Bokserka sa Kosova ne učestvuje na Svetskom prventstvu u Indiji, organizator zabranio „državne“ simbole 1Donjeta Sadiku. Foto: KOK

Bokserka sa Kosova Donjeta Sadiku neće učetvovati na Svetskom prvenstvu u boksu za žene koje danas počinje u Nju Delhiju u Indiji zbog toga što joj je, prema navodima Kosovskog olimpijskog komiteta, zemlja koja organizuje takmičenje, a koja inače ne priznaje Kosovo, zabranila korišćenja simbola poput zastave i himne.

Indija je dozvolila ovoj bokserki da se takmiči, ali pod uslovom da se ne koriste gorepomenuti simboli.

Odluku o tome da Sadiku ne učestvuje na Svetskom prvenstvu doneli su Kosovski olimpijski komitet, Bokserska federacije i kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta.

Donjeta se juče oglasila video porukom koja je objavljena na zvaničnom Tviter nalogu kosovskog olimpijskog komiteta, navodeći da, iako je osvajač evropskih i svetskih medalja u prošloj godini, ne može učestvovati na ovom takmičenju sa kosovskim simbolima.

U svom obraćanju, Sadiku je podsetila na to da je Kosovo član Međunarodne bokserske federacije (IBA) od 2014. godine.

– Nepravedno je to što se Kosovo tretira drugačije od svih ostalih članica iz političkih razloga – kazala je Sadiku.

Ova bokserka je ujedno pozvala indijsku Vladu da preispita odluku, te da joj dozvoli da se takmiči sa simbolima Kosova.

„Ovim video snimkom pozivam Vladu Indije da preispita svoju odluku i dozvoli mi da se takmičim za Republiku Kosovo sa svim svojim pravima. Ohrabrujem vas sve da mi se pridružite u nastojanju i zajedno progovorite protiv ove nepravde“, kazala je Sadiku.

Kosovski olimpijski savez: Zabranili nam „državne“ simbole

Iz kosovskog olimpijskog saveza (KOK) potvrdili su da je dan pred ovo takmičenje, kosovskom bokserskom savezu dato zeleno svetlo za dobijanje vize u Sofiji, gde su aplicirali, međutim, prema njihovim rečima, vizu su dobili pre nego što su organizatori u Indiji uveli „ograničenja“ za bokserku sa Kosova.

„Na osnovu trenutnih uslova, smatramo da je ovo velika diskriminacija za bokserku i Donjeta Sadiku neće putovati u Nju Delhi“, kazali su iz KOK-a.

Međunarodna bokserska federacija (IBA) izrazila je nezadovoljstvo zbog stava vlasti Indije, ali i poručila da su učinili „sve što je bilo moguće da osiguraju učešće Kosova u Nju Delhiju“.

„IBA se zalaže za sport bez granica i van politike i ne prihvata nikakvu diskriminaciju po bili kom osnovu i nastaviće da se bori za prava svojih sportista da se takmiče“, navode iz IBA-e.
Indija je jedna od zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Ovo nije prvi put da bokseri sa Kosova imaju problema oko učešća na takmičenjima u ovoj zemlji.

Naime, na Svetskom seniorskom prvenstvu u boksu za žene, održanom 2018. godine, Indija je tada odbila vize sportskoj delegaciji sa Kosova.

Probleme oko učešća na međunarodnim takmičenjima, neretko su imale i muške bokserske selekcije sa Kosova.
Naime španskih vlasti su sredinom novembra prošle godine, odbile vize kosovskoj bokserskoj reprezentaciji za učešće na Svetskom prvenstvu ovoj zemlji, saopštio je tada Bokserski savez Kosova.

Bokseri sa Kosova nisu učestvovali ni na Svetskom prvenstvu koje je održano pre dve godine u Beogradu.

Prema navodima kosovskog bokserskog saveza – njihovi bokseri su tada tri puta zaustavljani na prelazima ka centralnoj Srbiji, a po „nalogu Vlade Srbije“ i nije im bilo dozvoljeno da uđu. I tada su usledile reakcije prištinskih zvaničnika koji su kritikovali zvanični Beograd, i pozvali ga da „pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici“.

Oglasili su se i iz Evropske unije, sa zahtevom da se obezbedi ravnopravno učešće Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu.

Sa druge strane, dan nakon početka prvenstva u Srbiji, predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin, kazao je da se „kosovski bokseri nisu ni prijavili“, preneo je tada Tanjug.

On je odbacio navode o zabrani ulaska boksera sa Kosova, rekavši da je reč o pokušajima „politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije“.

Bokserski savez Kosova primljen je još 2014. u Svetsku boksersku federaciju (AIBA). Ova odluka AIBA-e usledila je tada nešto više od mesec dana od odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Kosovu odobri provizorno članstvo i godinu dana od odluke da Kosovo bude član AIBA-e sa ograničenim pravima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari