Zbog putinovskih ambicija predsednika UEFA: Boban izašao iz evropske kuće fudbala, jer Čeferin kroji sebi mandat na koji nema pravo 1Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Proslavljeni fudbaler Zvonimir Boban (55), omladinski prvak sveta s Jugoslavijom 1987, treći s Hrvatskom na Mundijalu u Francukoj 1998, dao je ostavku na mesto šefa fudbala u Evropskoj fudbalskoj uniji, na koje je stupio 2021.

Tu je dužnost prihvatio po želji predsednika UEFA Aleksandera Čeferina (56).

Zvonimir Boban odlazi iz neslaganja upravo s glavnim čovekom evropske kuće fudbala zbog njegovih naraslih apetita.

Objavljujući da se rastala s nekadašnjim fudbalskim asom, prvakom Evrope s Milanom 1994, UEFA mu je na rečima dala kurtoaznu zahvalnicu.

– Bobаn je pokrenuo nekoliko znаčаjnih projekаtа u tehničkom rаzvoju, uključujući osnivаnje UEFA fudbаlskog odborа i omlаdinskog fudbаlskog forumа. UEFA mu izrаžаvа zаhvаlnost nа posvećenoj službi i želi mu mnogo sreće u budućim nаstojаnjimа u kаrijeri – navedeno je u saopštenju iz Niona.

Boban principijelne razloge za razlaz nalazi u ambicijama Čeferina, po profesiji advokata, predsednika Fudbalskog saveza Slovenije od 2011. do 2016, da menja statut UEFA da bi još jednom mogao da se kandiduje za vodeću ulogu.

Njegova pretenzija neodoljivo podseća na ustavne promene u Rusiji, koje su pre tri godine izvršene po želji predsednik države Vladimira Vladimiroviča Putina.

Slovnac bi da ostane na čelu UEFA i kada mu 2027. istekne treći mandat, koji bi trebalo da je i poslednji.

Prvi put je izabran 2016, a treći put na Kongresu u Lisabonu pre godinu.

Boban je u oproštajnom pisanom obraćanju obrazložio da je različite talasne dužine uočio na sastanku Izvršnog odbora UEFA u Hamburgu 2. decembra, na marginama žreba za Ervropsko prvenstvo u Nemačkoj ove godine.

– Razgovarao sam s predsednikom UEFA o problemu. Reč je o predlogu o izmeni statuta UEFA da bi se Čeferinu na sledećem Kongresu, 8. februara u Parizu, omogućila kandidatura i za sledeći mandata, a ovaj je trebalo da mu je posljednji. Predsednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom“.

 

Doskorašnji funkcioner UEFA ističe nedoslednost u držanju Čeferina.

„Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. predložio i pokrenuo paket reformi koje je trebalo da zaštite UEFA i evropski fudbal od ‘lošeg upravljanja’ koje je bilo ‘modus operandi’ starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sistema. Glavne dve tačke reformi bile su da ni predsednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu da se kandiduju više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit na 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za fudbal, ali i za njega samog. Tim činom je zaslužio poštovanje i respekt celog fudbalskog naroda i javnosti i postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji fudbal. Njegov odmak od tih vrednosti i izmena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno fudbalsko vreme.

Boban zaključuje:

„Dobro razumem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i vrijednosti u koje duboko vjerujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja – možda naivnog, ali sigurno ispravnog.

U ove tri godine odnos i saradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA bili su izvrsni – hvala im na tome, želim im sve najbolje.

Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari