Borac kao kamenčić u cipeli 1Foto: STARSPORT

Imali su Humskoj poslednjih nekoliko dana dosta razloga za slavlje: pobedom u Bolonji nad Virtusom obezbeđen je plasman u Top 8 Evrokupa, a potom je u Beogradskoj areni, po svemu sudeći, trijumfom nad Budućnosti kaparisano lidersko mesto u ABA ligi pred početak plej-ofa.

U međuvremenu, timski ambijent začinjen je druženjem na Košutnjaku neposredno pred put u Niš.

Praktično od večeras, košarkaši Partizana započeće misiju trostrukog uzastopnog osvajanja Kupa Radivoja Koraća, čiji su pehar na istom mestu podizali u prethodne dve godine.

Na startu, crno-bele očekuje duel sa čačanskim Borcem (19.30), dok će dva i po sata ranije osetno pojačani FMP „ukrstiti rukavice“ sa kolegama iz Dinamika.

Rezultatski gledano, kao trenutni lideri u ABA ligi, sa rezervisanim mestom u četvrtfinalu Evrokupa, izabranici Andree Trinkijerija mogu biti percipirani kao favoriti za podizanje „Žućkove levice“.

Ipak, bez pomoći Redžija Redinga i Nemanje Gordića protiv Budućnosti je bilo evidentno da crno-beli imaju određenih problema u napadu: izolacija svedena na Voldena i Jaramaza, bez dominacije na niskom postu, osetno manji broj timskih asistencija…

Da nije bilo znanja, iskustva i hrabrosti Novice Veličkovića, kao krilnog centra, Partizan bi protiv Podgoričana bio gotovo bezopasan u unutrašnjoj liniji.

Bez sumnje, sve te nedostatke u igri Partizana podrobno je izanalizirao Marko Marinović, nekadašnji plej Zvezde, španske Pamese, Menorke, Albe… koji u svojoj debitantskoj sezoni u ulozi trenera veoma dobro vodi čačanski Borac.

– Borac je ekipa za svaki respekt; prvi je u oba takmičenja koja igra (KLS i ABA 2 liga), a i da nije, zaslužuje posebnu pažnju. Moraš da respektuješ nekog ko dolazi iz mesta gde se zna košarka. Ne treba nikoga potcenjivati, treba odigrati maksimalno, jer se takvim odnosom izbegavaju stvari koje nisu poželjne, poput povreda. Neće biti lako, jer je početak turnira i nema nazad. To je utakmica u kojoj nema povratka, jedan loš dan i vraćaš se kući. Specifičan je kup i mnogo je teško – stava je Novica Veličković, kapiten Partizana.

Ako se izuzmu učesnici ABA lige, Borac je sasvim sigurno najorganizovaniji i najstabilniji srpski klub.

U planu im je plasman u ABA ligu, možda već i u tekućoj sezoni: imaju logističku i finansijsku podršku grada; širom Čačka povezani su sa brojnim školama košarke, među kojima od prošlog leta radi i Čačak 94 na čelu sa nekadašnjim igračem Borca, Đorđem Mićićem (u stručnom štabu Marka Marinovića).

Borac se može pohvaliti odličnim rezultatima u ABA 2 ligi i KLS domaćem prvenstvu, međutim u koncepciji igre i igračkoj strukturi gotovo da nemaju izrazito mladog i perspektivnog košarkaša.

Osim Adija Alikadića (21 godina) svi ostali igrači, pogotovo nosioci igre, nemaju manje od 23-24 godine.

Brajs DŽons, američki plejmejker, osnovni je organizator igre; Radovan Đoković, Nenad Nerandžić, Uroš Čarapić i Nikola Kočović rođeni su 1996. godine i čine bitnije faktore u rotaciji u spoljnoj liniji. Iskusni Đorđe Majstorović i Nemanja Todorović solidan su tandem u centarskoj liniji i baš zbog te solidnosti nedavno je angažovan centar Dušan Miletić iz Partizana (22 godine).

Borac u proseku ostvaruje 20 asistencija, a defanzivno rivala spušta na ispod 30 odsto u šutu za tri poena.

– U petak idemo na Partizan, lidera ABA lige. Iako smo obezbedili učešće u Kupu, nama to takmičenje nije primarni cilj. Ipak, ne idemo u Niš sa namerom da se unapred predamo, iako je Partizan u ovom meču apsolutni favorit. Trudićemo se koliko budemo mogli, a nadam se da će to biti dovoljno da ostavimo dobar utisak. Od nas kao lidera ABA 2 i KLS lige ništa manje se ne očekuje – poručio je Marko Marinović, trener Borca.

Dinamik poznaje „limenke“

Pojačani Ognjenom Kuzmićem i Filipom Čovićem, košarkaši FMP u Nišu bi trebalo da predstavljaju možda i jedini klub koji je u stanju da pomrsi računicu Partizanu, odnosno Zvezdi u potencijalnom finalu Kupa Radivoja Koraća. Tim iz Železnika večeras će se nameriti na veoma zanimljivu ekipu Dinamika, koju sa klupe predvodi kvalitetan slovenački stručnjak Mirsad Alilović, trener koji je u Češkoj uočio talenat i potencijal Jana Veselog, angažujući ga potom u Slovanu u kojem je radio punih devet godina. Dinamik pruža osrednje partije u ABA 2 ligi, dok je u KLS prvenstvu na skoru 13-7. U sastavu imaju nekolicinu igrača stasalih u Zvezdi, sa iskustvom igranja u FMP (Ostojić, Paunović, Tomašević, Smiljanić), zatim dvojicu talenata iz Slovenije i Turske (Gregor Glas i Metr Akaj), kao i Dušana Beslaća i Vuka Vulikića koji su ponikli u Dinamiku, igrajući u mlađim reprezentativnim kategorijama. Za regionalne prilike dokazani Miroslav Pašajlić startni je organizator igre (5,5 asistencija u proseku) i neko od čijeg nadahnuća zavisi učinak čitave ekipe. Kao i većina ekipa u KLS, najtanji su na samom centru, a na poslednjim mečevima u rotaciji su koristili svega deset igrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari