Brazilci neobavešteni, Argentinci obmanuti 1Sa meča Brazil-Argentina Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Kao da jure nekog teroristu, tako je izgledao način na koji je na samom početku večitog derbija južnoameričke zone kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, prekinut duel koji je puno obećavao.

Igrao se tek 10. minut kada su „ljudi u crnom“ zajedno sa zdravstvenim radnicima upali na teren odmah zahtevajući od fudbalera reprezentacije Argentine da se povuku, što, barem je tako delovalo, nije iznenadilo Brazilce.

Organi reda tražili su da se derbi odmah suspenduje jer su se četvorica argentinskih fudbalera oglušila o zdravstvene protokole u vezi sa pandemijom korona virusa koji nalažu svim licima koja su duže od 14 dana boravila u Velikoj Britaniji da po dolasku u Brazil moraju da budu u četrnaestodnevnom karantinu.

„Gaučosi“ su imali četvoricu „Engleza“ od kojih su trojica bili starteri i svi do jednog krenuli su na utakmicu, iako su unapred bili obavešteni od strane brazilskih vlasti da su na prekršili kovid protokol.

U pitanju su fudbaleri Aston Vile i Totenhema, Emilijano Buendija i njegov imenjak Martinez, odnosno Kristijan Romero i Đovani Lo Selso, koji su stigli iz Engleske, jedne od zemalja iz koje je po ulasku u Brazil obavezan karantin od četrnaest dana.

Nacionalna agencija za zdravstveni nadzor (ANVISA) je naložila lokalnim vlastima da ih deportuju.

Policijske snage su se pojavile u hotelu par sati pre utakmice, prekinule razgovor i pripremu za meč kojim je dirigovao selektor Lionel Skaloni, ali posle par minuta neizvesnosti, čitav tim je uspeo da se ukrca u autobus i da se zaputi ka Areni Pernambukano u Resifeu – uključujući i četvoricu „prestupnika“.

Kada je policija shvatila da su njih trojica u startnoj postavi, svim osim Buendije, odmah je, zajedno sa zdravstvenim radnicima, upala na teren i prekinula utakmicu.

Tražili su da se pomenuta četvorica deportuju iz zemlje, međutim Argentinci nisu pristali na takav uslov. Njihov stav je bio da moraju svi da odigraju derbi ili u suprotnom uopšte neće odigrati meč.

– Ne znam koje reči da upotrebim. Moram da stanem u odbranu svojih igrača. Nijednog trenutka nismo obavešteni da oni ne mogu da igraju. Delegati Konmebola su nam rekli da uđemo u svlačionicu. Objasnite Argentini šta se dogodilo. Mi smo žrtve, želeli smo da igramo, Brazil je želeo da igra… – istakao je Lionel Skaloni, selektor Argentine.

U Brazilu imaju potpuno drugačiju perspektivu gledanja na čitavu situaciju. Smatraju da su Argentinci znali za obavezujući protokol i da su ga svesno prekršili.

Naime, pri ulasku u zemlju, navodno su dali lažne informacije u vezi sa prethodnom dužinom boravka pomenute četvorice igrača u Engleskoj.

– Došli smo do ove tačke jer ništa od onoga što nalažu naši protokoli od prvog momenta nije bilo sprovedeno. Četvorica igrača dobila su uputstva da ostanu u izolaciji dok ne budu deportovani, ali nisu postupili po nalogu. Došli su na stadion i izašli na teren čime su izvršili ceo niz prekršaja – saopšteno je od strane zdravstvenih vlasti Brazila, koje su podsetile da su ovakve mere na snazi još od 23. juna.

– Odlukom glavnog sudije, utakmica pod okriljem FIFA između Brazila i Argentine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru je suspendovana. Sudija i delegat podneće izveštaj Disciplinskoj komisiji FIFA koji će doneti dalje odluke“, navedeno je u saopštenju KONMEBOL nakon svih dešavanja.

Brazil bez devetorice zbog kovida

Da je situacija u Brazilu u vezi sa pandemijom korona virusa veoma ozbiljna i delikatna potvrđuje i činjenica da je „selekao“ pred večiti derbi južnoameričke zone kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ostao bez čak devetorice fudbalera koji nastupaju u engleskoj Premijer ligi. Pojedinci poput Edersona, Fernandinja ili Rišarlisona sigurno bi bili starteri protiv Argentine, ali su bez pogovora ispoštovali zdravstvene mere svoje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari