Crvena zvezda bez pola tima dolazi na završni turnir Kupa Radivoja Koraća 1Foto: STARSPORT

Neverovatan niz malera zadesio je Crvenu zvezdu uoči završnog turnira Kupa Radivoja Koraća! Činjenica da će crveno-beli u Novom Sadu sigurno nastupiti bez petorice veoma bitnih igrača pomerila je kazaljke koje pokazuju na favorite za osvajanje Žućkove levice ka Partizanu i Megi.

Za cenjeni pehar Kupa Radivoja Kora}a od 11. do 14. februara nadmetaće se osam klubova, virus korona je toliko poremetio planove Zvezde da je, uprkos igračkim i rezultatskim problemima, Partizan kao aktuelni osvajač Žućkove levice, postao prvi favorit na završnom turniru, dok je Mega, zahvaljujući i povoljnijem rasporedu, ekipa koja bi mogla da se nada uspehu identičnom onom iz 2016. kada su „ljubičasti“ podigli pehar u takmičenju koje nosi ime legendarnog asa OKK Beograda i reprezentacije Jugoslavije.

Dani pred završni turnir u Zvezdi počinju u strahu da neki novi igrač nije potencijalno inficiran. Nakon što su sa spiska putnika za Novi Sad „otpali“: Kori Volden, Kino Kolom, Lengston Hol i Lendri Nnoko, samo dan pred put u Novi Sad ustanovljeno je da je zaražen i Duop Rit. Trener Radonjić ostavljen je tako na „kadrovskoj vetrometini“ primoran da bukvalno krpi tim, svestan da će tokom turnira morati da minutažu „poveri“ i momcima iz drugog pa i trećeg plana poput Alekse Radanova, Boriše Simanića i Alekse Uskokovića. Da agoniji nema kraja pokazuje i primer Ognjena Kuzmića koji se takođe požalio na simptome. Iskusni centar danas je ponovo testiran i ako rezultati budu pozitivni Zvezda bi mogla da u Novi Sad otputuje bez ijednog klasičnog centra. O Brajant je bio pod desetodnevnom suspenzijom, u datim okolnostima trener Radonjić bi mogao naknadno da ga uvrsti na spisak igrača za zavr{ni turnir, jer od onih koji bi mogli da se eventualno snađu na petici trenutno ima potpuno zdrave samo Jagodić Kuridžu i Borišu Simanića (ukoliko se ispostavi i da je Kuzmić pozitivan).

Počevši već od četvrtfinalnog meča sa kragujevačkim Radničkim Zvezda će biti prinuđena da improvizuje, menja sistem igre i prevashodno u odbrani, u određenim fazama utakmica igra sa niskim petorkama, u zoni iz razloga jer će biti desetkovana na petici, ali i na mestu organizatora igre. Radonjić će na raspolaganju imati samo sedam igrača koje uobičajeno koristi u rotaciji i koji u proseku igraju najmanje petnaestak minuta. Ilustracije radi, na jedinici neće imati nijednog igrača koji od njegovog povratka u klub organizuje igru; Džordan Lojd će morati da se pomeri na „keca“, Uskoković će obući odelo Hola ili Koloma, dok će Davidovac igrati pleja u pojedinim fazama igre, naročito ako Zvezda bude rešila da ubrza i rivalsku odbranu u fazi tranzicije „gađa u leđa“.

Žrebom je odlučeno da se u potencijalnom polufinalu sastanu večiti srpski rivali. Uprkos lošim igrama i još slabijim rezultatima (ispadanje iz borbe za mesto u plej-ofu ABA lige, hod po ivici ambisa u Evrokupu) Partizan će u Novom Sadu biti kompletan, samim tim preuzeće ulogu prvog favorita od Crvene zvezde i pomno pratiti formu i način igre Mege.

„Ljubičasti“ su apsolutni abaligaški hit ove sezone, ne samo zbog rezultata i promocije mladih igrača poput Petruševa, Simonovića, Kazalona… već prevashodno načina igre, sposobnosti razvijanja brzih kontri, polukontri i adekvatnog protoka lopte u pozicionom napadu. Crno-beli imaju najteži raspored, gledano iz vizure glavnih kandidata za osvajanje Žućkove levice: već u četvrtfinalu nameriće se na čačanski Borac koji ih je tokom sezone savladao u dva navrata i košarkaški potpuno nadigrao.

– Očekujem da ispravimo greške koje smo pravili u poslednjoj utakmici protiv Borca, kada smo primili previše poena i imali probleme sa izolacijama i pik end pop igrom, nismo imali rešenja za njihove pokretljive igrače i veliku širinu u napadu. Neugodna su ekipa i ako pogađaju, mogu da dobiju svakog. Zato moramo da igramo dobru odbranu, sa visokom koncentracijom i u napadu moramo da se spremimo na njihove različite odbrane. Širina, dodatni pas, hrabar šut i dobra selekcija dodavanja – te stvari će odlučivati utakmicu i njima posve}ujemo najveću pažnju – poručio je Filipovski, trener Partizana.

Mega bi mogla da se preznoji u borbi za polufinale. Zemunska Mladost jeste klub koji razvija mlade i nedovoljno afirmisane igrača pod ugovorom sa Partizanom, zbog čega je i angažovan Dragan Jakovljević, trener prepoznatljiv po tome što je otkrio Bogdana Bogdanovića vodeći mlađe kategorije Žitko basketa. U poslednje dve sezone, klub je angažovao i inostrane igrače poput Igbanua i Stefana Gambe koji bi u dogledno vreme mogli da postanu prospekti kadri da se pozicioniraju i na me|unarodnom tržištu. Naravno, Trej Dreksler je apsolutno dominantan igrač i neko ko je obeležio dosadašnji deo sezone, ne samo u domaćem prvenstvu, već i u ABA 2 ligi. Amerikanac pod ugovorom sa Partizanom u KLS takmičenju na proseku je od 22 poena i 4,3 asistencije, dok je na turnirima ABA 2 lige na učinku 21,6 poena i 3,7 asistencija.

FMP je u delikatnoj poziciji: usred sezone napravio je doselekciju tima, a pritom se konstantno muči sa virusom korona u svojim redovima. Naspram sebe će u četvrtfinalu imati Vojvodinu, uz zemunsku Mladost najdominantniji tim u KLS okvirima.

– Kup je eliminaciono takmičenje gde faktički nema popravnog. Moraćemo da se fokusiramo, da pokažemo maksimum već na prvoj utakmici. Veoma poštujemo protivnika u četvrtfinalu jer je u pitanju ekipa koja dominira u domašem prvenstvu. Pobeda protiv Dinamika od 30 poena razlike u prošlom kolu to i govori, a mi se uzdamo u naš kvalitet i način igre. Potrudićemo se da iskoristimo svaku priliku koja nam se ukaže i uz maksimalni pristup, pokušamo da krojimo svoju sudbinu – naveo je Bojan Đerić, trener FMP.

 

„Muta“ i Katić vrebaju šansu

Miroslav Muta Nikolić voli da radi u sredinama u kojima može da stvara igrače, promoviše neke zaboravljene asove superligaškog ranga i ostvaruje rezultate koji će zadovoljiti apetite čelnika klubova i javnosti. Vojvodina je trenutno, čini se, baš po njegovom ukusu. Nikolić je iz Dinamika povukao 22-godišnjeg Dušana Beslaća, krilnog centra koji je nastupao za Srbiju u svim mlađim kategorijama; angažovao je i 25-godišnjeg Petra Rakićevića, koji nije uspeo da afirmiše talenat zbog kojeg je svojevremeno Zvezda u foto finišu pobedila Partizan za njegov potpis. Nikola Gašeća, prekaljeni 33-godišnji centar, verovatno je i najdominantnija petica u domaćem prvenstvu i zajedno sa kapitenom Krstom Bjelicom i Markom Ljubičićem predstavlja profil iskusnih igrača koje Nikolić obožava i kao izdanke stare škole voli da promoviše. Kragujevački Radnički napravio je uspeh samim plasmanom na završni turnir. Prekaljeni 41-godišnji Raško Katić, kao nekadašnji reprezentativac i košarkaš večitih rivala, uzor je mlađim saigračima. Radnički je u KLS među slabijim timovima; Andreja Stevanović, bivši prvotimac Partizana najbolji je strelac sa 21 poenom u proseku, dok je iskusni Filip Dumić najbolji asistent (8,3 as).

 

Raspored takmičenja

četvrtak

Mega – Mladost Zemun 15.00

FMP – Vojvodina 17.00

Partizan – Borac 19.00

Crvena zvezda – Radnički 21.00

polufinale

subota 18.30 i 21.00

finale

nedelja 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari