Čarobnjaci Benzema i Emeri 1foto EPA-EFE/NEIL HALL

Ako prođu četvrtfinale Lige šampiona, čelnici Reala trebalo bi da uruče specijalnu zahvalnicu i(li) uplate bogatu premiju Karimu Benzemi, a uprava Viljareala na isti način „ispoštuje“ Unaja Emerija, jer su baš njih dvojica „krivi“ što su dva španska kluba korak bliže završnici takmičenja.

U međuvremenu, analitičari i stručnjaci seciraju het-trik francuskog centarfora na stadionu aktulenog evropskog šampiona Čelsija (1:3), sa akcentom na strašnu sezonu 34-godišnjaka sa devetkom na leđima, odnosno njegov uticaj na igru i rezultate „kraljevskog“ kluba.

– K9 je Spajdermen. K9 je Volverin (superheroj iz serije X-man, prim. aut). K9 je najbolji prijatelj. K9 je čuvarkuća. K9 je predsednik Sjedinjenih Američkih Država. K9 je onaj koji te čuva da se ne polomiš kad skačeš padobranom. K9 je anđeo čuvar. Bog – ishvalio je na sva usta Benzemu njegov nekadašnji saborac sa „Santijago Bernabeua“ i legendarni golman madridskog velikana Iker Kasiljas.

Ako koza laže rog ne laže, odnosno svako kome padne na pamet da su ovi komplimenti subjektivni doživljaj trebalo bi da pogleda ovosezonsku statistiku čoveka čiji se transfer iz Liona u Real desio daleke 2009. godine.

U svojoj najboljoj sezoni do ove (2011/2012) dao je 32 gola na 52 utakmice, a sada ih ima već 37 na kontu i to na 36 nastupa. Ili, da nevernim Tomama bude lakše, prvo je sa tri precizna šuta izbacio izvikani Pari Sen Žermen, a ove srede je uvezao u čvor odbranu engleskog protivnika. Tako da mu se naklonio i nekadašnji as Mančester junajteda i engleske reprezentacije Rio Ferdinand.

– Benzema je taj koji je doveo Real na lidersku poziciju u španskom prvenstvu. Real leti na njegovim krilima. On je talisman. Dok je Kristijano Ronaldo bio u Madridu, Karim je skromno prihvatio sekundarnu ulogu u ekipi, znajući da je to za njeno dobro. Posle odlaska Portugalca izašao je iz njegove senke. Ima 34 godine i najbolja je „devetka“ na planeti. Potpuno drugi nivo fudbala: daje golove, asistira, kombinuje…- oduševljen je Benzeminim rolama penzionisani štoper.

A Karim je prvi na istorijskoj listi LŠ po produktivnosti, jer se u strelce upisuje na svakih 122 minuta, dok je Lionelu Mesiju potrebno 126, Robertu Levandovskom 130, Kristijanu Ronaldu, Raulu Gonzalesu 171, Tijeriju Anriju 191 itd.

Junak Viljarealove pobede nad Bajernom, koja je mogla i morala biti daleko ubedljivija od 1:0 jer su Bavarci potpuno nadigrani na Pirinejima, nije neko od ljudi u kopačkama već njihov šef. Od 2020. godine, kada je posle epizoda u PSŽ-u i Arsenalu došao u mesto sa svega 50.000 stanovnika, Unaj Emeri delima pokazuje da nije sve u astronomskim budžetima i „drim“ timovima.

Prošle sezone porinuo je Žutu podmornicu do trofeja Lige Evrope, kao što je to četiri puta uradio sa Andalužanima, a sada je naterao Bavarce da se dobro počešu po glavi i zapitaju šta im je činiti na „Alijanc areni“ sledeće nedelje.

– To je pitanje ponosa uspeti sa timom limitiranijim od onih koje imaju PSŽ i Arsenal. Danas sam bolji trener nego što sam bio u PSŽ, naročito u pogledu pristupa važnim trenucima i mečevima. Budžet je važan da biste imali najbolje igrače, ali postoje stvari koje je moguće prevazići napornim radom. Morate stvoriti nešto drugo kao što je čvrst tim, stvoriti mentalitet i fokusirati se na detalje u pripremi utakmica. Protiv ekipe koja je bolja od vas, bićete u podređenom položaju 70-80 minuta, ali ostaće vam 15-20 tokom kojih ćete imati šanse i na tome ćemo raditi – ima još zamišljenih planova „pola čovek, pola LE“, svestan da uživa ogromno poverenje vlasnika kluba, čiji budžet puni novac od „manjeg“ porodičnog biznisa sa keramikom.

Četvrtfinale LŠ

Benfika – Liverpul 1:3

Mančester siti – Atletiko 1:0

Viljareal – Bajern 1:0

Čelsi – Real 1:3

* revanši su 12. i 13. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari