Zvezda "iscedila" pobedu 1Foto: Beta/KK Crvena zvezda

Posle 19 meseci odsustva, povratnički meč u Beogradskoj areni bio je ujedno i slavljeničkog karaktera za košarkaše Crvene zvezde. U duelu u kojem su ponovo pucali ćorcima(23,8 odsot za tri), crveno-beli su zahvaljujući Kalniću, Voletrsu i Mitroviću, u samoj završnici utakmice uspeli da slome uporni Žalgiris i da u prvom evroligaškom meču kod kuće, ove sezone, ostvare drugi trijumf (73:61).

Ostaće zapisano i da ni posle 3. kola odbrana Zvezde rivalu nije dozvolila da dobaci do 70 poena, što je, ujedno, i najbolja ilustracija nivoa agresivnosti i prikazanog defanzivnog inteziteta aktuelnog regionalnog i sprskog šampiona.

Bez kadrovskih promena, sa novim detaljem da je kapiten Branko Lazić bio prvi put na klupi od početka sezone (Cirbes i Vajt van protokola), Zvezda je pred maltene osam hiljada ljudi naletela na nezgodnog protivnika, koji je dodatnu motivaciju imao u tome da se dokaže pred novim trenerom, Jurijem Zdovcom.

Odmah se dalo naslutiti da bi crveno-beli mogli da nastave u šuterskom maniru od starta sezone, prevedenom u ispod 30 odsto za tri poena.

Prava je umetnost bila da je domaćin uopšte bio u prednosti na poluvremenu (29:27) s obzirom na preskromnih 1/9 u šutu sa distance.

Defanzivno, osim skakačke dominacije korpulentnog centra Niba (14p, 10sk, 5ofsk) Zvezda nije imala većih problema.

Ni tandem plejmejkera u petorci Kalnietis-Lekavičijus nije u centralnom „piku“ uspevao da naruši defanzivni raspored i principe preuzimanja crveno-belih.

Strelnieks se izdvojio kao sekundarni organizator igre (4as) međutim daleko veću glavobolju crveno-beli su imali u činjenici da su se napadu suočavali sa konstantnim disbalansom između spoljne i unutrašnje linije.

Negde od rezultata 9:5, u narednih, maltene sedam minuta, domaćin nije uspevao da postigne koš iz igre.

Zbog tri direktno poklonjene lopte, prouzrokovane očiglednom nesigurnošću u šutu za tri poena, gosti su preokrenuli rezultat (17:21).

I mada je pokušavao da na petici ne preoptereti Mitrovića (12p, 7sk, 2as), Radonjić je protiv snažnog i okretnog Niba morao da isforsira junaka Zvezdine pobede u Tel Avivu.

Buđenjem Kalinića u trećoj deonici (9 poena u tom periodu), Zvezda je uhvatila dah, uzdajući se pritom vešto u organizacijske sposobnosti Voltersa (11p, 7as).

Kao nebrojano puta u poslednje dve sezone, iako su do duela u Beogradskoj areni timski ubacili svega sedam trojki, koliko i sam Strelnieks, „drugopozivci“ su se baš protiv Zvezde raskravili, naročito Kovano i Gifaj (zbirno pet trojki).

U najmanje tri situacije rešavali su napade bukvalno u poslednjim sekundama, ali ni time domaćina nisu obeshrabrili.

Mitrović je sa sedam vezanih poena, proisteklih iz sjajne saradnje sa Kalinićem (15p, 3as) i Voltersom, odnosno presečenom loptom u odbrani na liniji dodavanja, ostavio crveno-bele iznad vode i kada su Kovano (8p) i Gifaj (11p) pogađali kao na treningu.

Zdovc je pomenutoj dvojici priključio i Strelnieksa, verujući da će šutem sa distance naterati Zvezdu na kapitulaciju, međutim Kalinić i Dobrić (13p) su minijaturama izvukli stolice Žalgirisovim šuterima. Nakon izvojevane kontre, usled presečenog pasa, Kalinić je prednost povisio na kapitalnih 66:58 na 1:44 do kraja meča.

Kada je, potom, „iscurela“ trojka Gifaja, a Holins pogodio sa distance bilo je jasno da Zvezdi pobeda neće izmaći.

Đoković uživao u utakmici

Duelu u Beogradskoj areni prisustvovao je i Novak Đoković, sa svojom porodicom. Veliki navijač Crvene zvezde, Đoković je uživao u meču zajedno sa sinom Stefanom i ocem Srđanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari