga propisuje kaznu od tri utakmice neigranja pa do četiri godine zabrane igranja u takmičenjima pod pokroviteljstvom te organizacije.

Ovakva blaga kazna ne abolira 130 kilograma teškog Jabuselea da još neki put u karijeri kada gubi 15 poena razlike na minut i po pre kraja utakmice ne počini još neki sličan gaf na terenu koji će nekog drugog protivničkog igrača koštati možda i života.

Zatim, košarkaška Evropa je frapirana činjenicom da se vinovnik incidenta zbog kog se i „zakuvalo“ na parketu „Vizing centra“ ne sankcioniše makar jednom utakmicom suspenzije, a podjednako je začuđujuće da je i Gabrijel Dek, koji je delio udarce kome je stigao na centru terena, prošao sa samo jednom utakmicom suspenzije.

Sa druge strane dvojica igrača Partizana su kažnjena: Kevin Panter sa dve utakmice suspenzije i Matijas Lesor sa jednom.

Uz to treba dodati da stepen povrede Dantea Egzuma još uvek nije poznat, a ne bi bilo iznenađenje ukoliko ne bi bio spreman za treću utakmicu serije koja je na programu već u utorak od 20:30 časova u „Štark areni“.

Jedan od najpribranijih u čitavom sinoćnom metežu bio je trener crno-belih Željko Obradović koji je odmah pozvao da se smire strasti i da se Real dočeka na gospodski način u Beogradu naredne nedelje.

Pred velikim izazovom će biti navijači Partizana narednog utorka, ali svaki nemio incident sa tribina će naneti direktnu štetu Partizanu, a ne Real Madridu.

Od pražnjenja tribine, do pražnjenja dvorane, preko igranja utakmica pred praznim tribinama, pa čak i do diskvalifikacije iz takmičenja, brojne su kazne koje naprosto vise nad Košarkaškim klubom ukoliko navijači ikako drugačije budu reagovali od onog ustaljenog repertoara podrške glasnim žicama i pozitivnim hukom i energijom.

Ali ako pretpostavimo da naredne nedelje neće biti nikakvih skandala u „Štark areni“, onda se nameće pitanje kako će se Partizan suprostaviti velikom Realu koji nakon svih izrečenih kazni ne deluje poljuljano ni najmanje, kao što bi se moglo zamisliti da bi bio da je tuča iako sinoć bila izbegnuta.

Ukoliko bi Partizan slavio već u utorak, plasirao bi se na fajnal-for Evrolige.

To bi bilo ostvarenje sna za sve navijače crno-belih i povratak slavnog kluba u odlučujuće „bitke“ za najzačajniji trofej u evropskoj košarci.

Tamo Partizana nije bilo još od 2010. godine i fajnal-fora u Parizu kada su u polufinalu nesrećno izgubili od Olimpijakosa u „penal“ završnici.

Danas je „Parni valjak“ nadomak novog fajnal-fora, a tamo bi se u polufinalu susreo sa boljim iz serije Barselona – Žalgiris.

Barselona u pomenutoj seriji vodi sa 1:0 i veliki je favorit da završi na fajnal-foru.

Zato se navijači s pravom pitaju, iako se to kosi sa sportskim načelima kojima je izuzetno privržen trener Željko Obradović, da li Partizan treba da pobedi u utorak, jer ako se to dogodi, u prvoj utakmici na fajnal foru će biti lišeni usluga najboljeg strelca tima, Kevina Pantera.

Opet, sa druge strane, mnogi navijači tvrde da se sa velikanom iz Madrida ne treba igrati i da ga treba izbaciti iz serije čim se ukaže prva prilika.

Jer, dobro je poznata ona izreka da je lav najopasniji kad je ranjen, a baš kao takav jedan izgleda Real Madrid, odnosno da „kraljevski“ klub ne treba samoinicijativno vraćati „u život“, jer se onda možete veoma lako i opeći.

Ono što je makar sada sasvim sigurno je to da će u trećoj utakmici serije trener Obradović morati da računa na apsolutno sve raspoložive snage u timu, pa i na Tristana Vukčevića i Danila Anđušića, koji su ove sezone imali malu minutažu u najelitnijem klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari