Borba decenije pripala Mejvederu 1Foto: FoNet /AP

Američki bokser Flojd Mejveder pobedio je šampiona mešovitih borilačkih veština (MMA) Irca Konora Mekgregora tehničkim nokautom u 10. rundi dugo očekivanog meča koji je noćas održan u Las Vegasu.

Mejvejder se ovom pobedom oprostio od boksa i upisao se u istoriju kao najefikasniji profesionalac.

Flojd Mejveder, 40-godišnji osvajač 11 titula u raznim kategorijama koji se „vratio“ iz penzije da bi učestvovao u ovoj „megaborbi“, tehničkim nokautom je došao do 50 pobede u nizu bez poraza, čime je pretekao na večnoj listi legendarnog boksera Rokija Marčana koji je imao 49 pobeda bez poraza ili nerešenog ishoda, prenosi RTS.

Kako navode, za Mekgregora je ovo bio profesionalni debi u bokserskom ringu, a Rojters navodi da iako nije uspeo da napravi najveće iznenađenje u istoriji borilačkih sportova, pružio je mnogo veći otpor nego što je većina stručnjaka očekivala. Više od 20.000 gledalaca u Las Vegasu, među kojima su bile mnoge zvezde sporta i šou biznisa, kao i milijardu onih koji su meč posmatrali u TV prenosu, mogli su da vide dobar meč.

Naravno, „borba veka“ je bila i „borba za novac“. I Mejveder i Mekgregor su zaradili milione i pre nego što su kročili u ring. Irac, pobednik u 21 od 24 MMA borbi u kojima je učestvovao, zaradio je najmanje 70 miliona dolara što, prema nekim prognozama, može da poraste i do 100 ili 150 miliona. Mejveder, koji inače ima nadimak „Novac“, za privremeni povratak iz penzije će inkasirati do 250 miliona dolara, navodi RTS.

Za najbolja mesta u sali neki gledaoci su izdvojili i preko 100.000 dolara. Kada se u obzir uzmu TV prava, plati-pa-gledaj programi, sponzorski ugovori i ostalo, izvesno je da će „borba za novac“ po zaradi prevazići prethodnu „borbu veka“, kada su pesnice ukrstili Mejveder i filipinski bokser Meni Pakjao.

I kladioničari trljaju ruke. Nijedan bokserski meč do sada nije privukao toliko opklada, od kojih su neke dostizale milionske iznose.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari