Četvrto mesto za srpski miks puškom na turniru u Plzenju 1

Srpskom paru, Mariji Malić i Aleksi Mitrović, izmakla je medalja poslednjeg dana juniorskog turnira „Streljačke nade“ u češkom Plzenju.

Ovaj dvojac osvojio je četvrto mesto u takmičenju mikseva vazdušnom puškom.

Malićeva i Mitrović su u finale, među pet najboljih, ušli sa drugog mesta u kvalifikacijama. Drugi srpski mešoviti par Ivana Marić/Đorđe Savić je zauzeo 16. poziciju

Takmičilo se 25 mikseva, a od naših reprezentativaca se u kvalifikacijama najviše istakao Aleksa Mitrović. Pucao je treći rezultat u konkurenciji 50 juniorki i juniora – 419,6, samo 0,4 kruga manje od jedne od najboljih svetskih juniorki u ovoj disciplini Elavelin Valarivan (Indija), najpreciznije učesnice osnovnog dela takmičenja.

U finalu su odlučivale nijanse. Posle 19. serije, kada ispada četvrtoplasirani tim, Malićeva i Mitrović su za trećeplasiranom Indijom 1 zaostajali devet desetih delova kruga.

Srpska ekspedicija se sa mitinga u Plzenju, koji je uz učešće strelaca iz više od 20 zemalja održan 28. put, vraća sa jednom medaljom. Ženska juniorska ekipa vazdušnom puškom (Marija Malić, Marija Kolarević, Ivana Marić) je osvojila srebro, uz državni rekord (1.871,3). Dve Marije su u jakoj konkurenciji u istoj disciplini stigle do pojedinačnog finala. Malićeva je bila šesta, Kolarevićeva osma.

Saša Iker, trener juniorskih selekcija za pušku u stručnom štabu SS Srbije, ocenjujući učinak u Plzenju ističe da je uglavnom sve proteklo kako smo i predvideli.

-Juniorke su bile standardno dobre. Marija Kolarević se istakla i vazdušnom i malokalibarskom puškom. Sa oba oružja je postigla lične rekorde kvalifikacija, a MK puškom i državni rekord. Marija Malić je, prema očekivanju, kvalitetno gađala vazdušnom puškom, ističe Iker.

Od juniora najbliži pojedinačnom finalu je bio Aleksa Mitrović, koji je zauzeo 12. mesto vazdušnom puškom.

­- Aleksa Mitrović je tada nešto slabije nego što može, ali utisak je popravio izuzetno visokim rezultatom u miksu. Debitanti Marko Ivanović i Dimitrije Gaćeša su se solidno snašli. Pojačali su konkurenciju kod juniora, što će, nadam se uticati na viši nivo rezultata svih reprezentativaca i kandidata za nacionalni tim, dodao je Iker.

Srbiju su u takmičenjima pištoljem predstavljale dve juniorke Katarina Maricki i Jovana Todorović. Vazdušnim pištoljem su se našle u „zlatnoj sredini“. Katarinu je od finala delilo sedam krugova.

„Gađale su više – manje prema očekivanju, možda su mogle i par krugova bolje. Nadam se da će im iskustvo sa kvalitetnog i masovnog turnira u Plzenju pomoći da napreduju,“ kazao je Ivan Manojlović, trener koordinator za juniore u stručnom štabu SSS.

Streljačke nade 2018, četvrti dan

Miks, vazdušna puška, finale: 1. Italija 1 497,0, 2. Indija 2 496,5, 3. Indija 1 433,9, 4. Srbija 1 (Marija Malić/Aleksa Mitrović) 391,1, 5. Rusija 2 347,0. Kvalifikacije: 1. Indija 1 835,9, 2. Srbija 1 833,7, 3. Indija 2 832,4… 16. Srbija 2 (Ivana Marić/Đorđe Savić) 818,8… Ukupno 25 timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari