Baharu već kuca na vrata meč sezone: Zvezda štuca u Superligi, ali protiv Jang bojsa nema pravo na grešku u Ligi šampiona 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Da bi se ostvarili snovi Crvene zvezde o evropskom proleću, njeni mladići borovi moraju da savladaju mlade momke.

U drugom kolu Lige šampiona dugogodišnji vladar srpskog fudbala u sredu u 21 čas dočekuje švajcarskog prvaka Jang bojs.

Čim je obavljen žreb, i jedni i drugi su svoje međusobne dvoboje videli kao na najrealniju šansu za najmanje treće mesto u grupi, koje vodi u tzv. nokaut-fazu Ligu Evrope dogodine.

Utakmice prvog kola su potvrdile da će za oba tima i bod protiv dva favorita biti zlata vredan: evropski i engleski prvak Mančester siti je kod kuće savladao Zvezdu, a nemački bundesligaš Lajpcig je odneo ceo plen iz Berna. U oba duela je bilo 3:1.

Crveno-belima meč s Jang bojsom dođe kao utakmica s Olimpijakosom pre četiri godine, a tada su se domogli Lige šampiona drugi put jer su u plej-ofu bili uspešniji upravo od švajcarskog tima – prvo 2:2 na njegovom terenu, zatim 1:1 na Marakani dok je još važilo pravilo o golu u gostima (sada bi se igrali produžeci).

Zvezda je i 2019. krenula porazom koji je bio očekivan (3:0 protiv Bajerna u Minhenu), a onda je pred svojom publikom odnela pobedu u okršaju u koji je i polagala najveće nade. Savladala je bratski klub iz Pireja s 3:1 preokretom u drugom poluvremenu.

Jang bojs, koji ima svoju računicu, dolazi u Beograd u varljivom trenutku svog domaćina, dok srpski prvak još traži sebe. Zvezda je u minulom kolu domaćeg prvenstva pobedila niški Radnički kod kuće s 1:0, nije blistala, a s tribina su se čuli i zvižduci navijača koji su bili opijeni optimizmom zbog izdanja svojih ljubimaca u pripremnom periodu, ali ih je otreznila neubedljiva igra s mnogo nedostataka u takmičarskim mečevima.

Svestan je toga i trener Barak Bahar, koji je isprva takođe pokupio sve simpatije zvezdaške javnosti. Sada mu dlanove prži vruć krompir jer nikako da od novajlija koji su dovedeni za okosnicu igre stvori dobitnu kombinaciju.

Zato će mu utakmica s Jang bojsom biti „ili-ili“. Ovo drugo „ili“ se tiče prilike da se Zvezda najzad trgne i oduševi navijače i igrom i zalaganjem i rezultatom, a da u prvom redu Korejac Hvang, njeno najskuplje pojačanje ikada, i Senegalac Ndiaje, doveden da bude najveća opasnost po protivnički gol, pokažu da su od materijala koji je i tražen za izazove u vodećem takmičenju UEFA.

Jang bojs se minulog vikenda vratio u sedlo posle neočekivanog poraza protiv Sankt Galena (2:1) u gostima u pretprošlom kolu švajcarske lige. Tada je njegovom treneru Rafaelu Vikiju zamereno što se kockao s izborom golmana jer je umesto standardnog Antonija Račopija šansu ponovo dobio David von Balmos, koji je branio protiv Zvezde pre četiri godine.

Viki je na Lecigrundu, u pobedi protiv izbledelog Grashopersa s 1:0, vratio Račopija, ali je izvršio čak sedam izmena u polju u odnosu na prethodnu utakmicu. Kako god, Zvezdin poslednji red mora da otvori četvore oči jer u Jang bojsovoj transformaciji u protivnapadu preti opasnost od pokretljivih Sedrika Itena, „devetke“, švajcarskog reprezentativca, Mešaha Elije, krila iz Demokratske Republike Kongo, Silvera Ganvule, centarfora iz Republike Kongo, Kamerunca Žan-Pjera Nsame (takođe bio 2019) i Portugalca rođenog u Švajcarskojh Žoela Monteira, za koga god da se trener odluči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari