Mitrović „slomio“ Budućnost 1Foto: (BETAPHOTO/ABA liga/Crvena zvezda mts/)

Abaligaški derbi već u drugom kolu očekivano je bio tvrd, periodično ispunjen brojnim greškama na obe strane i pred četiri hiljade navijača u Hali „Aleksandar Nikolić“ neizvestan do same završnice. Zahvaljujući prevashodno Luki Mitroviću, letošnjem povratniku na Mali Kalemegdan, upravo iz Budućnosti, i drastično oslabljena, Crvena zvezda uspela je da matira Podgoričane (71:63).

Povređenima Laziću i Vajtu, odnosno inficiranom korona virusom, Cirbesu, pred derbi meč pridružio se i Ostin Holins, koji je u Istanbulu istegnuo preponu. Povratnici Dobrić i Davidovac doprineli su trijumfu, ali njega verovanto ne bi bilo, da u sumornoj trećoj deonici Mitrović, bukvalno sam nije saigrače ostavio u igri.

Pokušavali su Podgoričani u većem delu meča da eksploatišu manjak rešenja crveno-belih na centru. Trener Džikić često je ili sa dve petice, odnosno Jagodić Kuridžom kao korpulentnom četvorkom napadao odbranu Zvezde na niskom postu, težeći tako da Davidovca i Kalinića optereti ličnim greškama (u čemu je delimično i uspeo s obzirom na to da je Kalinić treću zaradio već sredinom druge deonice).

Sve do poluvremena, domaćin je bio u vođstvu, na momente i dvocifrenom, oslonjen na solidne role centra Kuzmića, koji je fino iskomunicirao sa Voltersom (7as). Davidovac je u pozicionom napadu maksimalno koristio spore noge Barovića ili Jagodić Kuridže na „klouz-autu“ i trojkama često podebljavao prednost koja je pred kraj druge deonice iznosila maksimalnih 11 poena (37:26). Istine radi, Budućnost je očajno šutirala iz igre u prvih 20 minuta (10/31, 1/7 za tri) i time ostavila i delimično lažan utisak da u igri Zvezde gotovo sve štima.

„Demanti“ je usledio već u trećoj deonici. Košgeterski post u uvodnih pet minuta mogao je da bude poguban po crveno-bele da kojim slučajem Luka Mitrović nije obukao odelo Supermena (19p, 7sk). Na devet izgubljenih lopti do tada, Zvezda je odmah nadovezala još četiri i time pospešila seriju Budućnosti od 14:0. Di Džej Sili (19p) je na parketu imao trenutnu moć Lebrona Džejmsa, poigravajući se sa odbranom kod rezultata 41:46, na 2:25 alarmirao je „pozorišnu publiku“.

Mitrović je sa osam poena bio jedini strelac za crveno-bele u trećoj deonici, u kojoj je posebno indisponirano delovao Kalinić (2/10 iz igre). Naredio je Radonjić potom centarskoj liniji da u „flešu“ brane „pik“ izlaze visoko na rivalske centre što je automatski dalo rezultata. Na Mitrovićevu egzekuciju u kontri, Kalinić i Volters pogocima sa distance prekinuli su post domaćina u šutu za tri koji je maltene trajao 15 minuta.

Do tada užasno šutersko veče, Kalinić je preformulisao u solidno sa 10 datih poena u četvrtoj deonici (ukupno 13). Volters i Ivanović (sinoć imao debi u Zvezdinom dresu protiv Budućnosti, svog dojučerašnjeg tima) bolje su zavrteli „pik“ u tri navrata počastili Kuzmića na ziceru (13p) dovoljno za kapitalnu seriju 15:4 na koju Budućnost više nije imala odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari