Brazil se prvi kvalifikovao za Mundijal 2018 1Foto: EPA / FERNANDO BIZERRA JR

Fudbalska reprezentacija Brazila razočarala je svoje navijače na Mundijalu u toj zemlji, pre tri godine, ali je deo tog duga otplatila u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, kao prva ekipa s izvađenom kartom za Rusiju.

Pobedom nad Paragvajem (3:0), četiri runde pre završetka borbi 10 najboljih selekcija Južne Amerike, Karioke su pobegle 10 bodova Urugvaju, na četvrtom mestu, a kako im raspored njihovih i tuđih utakmica, kao i međusobni skor s direktnim rivalima, idu na ruku, bez obzira na krajnji plasman čak ni u teoriji ne mogu da ispadnu iz kvarteta direktnih učesnika SP iz svoje grupe od 10 timova.

I ne samo to. U polufinalu prošlog Mundijala ponižena (1:7), a u meču za treće mesto dokrajčena ekipa (1:3) ponovo igra vrhunski, onako kako dolikuje slavnim generacijama najfudbalskije nacije na svetu. Posle jednog poraza (od Čilea) i tri remija (sa Argentinom, Urugvajom i Paragvajem) u prvih šest kola, i debakla na Kopa Amerika, gde nije preživljena grupna fazu takmičenja, Fudbalski savez Brazila smenio je Karlosa Dungu i vruć krompir bacio u ruke iskusnijeg Adenora Leonarda Bačija, poznatijeg kao Tito. I, očigledno, napravio pravu stvar, pošto su isti fudbaleri s njim napravili najbolji niz u istoriji Brazila, od osam pobeda u kvalifikacijama, uz fantastičnu gol razliku 24:2. Uz još pet test susreta bez ijednog poraza, pa ne čudi što je nedavna anketa otkrila da bi čak 15 odsto ispitanika dalo svoj glas nekadašnjeg treneru Korintijanesa, Gremia, Sao Kaetana, Atletiko Mineira, Palmeirasa, Internasionala, Al Aina i Al Vahda, ako bi se kandidovao za predsednika države.

– Moje najveće zadovoljstvo je da širim sreću. Kada pogledate lica svoje porodice, kada vidite svoje igrače kako su srećni, kada vidite malo dete kako se smeje… To mi je najveća satisfakcija – kaže „čudotvorac“ Tito. 

Porastao je ugled i Nejmaru da Silvi Santosu Žunioru. Zvezda Barselone najzad blista i u nacionalnom timu, a njegovi golovi i asistencije najsjajniji su dragulj u brazilskoj kruni u ovim kvalifikacijama. Napadač španskog diva i krilo Karioka bio je mirođija ili egzekutor u većini akcija i(li) prekida završenih pogocima, pa mu zemljaci opet skandiraju ime.

– Uvek pokušavam da nadmašim svoje granice, ali pre svega uvek želim da pomognem svom timu. Veoma sam srećan zbog sebe i saigrača. Ostvarili smo svoj cilj i plasirali se na Mundijal – objašnjava Nejmar.

Iste počasti zaslužio je i Filipe Kutinjo, pošto je bočni vezista Liverpula sve vreme odlična podrška najčešćem špicu Firminu. U isto vreme i defanzivci odlično obavljaju svoj posao, pa ne čudi što su golmani Džeferson i Alison kapitulirali svega 10 puta, od čega čak osam dok je o sastavu i taktici odlučivao Dunga. Zbog svega toga, Dungin naslednik može već da počne s realizacijom ideja za najveću planetarnu fudbalsku smotru, sledećeg leta.

Kvalifikacije – Južna Amerika

            1. Brazil     33

            2. Kolumbija           24

            3. Urugvaj               23

            4. Čile        23

            5. Argentina           22

            6. Ekvador               20

            7. Peru      18

            8. Paragvaj              18

            9. Bolivija 10

            10. Venecuela       6

Do kraja kvalifikacija ostala su još četiri kola, na SP direktno ide najbolji kvartet, dok petoplasiranom sleduje baraž.

Najefikasniji tim

Brazilska reprezentacija igra najlepši i najefikasniji fudbal u kvalifikacijama na južnoameričkom kontinentu, a njenih 35 golova u 14 kola ili 2,5 po utakmici drže je na prvom mestu u broju pogodaka, ubedljivo ispred Urugvaja (26), Ekvadora (23) i Čilea (21).

20 učešća, 5 titula

Salesao je jedina selekcija koja nije propustila nijedan od 20 Mundijala, u skoro devet decenija dugoj istoriji Svetskih prvenstava. Brazilci prednjače i u broju titula, jer su ih osvajali 1958, 1962. 1970, 1994. i 2002. godine, odnosno više od Nemačke (4 puta), Italije (4), Argentine (2), Urugvaja (2), Francuske (1), Španije (1) i Engleske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari