Borci velikog srca – Fondacija Mozzart podržala humanu misiju Crvene zvezde kroz inkluzivni džudo 1Foto: Stefan Simonović

Džudo klub Crvena zvezda najbolji je u Evropi, prvi na evropskoj rang-listi klubova, a osim šampionske ima i predivnu, humanu misiju. Svetska i Evropska džudo federacija pre četiri godine su pokrenule projekat inkluzivnog džuda, jer je ovo jedan od retkih sportova koji se može prilagoditi deci sa posebnim potrebama, bez obzira na stanje ometenosti ili invaliditet. Zvezda je jedan od pionira inkluzivnog džuda u Srbiji, a podršku u ovoj sjajnoj akciji im je pružila Fondacija Mozzart.

U novoj sportskoj hali džudo kluba u Ljutice Bogdana održano je polaganje za viša učenička zvanja. Mladi džudisti sa trenerima Davorom Kolundžićem, Bojanom Milićević, Milanom Nikolićem i Mirkom Poznanovićem pokazali su šta su sve naučili u prethodnom periodu.

„Volim džudo zato što su svi treneri dobri. Dobro se slažem sa drugarima, lepo radimo. Najviše volim kad radim pad unazad. To mi je omiljeni deo treninga“, rekao je Vuk Jokić, Zvezdin džudista i ponosni nosilac žutog pojasa.

I mladi Aleksandar Mišović izmamio je ovacije na tatamiju, pokazao je da je odlično savladao sve tehnike.

Borci velikog srca – Fondacija Mozzart podržala humanu misiju Crvene zvezde kroz inkluzivni džudo 2
Foto: Stefan Simonović

„Nije bilo teško, vežbali smo. Zaista sam bio odličan. Najviše volim osotogari tehniku. Dobro se družimo. Volim kada radimo vežbe i kada se zagrevamo“, rekao je talentovani džudista.

Polaganju za pojaseve prisustvovao je predsednik Džudo saveta Srbije Ivan Todorov:

„Svako dete koje je počelo da se bavi džudom, ono je već pobednik. Sve ono što su prikazali, njihova nasmejana lica i odlična atmosfera su najbolji pokazatelj našeg dobrog rada i njihovog napretka. Svi naši treneri su već prošli brojne seminare koje organizuje Evropska džudo unija i na tome ćemo insistirati i u narednom periodu. Kada su u pitanju rezultati, mi ove godine imamo šest olimpijskih normi, dok je Džudo klub Crvena zvezda najbolji klub u Evropi, prvi na Evropskoj rang-listi klubova. S ponosom možemo reći da spadamo među prvih dvanaest zemalja sveta. Inkluzivni džudo je naša humana misija i mi ćemo nastaviti dalje da radimo“, poručio je Todorov.

Borci velikog srca – Fondacija Mozzart podržala humanu misiju Crvene zvezde kroz inkluzivni džudo 3
Foto: Stefan Simonović

Sekcija za inkluzivni džudo postoji već godinu dana, a mališani treniraju svakog utorka i subote. Često im se pridružuju članovi seniorskog tima, odnosno proslavljeni reprezentativci, među kojima je i Bojan Došen.

„Čast mi je što sam bio deo komisije na polaganju naših mladih članova sekcije za inkluzivni džudo. Sve ih veoma dobro poznajemo, jer dolazimo na njihove treninge i zajedno sa njima vežbamo“, rekao je Došen.

Bojana Milićević, gen. sekretar i predsednica sekcije za inkluzivni džudo u DŽK Crvena zvezda ističe da se na taj način u potpunosti sprovodi inkluzija, koja je u našem društvu veoma važna:

„Sport je zaista pravi način da sva deca, pa i deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dobiju svoje pravo mesto u društvu, postanu vidljivi. Na taj način se ostvaruje jednakost. Uz značajnu podršku Fondacije Mozzart, naša sekcija je dobila na vidljivosti i značaju.“

Rad sa legendama

Legenda kluba i direktor omladinske škole Davor Kolundžić ističe da je rad sa decom u sekciji za inkluzivni džudo posebna vrsta privilegije i izazova:

„Radio sam sa brojnim selekcijama od pionirskih do seniorskih, ali zadovoljstvo koje imamo svi mi koji radimo sa decom u ovoj grupi za inkluzivni džudo je nemerljivo. To je dobro i za njih, ali i za nas kao trenere i kao ljude.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari