Bogdanović kao rezervista juri NBA nagradu koju je osvojio Toni Kukoč: Da li je Srbinu bolje da ne bude u prvoj petorci? 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Bogdan Bogdanović, srpski košarkaš, koji nastupa u Atlanta Hoksima kotira se visoko u konkrenciji za najboljeg šestog igrača NBA lige.

Bogdanović je imao uspešno leto kada je kao kapiten predvodio reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu gde su ,,orlovi” osvojili srebrnu medalju. Bio je deo najbolje petorke turnira.

U Atlanti je Bogdanović rezervista, na bekovskim pozicijama trener Kvin Snajder raspolaže s Trej Jangom i Dežonte Marejem, koji imaju prvenstvo u odnosu na srpskog košarkaša. Bogdan je jedino započeo utakmicu protiv Detroit Pistonsa kada je Jang bio van stroja.

Bogdanoviću godi uloga najvažnijeg igrača druge petorke u dosadašnjem delu takmičarske godine beleži učinak od 14.4 poena, 2.7 skokova, 3.0 asistencija. Tako se nalazi u konkurenciji za nagardu najboljeg šestog igrača koja se dodeljuje po završetku regularnog dela sezone u NBA ligi, koji je zakazan za 14. april.

Zanimljivo je Bogdanović s 19 ukradenih lopti najbolji rezervista u celoj NBA ligi, dok je treći po broju ubačenih šuteva za tri poena s 32 (36 odsto).

Atlanta je u borbi za plej-in pozicije Istočne konferencije i trenutno ima šest pobeda iz 12 utakmica.

Bogdanović kao rezervista juri NBA nagradu koju je osvojio Toni Kukoč: Da li je Srbinu bolje da ne bude u prvoj petorci? 2
foto EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Kakve su šanse Bogdanovića?

U poslednjih deset godina bekovske pozicije imaju primat u izboru ove nagrade. Izuzetak je centar Motrez Herel, koji je 2020. osvojio nagradu.

Favoriti za osvajanje zvanja najbolje rezerve u tekućoj sezoni su Emanuel Kvikli (Njujork Niksi) i Tim Hardavej Mlađi (Dalas Maveriksi). Reč je o najefikasnijim rezervistima Hardavej postiže 18.5 poena po utakmici, a Kvikli 15.5.

Kvikli je i prethodne sezone bio u vrhu kandidata, ali ga je u tome sputala povreda saigrača Džejlena Bransona. Najbolje partije beležio je kao starter dok je Branson odsustvovao s terena što je rezultovao da Kvikli u glasanju završi kao drugi iza Malkoma Brogdona. Niksi do sada imaju učinak od osam pobeda iz 13 utakmica i bore se za direktan plasman u plej-of Istočne konferencije.

Hardavej, najbolji trojkaš među šestim igračima, nastupa za Dalas, koji predvođen Lukom Dončićem predstavlja jedno od najvećih iznenađenja ove sezone. Tim u drugoj postavi donosi veliku korist za ekipu. Hardavej je posebno učinkovit kada je reč šut za tri, ubacio je 51 trojku uz preciznost od 44 odsto. Maveriksi do sada imaju skor od devet pobeda i pet poraza s kojim zauzimaju petu poziciju u zapadnoj konferenciji.

Kako bi Bogdanović ušao u trku za nagradu neophodna mu je konstantnost kroz celu sezonu i nešto bolji pre svega poenterski učinak. Pored toga začajnu ulogu u izboru ima i učinak ekipe, koji bi morao biti na višem nivou.

Primera radi osvajači nagrade u prethodne dve godine su zauzimali prvu odnosno drugu poziciju na kraju regularnog dela sezone u Istočnoj konferenciji.

Prethodne godine je Malkom Brogdon (Boston Seltiksi) osvojio nagradu za najboljeg šestog igrača, dok su Lu Vilijams i Džamal Kroford osvajali najviše puta, po tri u istoriji. Evropljani su svega u tri sezone poneli ovo zvanje, Detlef Šrempf (1991 i 1992) Toni Kukoč (1996).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari