Ćavi: Nadam se da će se neko od povređenih igrača vratiti u tim za El Klasiko (VIDEO) 1foto EPA-EFE/LEONHARD SIMON

Trener Barselone Ćavi Ernandez izrazio je nadu da će se neki od povređenih igrača moći vratiti u stroj pred El Klasiko koji je na programu u subotu od 16.15 časova na stadionu Monžuik protiv Real Madrida.

Pošto nijedan od povređenih igrača nije u kombinaciji za utakmicu u sredu u okviru grupne faze Lige šampiona protiv Šahtjora, Ćavi na konferenciji za štampu nije isključio mogućnost da u narednim danima može računati na nekog od važnih igrača koji mu trenutno nisu na raspolaganju, piše Mundo Deportivo.

– Nisu na 100 odsto, zbog čega nisu na spisku za meč protiv Šahtjora, ali to ništa ne menja. Njihov napredak i osećaji će odrediti ko će biti spreman, ali ja i dalje optimistički očekujem da će neki od njih biti u sastavu za subotnju utakmicu protiv Madrida – istakao je on.

Kada je direktno upitan o Pedriju, koji već drugi mesec ne igra zbog povrede, trener Barcelone je priznao da neće žuriti s njegovim povratkom, jer je glavni cilj sprečiti ponovno povređivanje ovog veoma bitnog veznog fudbalera.

– Njegova osećanja i svakodnevna situacija određuju tempo, trudimo se da sprečimo povrede koliko god je moguće i zbog toga moramo da budemo oprezni. Ali on će se vratiti u sastav kad budemo smatrali da je pravi trenutak za to – jasan je bio iskusni strateg.

Uprkos tome, upozorio je da odsustvo povređenih igrača neće promeniti glavni takmičarski cilj njegove ekipe koji glasi što pre se kvalifikovati za osminu finala Lige šampiona.

– Ovo je situacija s kojom moramo živeti. Imamo mnogo povređenih i da Gavi je suspendovan, ali to neće biti izgovor ako ne pobedimo Šahtjor – dodao je on.

Na spisku povređenih igrača nalaze se Rafinja, Pedri, Kunde, Levandovski, Serhio Roberto i Frenki de Jong.

Ono što je sigurno je to da će Ćavi na narednom meču sigurno moći da računa na 20 fudbalera: Ter Štegena, Žoao Kansela, Baldea, Ronalda Arauha, Injigo Martineza, Ferana Toresa, Injakija Penju, Žoao Feliksa, Kristensena, Markosa Alonsa, Oriola Romeua, Gundogana i mlade koji u većinskom broju još uvek nastupaju za Barselonu B: Astralagu, Lamina Jamala, Marka Kasada, Fermina Lopeza, Kubarsija, Aleksa Garida, Marka Gijua i Hektora Forta, navodi katalonski medij.

Trener Katalonaca je uoči susreta pohvalno govorio o narednom protivniku.

– Za nas je ovo ključna utakmica za plasman u osminu finala, tri boda sutra su ključna. Kada analiziramo Šahtjor, moramo da kažemo da znamo da je u pitanju težak rival, dinamičan, tehnički nadaren i što je najbitnije ne boje se da izađu visoko u presing. Napadaju, igraju bez ikakvog pritiska i mogu nam stvoriti probleme. Igrači su obavešteni i svesni su toga i ako mislimo da će biti lako, imaćemo problema. Fokusirani smo na sutrašnju utakmicu jer neće biti laka – objasnio je on.

Nakon medijskog „buma“ koji je usledio nakon što je Mark Giju debitovao za vikend protiv Bilbaa i postigao gol nakon 23 sekunde od ulaska u igru, Ćavi Ernandez je želeo da istakne da se „u slučaju Marka, kao i u slučaju Laminea ili Fermina, na primer, radi o skromnim osobama kojima ne trebaju nikakvi dodatni saveti kako bi ostali čvrsto na zemlji“.

– Skromnost je ključna stvar u životu i sportu. U fudbalu je to nešto što pravi razliku. Mark je na primer danas trenirao punom snagom i želi da nastavi da se usavršava. A i oni koji dolaze, imaju identičan motiv. Vide priliku da uđu u prvi tim i uspeju, tako da ne primećujem neki naročiti problem u „upravljanju“ tima s ljudske strane.

U tom smislu, objasnio je „da je bolje da postoji mešavina iskusnih i mladih igrača jer bi bilo previše hrabro staviti sve mlade igrače na teren u jednoj utakmici“.

– Morate dobro upravljati situacijom i ne stavljati tri ili četiri debitanta u prvu postavu na jednoj utakmici. Pritisak i odgovornost moraju biti ravnomerno raspoređeni – završio je on.

Meč protiv Šahtjora igra se u sredu od 18.45 časova na stadionu Monžuik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari