Čekajući Anćelotija: Privremeni selektor za prve korake Brazila ka Mundijalu 2026. 1Foto: EPA-EFE/ANDRE COELHO

Poraz protiv Hrvatske na penale u četvrtfinalu Mundijala u Kataru razvejao je uvek najviše pretenzije brazilske fudbalske reprezentacije, petostrukog svetskog prvaka, a dugogodišnji selektor Tite (62) našao je da mu je dužnost da podnese ostavku.

Do izbora njegovog naslednika Ramon Menezes (51), selektor omladinskog državnog tima, vodio je „selekao“ u prijateljskim utakmicama s Marokom u Tanžeru (1:2), s Gvinejom na Espanjolovom stadionu u Barseloni (4:1) i protiv Senegala na Sportingovom igralištu u Lisabonu (2:4). Možda bi ga zadržali i uprkos poslu s mlađom selekcijom, ali dva poraza, makar i u mečevima bez takmičarskog značaja, udaljila su ga od najvažnijeg mesta brazilskog fudbala.

Brazilska fudbalska konfederacija i njen predsednik Ednaldo Rodriges su rešili da imenuju Fernanda Diniza (49). On će ostati trener Fluminensea, s kojim je pre tri meseca uzeo titulu prvaka države Rio.

Povešće Brazilce u južnoameričkim kvalifikacijama za prvo svetsko prvenstvo u tri zemlje 2026 (SAD, Kanada, Meksiko), u prvih šest kola (po dva u septembru, oktobru i novembru), a onda je predviđeno da za selektora dođe Italijan Karlo Anćeloti (64), koji će biti na klupi Reala iz Madrida još jednu sezonu. Njegovo prvo iskušenje biće kontinentalni šampionat dogodine kao svojevrsna prethodnica idućeg mundijala, jer će Južnoamerikanci igrati u Sjedinjenim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari