Crvena zvezda i bez Kampaca, "brejkom" u Valensiji, prebolela poraz od Barselone 1foto: STARSPORT

Posle, sudijskom greškom, izgubljene utakmice u Beogradu crveno-beli su odigrali uzbudljiv meč i slavili na gostujućem terenu – 75:77 (19:24, 23:23, 16:14, 17:16).

Crveno-beli su meč na Pirinejima dočekali s pobedom više od domaćina (8/7), a to što ih na tribinama nisu dočekali njihovi navijači nije im smetalo da ubace prve poene (0:2).

Ni da dobiju startnu četvrtinu, mada je španski tim dobar deo vremena bio u sitnom vođstvu. Skok šut i pogodak Nemanje Nedovića za 19:24 materijalizovao je odličnu odbranu srpske ekipe.

Izostanci povređenih Luke Vildoze, Nikole Ivanovića i Hasanaa Martina, te nemogućnost registrovanja najskupljeg igrača Fakunda Kampaca, nisu bili kamen u cipeli ni u drugoj dekadi susreta.

Predvođen gotovo nepogrešivim Filipom Petruševim, aktuelni šampion Srbije i ABA lige timskim pristupom je rešavao povremene probleme u sopstvenoj igri i koristio sve slabosti protivnika.

Na tako uspešan način da su izabranici Duška Ivanovića otišli s obećavajućom prdnošću na „veliki odmor“ (42:47). Iako druga četvrtina više tvrde nego lepe utakmice nije imala pobednika.

„Vole da trče, dobar su tim, moramo da ih zaustavimo u tranziciji i nastavimo da igramo odbranu i kontrolišemo skok“, izjavio je pre Petrušev nakon što je ubacio 16 poena za prvih 20 minuta.

A pre odlaska na kolektivni predah u borbi u kojoj je Crvena zvezda jurila prvo slavlje na terenu Valensije još od 2017. godine. i, kao 10. na tabeli, tražila iskorak ka poziciji u Top osam EL.

Ali i satisfakciju za nezaslužen poraz u prethodnoj rundi, kada je priznata (zbog delimičnog izlaska sa terena) neregularna trojka Mirotića, a Barselona slavila u tako izborenom produžetku.

Rovovski „rat“ u dvorani Fonteta, uz razmenu (ne)uspelih šuteva iz igre i sa linije slobodnih bacanja, nastavljen je i u trećoj četvrtini. Zvezda je držala distancu do 53:53, pa ju je Nedović tricom opet odlepio.

Neki njegovi i pokušaji Petruševa završavali su u „bunaru“, međutim to nije pojelo ohrabrujuće vođstvo Beograđana pred zadnju deonicu (58:61), uprkos tome što je Valensiji pripalo tih 600 sekundi.

Proklizavao je Zvezdin napad i u zadnjih 10 minuta, srećom po nju ne u meri da bi joj to ugrozilo malo, ali vrlo bitno vođstvo. Da bi u ključnim momentima na scenu opet stupio Filip Petrušev.

Sa dva vezana koša odveo je svoju ekipu na + 9 (63:72), ali su kiksevi u defanzivi doneli dramatiku u finišu, zbog čega se u zadnji minut ušlo rezultatom 68:72. Da bi Zvezdina prednost, posle tri bacanja Klemena Prepeliča, spuštena na samo 71:72 na 31 sekund do razlaza sa parketa.

Valensija je ispunila bonus, Veb je neočekivano napravio faull nad Nedovićem, Ivanović tražio čelendž… Ali, dva dobijena „penala“ bila su dovoljna za novi beg (71:74). Mada, nikome nije bilo svejedno kada je Džons 12 sekundi pre završetka provukao loptu kroz mrežicu.

Tu je bio Petrušev da iskoristi dva slobodna bacanja i zaključi svoju fantastičnu rolu – za klupski brejk daleko od kuće. Džonsova „dvojka“ i jedan iskorišćen Nedovićev „penal“ samo su ukrasili njegovo blistavo veče.

Junak nove pobede ubacio je ukupno 25 poena (11/11 sa „penala“), ostvario 10 skokova i tri blokade, uz dve ukradene lopte. I Nemanja Nedović je imao dvocifren učinak (19), uz šest asistencija. Na drugoj strani Džons je zabeležio 16 poena.

U narednom kolu, 10. januara, Duško Ivanović i njegovi puleni dočekuju Real Madrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari