Borac se pošteno isprsio, Crvena zvezda trojkama srušila Čačane - Teo puštao magiju, Nejpir osetio snagu Segua 1foto: Borac Mozzart/Duško Radišić

Dva dana posle gostovanja u Kaunasu, košarkaši Crvene zvezde nisu dozvolili iznenađenje u Čačaku. Iako je Borac pokazao kvalitet dostojan kredibilnog protivnika, crveno-beli su vođeni Milošem Teodosićem i košgeterski raspoloženima Nejpirom, Nedovićem i Gedraitisom iskompenzovali brojne defanzivne propuste – 87:93.

Zadržala je Crvena zvezda perfektan učinak posle trećeg kola ABA lige. U zgusnutom rasporedu, a pred prvi dupli program u Evroligi naredne nedelje, crveno-beli su u Čačaku imali idealnog protivnika koji je pokazao zavidan napadački kvalitet i sposobnost da nedovoljnu svežinu i defanzivnu čvrstinu srpskog velikana maksimalno materijalizuje.

Za dupke ispunjenu halu kraj Morave, meč je bio kakav se samo poželeti može, međutim za Duška Ivanovića, posebno, bio je to duel ispunjen brojnim defanzivnim nedostacima njegovih izabranika.

Na individualan kvalitet Miloša Teodosića (10p, 8as) i Šabaza Nejpira (18p), odnosno Nemanje Nedovića (13p) i Rokasa Gedraitisa (14p)  Zvezda nije dozvolila iznenađenje u Čačaku koje je bilo moguće jer je domaćin konstantno pretio, vraćao se iz rezultatskog minusa koji je mahom bio desetak poena.

Gosti su svo vreme kuburili sa vraćanjem u odbranu, što su puleni Dejana Mijatovića znali da iskoriste. Borac je meč završio sa čak 21 poenom datim u fazi tranzicije, naspram Zvezdinih devet.

Crveno-beli nisu imali previše problema u napadu. U prvoj četvrtini, suštinski poluvremenu, loše šutersko izdanje iskompenzovali su vrsnom igrom u „piku“ koja je bila temelj za dobar protok lopte. Samo u prvoj deonici, crveno-beli su imali devet timskih asistencija na devet realizovanih poseda.

Osim Tea, u tom periodu je u kreaciji igre prednjačio Hanga sa četiri uspešna dodavanja, dok je jedini sa distance bio precizan Gedraitis.

Borac je planski sklupljao u odbrani, svesno zatvarao reket i rizikovao u šutu sa distance, što je imalo smisla, međutim ofanzivno se dugo tražio.

Čitavo prvo poluvreme nije mogao ništa da pogodi sa distance, tek jednu trojku iz sedam pokušaja. Većinu produkcije zasnivao je na igri u tranziciji u kojoj su prednjačili Birts (18p) i Frenklin (11p). Američki centar je na delu pokazao da ima jedan od najvećih vertikalnih odraza na Jadranu ove sezone. Jednim atraktivnim zakucavanjem gotovo da je do pojasa došao centrima Crvene zvezde.

Zvezda je lakše dolazila do rešenja, na leđima Tea, Nejpira i Simonovića (8p) održavala je dvocifrenu prednost koja je na maksimumu iznosila 13 poena (30:43).

Jedan od razloga nemanja defanzivne čvrstine sigurno je bio u činjenici da su gosti imali samo jedan dan za rekuperaciju i pripremu meča u Čačaku, a pritom je duel, kao i u Kaunasu protiv Žalgirisa propustio kapiten Branko Lazić.

Moraće u Zvezdi dobor da izanaliziraju večerašnji meč i utvrde razloge zbog kojih u poslednjih deset minuta nisu znali kako da zaustave sjajnog Rolanda Segua (23p).

Američki plejmejker poigravao se sa odbranom gostiju. U igr jedan na jedan niko nije mogao da ga zaustavi, što je za posledicu imalo da je Borac na 6:15 stigao na svega pet poena zaostatka posle trojke Tomaševića (66:71).

Bila je to četvrtina ispunjena atraktivnim egzekucijama sa obe strane. Zvezda je poslednju deonicu okončala sa pet ubačenih trojki, čak 15 ukupno iz 33 pokušaja.

Prvo je Nedović iz igre jedna na jedan pogodio dve vezane, a zatim je Nejpir posle sličnih odluka takođe pogodio dva šuta sa distance i to svaki put kada je domaćin mislio da zaostatak može svesti na samo jedan posed.

Ipak, sve ono dobro što je radio u napadu, Nejpir je upropaštavao užasnim defanzivnim rešenjima protiv Segua. Omaleni plejemjekr je od svoja 23 čak 13 poena ubacio u poslednja četiri minuta utakmice.

Šta god da je pokušao prolazilo mu je jer Nejpir ništa defanzivno nije činio, a pritom je ostajao bez pomoći saigrača.

Kad god bi se Zvezda odmakla na osam do deset poena prednosti, Segu je minijaturama vraćao neizvesnost.

Važan faktor u igri Zvezde bio je i ofanzivni skok. U čak 13 navrata gosti su imali ponovljene napade iz kojih su dali 17 poena. Prednjačio je u tom segmentu večeras solidni Bolomboj (10p, 7sk od kojih 3 ofsk) ali i Ilić sa četiri ofanzivna skoka.

Navijači su u poslednja četiri minuta gledali basketaški okršaj Nejpira i Segua. Jedan naspram drugog pogađali su u serijama i time meč činili još atraktivnijim.

Teodosić je u gradu u kome je kao klinac godinu dana proveo na pozajmici iz FMP puštao magiju. Sa osam uspešnih dodavanja u mnogome je doprineo fluidnosti u napadu koji je bio obogaćen sa ukupno 25 timskih asistencija.

Borac se nije predvao do poslednjih sekundi utakmice. I kada je Zvezda imala dva poseda prednosti, na nekih desetak sekundi, Čačani su naterali četu Duška Ivanovića na maksimalnu mobilnost. Večeras odlični Birts ubacio je trojku (87:91) zbog koje je crnogorski stručnjak morao da zatraži tajm-aut.

Do drame nije došlo, pošto je Teo pravovremenim pasom pronašao rešenje protiv presinga, a Davidovac zicerom postavio konačan rezultat.

Koliko crveno-beli moraju još da rade na sticanju automatizma pokazuje i podatak da je u Čačku ekipa Duška Ivanovića izgubila čak 20 lopti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari