Crvena zvezda i Partizan apsolutni favoriti na Jadranu, prete Budućnost, Cedevita Olimpija ali i osvajač Superkupa 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Večerašnjim duelom u Splitu između domaćina i Studentskog centra počeće nova sezona u ABA ligi. Crvena zvezda i Partizan apsolutni su favoriti za osvajanje nove krune, dok iz drugog plana deluju Budućnost, Cedevita Olimpija ali i aktuelni osvajač Superkupa.

Kao ni prethodne, tako ni u novoj sezoni, zaista je teško zamisliti da bi neko drugi osim večitih srpskih rivala mogao da se domogne šampionskog naslova u ABA ligi. Razlika u budžetima je toliko velika da je pomalo i nepristojno porediti finansijski potencijal crveno i crno-belih sa ostatkom regionalne konkurencije.

Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde, obznanio je da će crveno-beli imati 12 miliona evra budžet samo za plate igrača, dok je Ostoja Mijailović juče poručio da je prošlosezonski budžet iznosio 14 miliona evra, a da je za predstojeću sezonu uvećan za čak 25 odsto.

To su cifre kojima bi se ponosili i pojedini evroligaši a kamoli regionalni učesnici među kojima je Budućnost na nekih pet miliona evra za novu sezonu, a Cedevita Olimpija nešto manje.

Svi ostali ne mogu ni da zamisle da raspložu sličnim finansijskim potencijalom. S tim u vezi, preostalih deset klubova vodiće neke svoje bitke u regionalnim okvirima, trudeći se da favorite uhvate nedovoljno spremnim u periodima kada će u Evroligi imati duple nedeljne programe.

Opšti je utisak da je kvalitet lige u takmičarskoj 2023/24 nešto slabiji u poređenju sa prethodnom sezonom. Osim Crvene zvezde, Partizana, Budućnosti i Cedevita Olimpije većina ostalih ekipa kvalitativno je na nivou iz prethodne takmičarske godine ili je u datom pogledu nazadovala.

CIBONA PRED GAŠENJEM

U najkritičnijoj poziciji je Cibona za koju se ne može sa sigurnošću reći ni da li će biti uopšte u stanju da odigra kompletnu sezonu. Dvostruki šampion Evrope trenutno se nalazi u stečaju, a uprava pokušava da iz stečajne mase sanira dugovanja koja su samo za prethodnu sezonu 434.000 evra. „Vukovi“ duguju za plate igračima, a zbog finansijskog opterećenja formirali su ekipu sa svega sedam profesionalaca dok ostatak čine juniori rođeni 2006. i 2007. godine.

Split je dobrano promenio sastav u poređenju sa prethodnom sezonom. Za trenera je došao Slaven Rimac, dokazani stručnjak u regionalnimokvirima i osvajač ABA lige sa Cibonom 2014. godine. Ekipu su napustili Amerikanci koji su bili nosioci igre – Luis Saliven i Šenon Šorter, dok je sastav ojačan šestoricom novajlija. Među njima je i Lovro Gnjidić, plejmejker koji je u dresu Cibone puno obećavao, ali je po prelasku u Cedevita Olimpiju jednostavno nestao sa košarkaškog radara.

Pažnja će biti usmerena i ka Borisu Tišmi, koji nikako ne uspeva da razvije talenat iz mlađih kategorija zbog kojeg je kao mladić prešao u Real Madrid. Pokušavao je u Studentskom centru da se nametne u abaligaškoj konkurenciji ali je na kraju završio u Splitu. Trostruki prvak Evrope trebalo bi da bude kompaktna ekipa, po mogućstvu neugodna u Maloj dvorani možda i kadra da namuči najveće favorite.

Slična percepcija važi i za Zadar, s tim da bi trebalo napomenuti da uprava kluba nije kadrovskim rešenjima ispratila kvalitet Luke Božića, prošlosezonskog MVP Jadranske lige. Zadrani su slabiji u odnosu na prošlu sezonu što se videlo i tokom priprema, pogotovo na Superkupu ABA lige.

Povratnik u elitno društvo, Krka je shodno svojoj poslovnoj politici formirala korektan sastav u kome su dobro poznata regionalna imena poput Jana Špana, Mihe Škedelja, Jurija Macure. Klub iz Novog Mesta umeo je u prošlosti da pogodi sa strancima, s tim u vezi trebalo bi obratiti pažnju na Džarijusa Hamiltona i Ajzeu Kasinsa koji se dugo godina dokazivao u izraelskom prvenstvu. Nedavno je sa Markom Radovanovićem, dugogodišnjim košarkašem FMP, stigao i centar Zena Edosoman koji je četiri godine studirao na čuvenom Harvardu.

ISKORAK IGOKEE I NAPREDAK STUDENTSKOG CENTRA

Igokea bi trebalo da napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu, ali je finansijski klub i dalje u recesiji bez mogućnosti da angažuje nekog kapitalca. Trener Vlada Jovanović napravio je tokom leta temeljnu rekonstrukciju ekipe sa sedmoricom novajlija među kojima je najčuvenije ime Nemanja Gordić, dugogodišnji reprezentativac BiH sa solidnim evroligaškim iskustvom. U ekipu se vratio Edin Atić, kao i centar Džeki Karmajkl. U klubu dosta očekuju od američkog pleja Stefana Mudija kao i Marka Jeremića sa kime je trener Jovanović uspešno sarađivao u FMP.

Igokea je sasvim korektno igrala tokom priprema. Dugo je na tržištu tražila plejmejkera drugačijih karakteristika u odnosu na Mudija i dolaskom Gordića trebalo bi da je rešila jedan od gorućih problema. Haris Delalić se za vreme prijateljskih utakmica nametnuo kao jedno do važnijih rešenja u napadu, dok je bilo primećeno da bi Edin Atić i Dragan Milosavljević mogli da daleko više kreiraju sa loptom u rukama. Atić je za vreme pripreme neretko igrao i kao plej. Mario Nakić se oporavio od teške povrede kolena i trebalo bi da tokom sezone postepeno dobija sve više prostora.

Mornar je napravio korenite promene tokom leta. Doveo je čak petoricu Amerikanaca. Ukupno će imati osmoricu inostranih igrača, a na osnovu prikazanog tokom priprema i u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona vidi se da je pred Mihailom Pavićevićem dosta složen posao.

Osvajanjem Superkupa ABA lige i to pobedom u finalu protiv Partizana Studenstki centar je poslao najbolju moguću poruku konkurenciji u regionu. Trener Andrej Žakelj sve više ubira plodove temeljnog rada u klubu, bez nezdravog stresa prouzrokovanog jurenjem za rezultatima. Svih pet pojačanja deluju kao pogoci, naročito Borna Kapusta i Oubri Doukins. Hrvatski plejmejker građom deluje kao da posle svakog treninga odlazi sa drugarima na pivo ispred prodavnice, ali je u kontekstu pregleda igre i samog smisla za organizaciju sigurno među pet najboljih plejmejkera u ABA ligi. Doukins je stigao kao vrlo kredibilan igrač, sa korektnim stažom u turskim klubovima. Nekadašnji je student Mičigena i na Superkupu je pokazao koliko je kvalitetan. Studentski centar suštinski ima veoma kvalitetnu i kompaktnu ekipu i mogao bi da bude možda i najprijatnije iznenađenje ove sezone.

BUDUĆNOST VREBA IZ PRIKRAJKA

Budućnost je silno želela da vrati Dejana Radonjića na mesto trenera, ali kada pregovori nisu urodili plodom mandat je produžen Petru Mijoviću, uz obećanje da će budžet za takmičarsku 2023/24 biti makar pet miliona evra. Promenjena je gotovo kompletna ekipa. U klub je stiglo čak jedanaest novih igrača, sedmorica Amerikanaca, a poslednji su došli Brendon Pol, dobro poznato lice u Evropi zbog nastupa u Efesu, Olimpijakosu, Huventudu, ali i zbog epizoda u San Antonio Sparsima i Joan Makundu iz Monaka, donedavno percipiran kao jedan od većih francuskih talenata u generaciji igrača rođenih 2000. godine.

Budućnost je dovela i Alerika Frimena, plejmejkera evroligaškog iskustva tokom nastupa za Asvel, ali i moskovski CSKA. Vratio se Vladimir Mihailović, dok je Marko Jagodić Kuridža sačuvao svoje mesto u centarskoj liniji. Vreme nije saveznik za Podgoričane kojima je neophodan period za uigravanje i sticanje automatizama u igri. Budućnost bi trebalo da tokom sezone postane dovoljno kompetitivna da barem u „Morači“ može da namuči Crvenu zvezdu i Partizan.

Sa Simoneom Pjaniđanijem kao trenerom, Cedevita Olimpija je morala mnogo bolje da izgleda tokom Superkupa ABA lige. Klub je uložio dosta novca kako bi ekipa promenila lični opis. Dovedneo je čak dvanaest igrača – kompletan jedan roster – a vraćeni su Jaka Blažić i Džastin Kobs. U Ljubljani se nadaju da je učešće u Superkupu samo jedna bleda epizoda i da će ekipa biti kadra da tokom sezone svo vreme bude među četiri najbolje u regionu. Kao i Budućnost, paralelno će igrati u Evrokupu zbog čega je i roster proširen kako bi rotacija bila što veća.

NIKOLA TOPIĆ U FOKUSU

Borac, Mega i FMP podmladili su i promenili ekipe u meri da je trenutno teško oceniti kvalitet svake od njih. Čačani i klub iz Železnika trebalo bi da daju konkretnije šanse mladim srpskim igračima. U fokusu bi trebalo da budu Pavle Nikolić, juniorski osvajač zlata sa Evropskog prvenstva održanog u Nišu ovog leta, Nikola Manojlović, Marko Pavićević, Ognjen Matović, Nikola Šaranović….

Mega je odlučila, pak, da zaigra sa ekipom čiji je prosek tek nekih 19 godina, sa 25-godišnjim Urošem Plavšićem, povratnikom iz Amerike, kao kapitenom ekipe. U centru pažnje će svakako biti Nikola Topić, 18-godišnji plejmejker koji je i za vreme Superkupa pokazao da može sasvim ravnopravno da se nadmeće sa daleko starijim i fizički snažnijim igračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari