Čista desetka za Piksija iako najavljuje "oproštajno ljubljenje": Da li će mu Nedimović oprostiti zvižduke na "Mitiću"? 1Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Dragan Stojković Piksi je kao fudbaler ne samo nosio desetku, nego je i igrao za čistku desetku.

Istu ocenu, sudeći po rezultatima, zaslužuje i kao selektor – odveo je ekipu na Svetsko prvenstvo u Katar iz grupe u kojoj je delovalo nemoguće biti prvi, uspeo je da obezbedi reprezentaciji prelazak u najjači rang Lige nacija, a sada smo posle 24 godine nadomak odlaska na Evropsko prvenstvo.

Možda za čistku desetku nije njegova funkcionerska karijera u Fudbalskom savezu Jugoslavije i Crvenoj zvezdi, ali to su poglavlja koja je proživeo u nekim specifičnim okolnostima i pitanje je i da li bi u istim neko drugi mogao više.

Uprkos svim kritikama na promaju u odbrani, teško je reći da bi bilo ko od njegovih prethodnika mogao bolje bez pravih bekova, koje već treću godinu prinudno igraju krilni napadači (Živković – Kostić). Doduše, po preuzimanju mandata je i sam najavio da je on trener koji igra na gol više i da bi, ako mora, „uvek radije izgubio 4:3 nego 1:0“.

Naučio je Kataru (na teži način) kako eksterni faktori lako mogu da na velikom takmičenju sruše sve ono što je građeno u kvalifikacijama. Verovatno je zato posle Crne Gore pominjao „rezervaciju hotela u Nemačkoj na vreme“, aludirajući na to što su u pustinjskoj zemlji fudbaleri Srbije bili pomešani sa civilima.

FSS može da ga „natera“ da ostane do kraja EP

Iako je posle pobede nad Crnom Gorom (3:1) izjavio: „Meni ugovor ističe 31. decembra. Možda ćete imati drugog selektora, otkud znam? Ima opcija produženja, ali možda se ne dogovorimo. Da se izljubimo…“, nijedan od prorežimskih medija to nije smeo da istakne u naslov. Čak su i u tekstovima portala (mnoga štampana izdanja nisu ni prenela) te reči stavljene negde na kraj, da ne smetaju, da ne bodu oči.

Očigledno je da smo došli do raskrsnice za koju smo i na početku puta za EURO znali da ćemo stići. A ta raskrsnica upućuje u dva smera, od kojih je jedan „Muslinov put“. Podsetimo, Savez je otpustio selektora koji je 2017. godine izborio s „orlovima“ plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji. I tada je to urađeno na elegantan način, neprodužavanjem ugovora koji je istekao na kraju kvalifikacija.

FSS u slučaju Piksija može da aktivira klauzulu kojom ga obavezuju da posao obavi do kraja Evropskog prvenstva. Međutim, izjavom posle meča sa Crnom Gorom jasno im je stavio do znanja da na takav (truli) kompromis ne pristaje. Ili će morati da mu daju ugovor za naredni ciklus ili ćemo u Novu godinu ući s novim selektorom.

Možda bi Piksi da su drugačije okolnosti pristao da sačeka EURO i potom na leto odlučuje da li ostaje ili odlazi, ali u sitauciji, kada ceo Savez jedva čeka da mu vidi leđa, ne želi da prolazi još jedno veliko takmičenje u kojem će ga saplitati oni koji po vokaciji treba da mu budu saradnici.

Narod zvižducima Nedimoviću rekao svoje

Nije isključeno da su ga na ovu izjavu dodatno okuražili zvižduci prisutnih na „Mitiću“ potpredsedniku FSS Branislavu Nedimoviću, kada je Dušanu Tadiću uručivao uramljeni dres za 100 mečeva u nacionalnom timu. Narod je rekao svoje, a Piksi je očigledno odlučio da to iskoristi kao vetar u leđa.

Mediji su već počeli ga da savetuju da „nije vreme za junačenje“, da mora da „mudro odigra kako bi ostao tu do leta“. Međutim, on je očigledno odlučio da preseče. Novi ugovor neće biti garancija da se posle EP neće predomisliti i otići, ali će biti garancija da može da na miru sprema ekipu za EURO, bez okretanja preko ramena na svakom koraku.

Ukoliko bi tim novim ugovorom ponovo dobio i stare garancije za (nezvanične) dužnosti, da može da sam kompletno upravlja sportskim sektorom – time bi se povećala mogućnost da vodi „orlove“ na putu ka još jednom Mundijalu.

Da li je dobro da se jednom čoveku, u ovom slučaju Piksiju, ponovo dozvoli da bude neformalni predsednik FSS i glavni kadrovik za sve mlađe selekcije – teoretski nije. U praksi, videli smo kako prolazi mlada reprezentacija sa devet golova u mreži od kako su oterani njegovi kadrovi i dovedeni oni koji „bolje znaju“.

Odluku ne donosi Savez

I na kraju, odluka sigurno neće pasti u vrhu FSS. Piksija je na mesto selektora doveo neko drugi, onaj koji je zajedno s njim u decembru 2020. godine polagao temeljac za japansku fabriku guma „Tojo tajers“. Isti taj mu je i dao široka ovlašćenja, ali mu ih je potom iz nekog razloga oduzeo pre godinu dana. Da li se Piksi preigrao u političkim igrama ili naprosto, kao što čaršija tvrdi, nije želeo da pristane da se pojavljuje u predizbornim spotovima i kampanji – to samo on može da kaže (jednog dana).

Ako bi onaj ko je u ime upravljača postavljen u FSS namignuo gazdi da Piksija ipak treba pustiti da radi, verovatno će proces odlučivanja biti brži i jednostavniji. Međutim, pitanje je da li će prinudni upravnik Piksiju oprostiti zvižduke koje je dobio na „Marakani“.

Piksi je te zvižduke odlučio da iskoristi, a na ruku mu ide i što će o njegovoj sudbini morati da se odlučuje u jeku predizborne kampanje. Glas naroda se na „Mitiću“ čuo, a svi znamo da onaj koji odlučuje o svemu veoma brine o detaljima, pa i o tome da narod bude zadovoljan selektorom (zato je na kraju krajeva i odlučio da dovede Piksija ne pitajući koliko to košta). Ovaj put će pregovori biti nešto komplikovaniji jer Piksi iza sebe nema više samo ime koje ulaže u vađenje Saveza iz Kokezinog blata. Ovaj put u pregovore ulaže i konkretne rezultate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari