Svetsko prvenstvo slobodno letećih modela u klasama F1A, F1B i F1C za seniore u Francuskoj u blizini grada Moncontour donelo je veliki uspeh srpskom avio-modelarstvu. Naš trenutno najuspešniji i najbolji avio-modelar Gostojić Svetozar uspeo je da se plasira u finale uzastopno već dve godine (na Evropskom prvenstvu 2012. i Svetskom prvenstvu 2013. godine).

Na samom Svetskom prvenstvu nastupile su reprezentacije iz 43 zemlje sveta sa 292 takmičara u svim klasama. Naša ekipa u takmičenju za ekipni plasman u klasi F1B plasirala se na šesto mesto od 37 reprezentacija koje su učestvovale na svetskom prvenstvu. Gostojić Svetozar i junior Gostojić Bojan osvojili su maksimalan broj bodova u 7 startova dok je Blagojević kiksnuo u prvom i četvrtom startu. Medalja nam je izmakla zbog kikseva Blagojević Radoja, a reprezentacija naše zemlje nije uzela medalju koju čeka još od 2001. godine kada je čuvena reprezentacija u sastavu: Gostojić Svetozar, Kolić Ivan i Bjelić Branko pod vođstvom vođe reprezentacije Kolić Pere uzela srebrnu medalju. Tada je svečanom činu u Americi prisustvovao i dao podršku tadašnji predsednik Vazduhoplovnog saveza SR Jugoslavije Zoran Radović koji je zajedno sa reprezentativcima proslavio srebrnu medalju.

U kategoriji F1B je učestvovalo 103 takmičara iz 37 zemalja sveta. Ovde se još jednom dokazalo da je srpsko avio-modelarstvo u samom vrhu svetskog avio-modelarstva. Gostojić Svetozar je 2012. godine postao evropski šampion u klasi F1B posle velikog finala u Italiji i titulu će nositi do 2014. godine kada će se održati evropski šampionat u Rumuniji.

Na iznenađenje većine takmičara pobedio je najiskusniji i najbolji hrvatski modelar Leško Robert iz modelarskog kluba „Zaprešić“ letom od 7 minuta i 25 sekundi. Ovim letom osvojio je titulu svetskog šampiona za 2013. godinu što u istoriji vazduhoplovnog modelarstva iz stare Jugoslavije u ovoj klasi pošlo za rukom Babiću i Antonu Vidošeku 1981. godine na svetskom šampionatu u Španiji.

Zahvaljujući svojim rezultatima iz 2012. godine kada je na svetskom kupu „Srem kup“ pobedio sve seniore sa samo 12 godina i osvojio trofej svetskog kupa u klasi F1B. Ove godine sa 13 godina ušao je u seniorsku reprezentaciju i opravdao poverenje selektora Branka Bjelića. On je najmlađi pobednik Svetskog kupa do danas. Ove godine je Bojan imao 4 pobede u juniorskoj konkurenciji Svetskog kupa (bio najbolje plasirani junior). U 2013. godini bio je najbolji junior na sledećim takmičenjima i to: „Srem kup“ Srbija, „Kup Baranje i Slavonije“ Hrvatska i dva puta u Makedoniji „Prilep kup“ i „Makedonija kup“. Trenutno zauzima treće mesto u generalnom plasmanu u juniorskoj konkurenciji Svetskog kupa za 2013. godinu. Ako uspe da pobedi na domaćem Svetskom kupu „Memorijal Đorđa Žigića“ u Zrenjaninu i obezbedi sredstva od sponzora za odlazak u Švajcarsku gde se organizuje zadnji Svetski kup ove godine „Belp kup“ pored aerodroma Belp pored Berna, imaće šansu da osvoji jednu od medalja u juniorskoj konkurenciji Svetskog kupa za 2013. godinu u klasi F1B. Do danas je 11 puta pobeđivao kao junior na Svetskim kupovima. Očekuje se da u svojoj juniorskoj karijeri do 18 godine pobedi više od 22 puta i tako prestigne Ivana Kolića po broju pobeda u juniorskoj konkurenciji Svetskog kupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari