Čekajući da Kobi sreću deli 1Foto: EPA JUAN CARLOS HIDALGO

Čitavih 15 meseci trajale su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini od 31. avgusta do 15. septembra.

„Prozori“ gotovo nikome nisu prijali; surovo su koštali učešća i dvogodišnje pauze sa velikih takmičenja, prevashodno, Sloveniju kao zvaničnog Evropskog šampiona, i Hrvatsku (Svetsko prvenstvo kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine). U utorak ujutro kompletiran je broj od 32 učesnika Mundobasketa; žreb za prvu fazu u osam grupa biće održan 16. marta u Šenženu, a osnovni kriterijum svrstavanja po šeširima trebalo bi da bude aktuelna lista najboljih selekcija sveta.

U noći između ponedeljka i utorka poslednje dve karte za Kinu dobili su Dominikanska Republika i Portoriko. Pošto su Portorikanci na svom parketu dobili Urugvajce rezultatom 65:61, Dominikanu nije mnogo boleo poraz od Brazila – 63:71. U evropskom delu kvalifikacija najveće iznenađenje predstavlja neučešće Slovenije i Hrvatske, reprezentacija koje su se na putu ka Kini i pošteno obrukale.

Letonija je takođe platila danak nemogućnosti pozivanja najboljih igrača iz Evrolige i NBA, dok je prijatno iznenađenje Češka. Crna Gora je takođe napravila podvig; u konkurenciji pomenute Letonije i Ukrajine uspela je da u poslednjem meču u Podgorici izgubi od Letonaca sa manje od osam razlike i tako obezbedi poslednju kartu sa Starog kontinenta za Kinu ( u prvom meču pobedili sa devet razlike).

U ostalim kvalifikacionim rejonima (Južna, Severna i Srednja Amerika, Azija, Afrika) gotovo svi favoriti uspeli su da relativno rutinski dođu do željenog cilja. Kako bi što duže ostali u igri, Kinezi su iskoristili pravo i žreb postavili tako da su kao nosioci grupa domaćin i SAD potpuno na suprotnim krajevima, što znači da se ne mogu susresti pre potencijalnog polufinala.

Kuglice će 16. marta u Šenženu izvlačiti Kobi Brajant, kao zvanični promoter Mundobasketa u Kini, a društvo će mu praviti čuveni pevač DŽejson Derluo.

Svi učesnici u Kini

Evropa (12): Srbija, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Rusija, Španija, Turska.

Južna, Severna i Srednja Amerika (7): SAD, Argentina, Brazil, Kanada, D. Republika, Venecuela, Portoriko

Azija (8): Kina (domaćin), Australija, Iran, Japan, Jordan, Koreja, Novi Zeland, Filipini

Afrika (5): Angola, Obala Slonovače, Nigerija, Senegal, Tunis.

Srbija u prvom šeširu

Ako se bude ispoštovao osnovni uslov za raspored prilikom žreba; reprezentacija Srbije trebalo bi da bude u prvom šeširu. Kina zbog uloge domaćina i SAD kao najbolje rangirana selekcija sigurno će biti u prvom šeširu, a ostalih šest reprezentacija na vrhu liste su: Španija, Francuska, Srbija, Argentina, Litvanija i Grčka, pošto Slovenija kao sedmoplasirana nije uspela da se kvalifikuje na Mundobasket u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari