Crkva se već upliće u državne odluke, a sada i u sport: Sagovornici Danasa o tvrdnji trenera Partizana da Mirotić nije došao u Partizan zbog "poziva iz politike i crkve" 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U intervjuu Nedeljniku trener KK Partizana Željko Obradović rekao je da Nikola Mirotić bio prinuđen da odustane od dolaska u Partizan zbog poziva iz „politke“ i „crkve“.

Sagovornici Danasa smatraju da se politika previše meša u sport i da to treba da se zaustavi.

Aca Ostojić, urednik Koš magazina kaže u izjavi za Danas da je to stara priča.

– Ima mesec i po dana kako je stavljena tačka na tu priču, Mirotić je novi košarkaš Milana i tu se više ništa ne može promeniti. Ne čudi me izjava Željka Obradovića. Ali potrebni su i dokazi za tu priču. Ja poznajem Željka Obradovića dugo vremena i znam da nikada ne bi izjavio nešto napamet. Ali ako su u tu priču upleteni država i crkva bojim se da mi te dokaze nikada nećemo dobiti.

Sa druge strane Đorđe Pavićević, profesor FPN i poslanik ZLF detaljno razlaže dubiozu ovog problema.

– Uticaj politike, tačnije vlasti, na sport, i funkcionisanje klubova postao je neposredan, često agresivan. Videli smo kako su tekli izbori za predsednika Fudbalskog saveza. Slučaj Mirotić pokazuje koliko to mešanje ide duboko. Tužno je da je ovde pobedila logika da je bolje da on ne igra u Srbiji, nego da igra za Partizan, klub čiji navijači i predstavnici ne iskazuju dovoljno zahvalnosti i lojalnosti predsedniku. Na žalost, slična je situacija i u drugim oblastima, ali je ambicioznim autokratama sport uvek bio veoma važan – zaključuje on.

Sociolog Đokica Jovanović ističe da je miljama udaljen od sporta.

– Pravo da vam kažem, ne bavim se sportom, a i ne zanima baš iz tih razloga. Ali mogu da poverujem u tu priču jer su crkva i država sinonimi. Crkva je neotuđivi „deo“ države, baš kao i što je država crkve. Država i crkva se nikada odvojile jedne od druge. Zna se da crkva ima veliku moć i da se upliće u državne odluke i pitanja koja je se ne tiču, ali ako je ovo istina onda bi to stvarno prešlo u ono što nazivamo humorom – završava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari