Ćiro Blažević: Đoković, najveći sportista ove planete, u Australiji je bio maltretiran 1Foto: Screenshot/YouTube/Hrvatska radiotelevizija/HRT Nedjeljom u 2

„Nije dozvoljeno da se maltretira, a maltretirali su ga. Jedna takva sportska veličina. Ja nisam za privilegiju, ovo su oni napravili u jednoj jakoj konfuziji. Jedan kaže može, sudija kaže ne može… Australija kao jedna uredna zemlja, za mene to više nije. Ispucala je svoj kredibilitet u ovoj konfuziji i onda njega drže kao kriminalca“, izjavio je proslavljeni hrvatski fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević, gostujući u emisiji „Nedjeljom u 2“, na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), komentarišući deportaciju prvog tenisera sveta Novaka Đokovića.

Blažević je bio gost Aleksandra Stankovića, autora emisije „Nu2“ na dan kada je i završena Đokovićeva agonija – deportacijom u Srbiju.

Na pitanje Stankovića hoće li dešavanja iz Australije zaseniti Đokovićeve sportske rezultate, on je odgovorio da su „njegovi rezultati takvi da ih niko ne može zaseniti“.

„On je po meni najveći sportista ove planete. Njemu uskraćeno nešto zbog čega mi je izuzetno žao. On je tek trebao deseti put da osvoji ovaj turnir (Australian Open) i da dobije bistu, to je takav običaj. Eto, uskratili su mu je“, rekao je proslavljeni trener.

On je dodao i da je verovatno srpski teniser jednim velikim delom kriv, ali da se sve moglo završiti na jedan – elegantniji način.

Stanković ga je upitao i o Đokoviću kao simbolu onih koji su protiv vakcinacije, što je postao samim tim što se nije vakcinisao.

„Trebaju li ti sportski idoli voditi računa i o tome? Da, imam armiju dece, koji u meni gledaju sportskog idola, trebalo bi da im na neki način budem idol ne samo na sportskom terenu, nego i u drugim stvarima“, upitao je novinar.

Blažević je odgovorio da se slaže, te da je žalostan jer je teniser na sebi ostavio „jednu ozbiljnu fleku“.

Đoković, smatra on, nije smeo tako da „deklarativno kompromituje nešto što spašava čovečanstvo“.

Đoković to nije smeo da uradi, smatra, s obzirom na stepen njegove inteligencije i trebalo je da javno kaže da će se vakcinisati.

„Meni je vrlo teško da govorim o tome jer imam decu koja se neće vakcinisati. Imaju neku filozofiju koja je idiotska i neka me izvinu svi oni idioti, koji pretenduju da znaju više od stručnjaka celog sveta i cele istorije“, naveo je Blažević.

„Ja njega obožavam. On je ne samo veliki sportista, nego i veliki čovek. Ne poznajem ga, nikad nisam imao priliku da mu stisnem ruku, a jako sam želeo. On je jedan sportista koji nema nikakve predrasude. To je vrlo važno, jer mi sportisti smo se rodili da pravimo mostove, da mirimo. On je jedan od njih, činjenica je da je našeg Ivaniševića uzeo za trenera. To je najveća potvrda kako kod njega nema nekakvih predrasuda“, rekao je on.

Blažević je 2019. godine, i ako član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na izborima za Evropski parlament podržao Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) Milorada Pupovca.

U predizbornom video spotu Pupovčeve stranke Blažević, koji je u par navrata bio i trener zagrebačkog Dinama, rekao je: „Nekada su svi meni vikali ‘Ćiro pederu’, a sad vidim da to vičete Popovcu. Meni ste vikali što me volite, a ne znam zašto to baš njemu vičete. No, znam da ću ga ja podržati. Sine, slušaj šta ti tvoj Ćiro kaže – svi ljudi su jednaki“.

Ta je podrška uticala na to da više Hrvata glasa za SDSS, ali i da se o njoj afirmativno i pozitivno izjašnjava, rekao je nakon izbora Milorad Pupovac.

Blažević je u emisiji istakao da ga ni hrvatski premijer Andrej Plenković, ni predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, obojica HDZ-ovci, niti iko drugi, nisu zvali da pruži podršku Pupovcu.

„To je u meni – da ljude mirim. Ja sam prikazani Hrvat, prikazani desničar, ali nisam šovinista. Sve mi je jedno jesi li Srbin, jesi li musliman. Ako si čovek – to je najbitnije. Moj sin me je zvao kada sam uradio to za Pupovca u njegovu stranku i rekao ‘Ne diraj moju decu, ona ne mogu da idu školu jer ih druga deca napadaju šta njihov deda’. Čuj, ‘ne diraj moju decu’. Sine moj, kraći si za jedan stan jer si me napao umesto da kažeš bravo tata, tako jedan civilizovani čovek se ponaša. Ja moram da budem takav, kada bi svi očevi ovako uticali na decu, ne bi bilo tog bezrazložnog antagonizma. Ja sam predodređen da budem ekstreman, jer takva mi je obitelj bila. Ali nisam, ja kad se s Pupovcem vidim, kao da se vidim sa mlađim bratom. Njemu fali malo ovog mog, on jeste malo šovinista. Ali ja nisam. Ja ne podnosim taj primitivni naboj koji se zove šovinizam. Volimo se, dosta smo se svađali, hoćemo li se još ubijati“, izjavio je Blažević gostujući u „Nedjeljom u 2“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari