Bunkerom se protiv Engleza gube mečevi 1Foto: STARSPORT

Totenhem i Mančester su bili pokojnici koje su večiti vratili u život. U oba kluba je vladalo rezultatsko i psihološko rasulo, a sada su posle pobeda nad Zvezdom i Partizanom popravili i rezultate u Premijer ligi i u potpuno drugačijoj atmosferi dočekuju srpske klubove.

To je  za Danas rekao bivši fudbaler i trener Partizana Ivan Golac koji je najveći deo karijere proveo na Ostrvu.

Crvena zvezda je na gostovanju protiv Totenhema glatko izgubila 0:5, dok u Beogradu (sreda, 21.00) mora da juri barem nerešen rezultat kako bi ostala u igri za drugo, mada je realnije treće mesto. Partizan je na svom stadionu prikazao solidnu igru protiv Junajteda u Ligi Evrope, ali je ipak izgubio 0:1. Na „Old Trafordu“ (četvrtak, 21.00) će takođe morati da proba da pobedi ili odigra nerešeno ukoliko želi da se domogne drugog mesta u grupi na kojem mu za sada AZ Alkmar beži za jedan bod.

– U Zvezdi ne smeju da se zavaravaju i pričaju da 0:5 nije realan rezultat. Ne, to je vrlo realan rezultat, a mogao je da bude i dvocifren da Borjan nije bio maestralan. Takvo razmišljanje da su slučajno primili pet golova je nerazumevanje i neznanje koje može samo da škodi. Mora se prihvatiti realnost da je to izuzetno dobar rezultat u odnosu na ono što je viđeno na terenu, da bi u uopšte moglo da se razmišlja kako da se pobedi u Beogradu. Engleski tim uvek mora da se napadne, ne da se juriša, ali da se napadne. Bunkerom niko nije pobedio tim iz Premijer lige – dodaje Golac.

On navodi da je Zvezda sada u „dobroj poziciji jer dva meča zaredom igra ped svojom publikom“, ali da ne sme da igra bunker kao u Londonu.

– Dva boda iz ta dva meča bili bi joj kao kuća ili makar bod protiv Totenhema ili Bajerna. Crveno-beli su otišli u London da se brane, a tri gola su primili iz kontre. To je nauk da ne sme na sredini da se ostavi mesta. Totenhem treba napasti u Beogradu, ali pametno. Najbitnije je zatvoriti im sredinu da Eriksen ne može da deli lopte Sonu i Kejnu. U Londonu Zvezdina sredina nije mogla da parira, a ovde mora da se nađe način kako da se zaustavi ta distribucija lopti na izuzetno brze napadače – navodi Golac.

Sportski novinar Vladimir Novaković takođe ističe da Zvezda ne sme da igra bunker na „Rajku Mitiću“, ali da je trener Vladan Milojević pokazao da ume da napadne protivnike u Beogradu.

– Zvezda kod kuće igra potpuno drugačiji fudbal i nema taj strah koji sada postaje ozbiljan psihološki problem kada je u gostima. Sve dosadašnje mečeve Lige šampiona Zvezda je odigrala fantastično u Beogradu. Napoli je bio bolji, ali je izvučen bod. Liverpul je pobeđen, a sa PSŽ su se nadigravali, pa izgubili. Olimpijakos je potpuno razbijen u drugom poluvremenu. U Londonu su igrači Zvezde probali da igraju ofanzivno tek kad su primili drugi gol. Bilo je tu dosta rizičnih pasova između dva protivnička igrača, ali tako ustvari treba da se igra. Zvezda je tako loše odigrala još samo u Parizu kada je primila šest golova, tako da ne verujem da će se ponoviti taj scenario na „Marakani“ – tvrdi Novaković.

Ivan Golac navodi da Partizan treba da protiv Junajteda na „Old Trafordu“ odigra isto hrabro kao u Beogradu, ali da bude izuzetno koncentrisan u odbrani.

– Partizan je u Beogradu odigrao bolje nego Zvezda protiv Totenhema, ali nije uspeo da pobedi „mrtvi“ Junajted sa jako sporom odbranom u kojoj su bili DŽons i Megvajer, lošom sredinom i neubedljivim napadom. Čim je Rašford ušao u drugom poluvremenu, odmah se videlo kolika je razlika u klasi između prvog tima i onog koji je Solskjer izveo na početku. Problerm za crno-bele je što u Mančester odlaze usred crne serije. Kada izgubiš zaredom tri meča u domaćem prvenstvu, onda ne treba pričati u kakvom si problemu. Titula je već završena priča, a Evropa je predaleko… Junajted će na „Old Trafordu“ kidisati i ne sme mu se dati puno prostora kao u prvom meču. Ambijent se zna kakav je. Problem je što je Partizan na primer od Mladosti izgubio tako što je protivnik napravio samo jednu šansu. Junajted će napraviti sto i jednu – kaže Golac.

Vladimir Novaković napominje da je najveći problem svih naših klubova što „domaću ligu moraju da igraju na jedan, a Evropu na potpuno drugi način“.

– Situacija se sada potpuno okrenula u odnosu na prvu utakmicu. Mančester sada ima iza sebe četiri odlična meča, a Partizan tri poraza i to u domaćem prvenstvu. Savo je do pre dve nedelje bio genije, a sada po sudu javnosti ne zna ni taktiku. To je veliki problem svih naših timova jer u Evropi moraš da znaš da se odbraniš, a u domaćem prvenstvu da napadneš bunker. To su dve potpuno različite stvari i dva potpuno drugačija stila igre – zaključuje Novaković.

 

 

Junajted pravi dva kiksa na „Old Trafordu“

– Na „Old Trafordu“ Juanted ove sezone igra unapred ispisane mečeve. Tačno se zna da će da drže loptu više od protivnika, da budu dominantni na sredini, ali i da će sigurno napraviti najmanje dva kiksa, a jedino je pitanje da li će ih protivnik iskoristiti. Oni ove sezone imaju seriju utakmica gde nadigraju protivnika i prime jeftine golove. Ako se Romeru uputi dovoljan broj šuteva iz daljine, jedan će ući sigurno – tvrdi Vladimir Novaković.

Asano nedefinisani igrač

– Suma mora da igra mnogo bliže Sadiku i Asanu i da tako oslobađa prostor Japancu da iskoristi brzinu protiv spore odbrane Junajteda. Problem je jedino što je Asano skroz nedefinisan igrač. Ima nešto u njemu, a ustvari na terenu se ne vidi ništa. Ima ga svugde, ali s loptom retko šta uradi. Miletić i Urošević će morati da više igraju u napadu, a ne samo nazad. Isto važi i za Zvezdine bekove protiv Totenhema koji će morati da daju sve od sebe da naprave višak na protivničkoj polovini, smatra Ivan Golac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari