Crvena zvezda radi u zatvorenom, trener Šakota strahuje za zdravlje igrača 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde počeli su u ponedeljak sa treninzima u hali „Aleksandar Nikolić“.

Posle skoro dvomesečne pauze zbog pandemije, prethodno su obavljeni testovi na kovid 19, a potom je ekipa sedam dana radila na otvorenom. Odluka ABA lige očekuje se 27. maja, dok bi Evroliga 24. trebalo da preseče da li će se nastaviti sezona.

Poslednji trening u nekadašnjem Pioniru crveno-beli su imali 11. marta, pred put u Madrid na evroligaški meč sa Realom, koji nije ni odigran, s obzirom na to da je u međuvremenu Evroliga rešila da prekine šampionat.

– Imali smo svoje razloge zašto smo bili sedam dana napolju. Odluka je bazirana na osnovu rezultata testova, jer smo smatrali da je bolje biti malo napolju, na suncu i svežem vazduhu. Sada je stvorena dobra osnova da uđemo u halu i počne druga vrsta posla, a to su teren, teretana, rad s loptom… Voleli bismo da imamo sve igrače na raspolaganju, ali to je – što je. Sada je potrebno da dižemo sve funkcije organizma koje zahteva profesionalni nivo košarke. Moramo dosta da trčimo, da se krećemo u raznim smerovima, kako bi se igrala dobra odbrana. A da bi se igrala dobra odbrana, telo mora da bude spremno – podsetio je Šakota na činjenicu da inostrani igrači još uvek nisu doputovali u Beograd.

Uvodni timski treninzi u hali „Aleksandar Nikolić“ uglavnom traju 90 minuta; poštuju se sve propisane mere; igrači treniraju u preciziranim grupama, bez igre pet na pet. Rukovodstvo hale i Sportski centar Tašmajdan prethodno su dezinfikovali salu i obavili sve radnje kako bi se ispoštovale sve propisane mere.

– U fazi smo kada još ne znamo šta će biti sa sezonom, razmišljamo kao da ćemo sigurno igrati dalje, tako i treniramo. E, sad, kako će izgledati proces uklapanja igrača koji nam nedostaju, to je već problem za sebe. To su objektivni problemi koji će koštati sve; od pripremanja tima, ulaska u formu, spremanja taktike… Koliko god da radimo, ništa neće biti kao pre. Imamo iskrenu želju da se sve vrati u normalu, da smo zdravi, da igramo i bavimo se onim što volimo. To je samo naša želja, realnost je drugačija. Kome će biti potrebna ova košarka i ovo takmičenje? Da li je to zbog neke suve istorije ili želje da se nađe u nekom određenom takmičenju? Verovatno da. Naše je da postignemo maksimum od onoga što imamo – nezadovoljno deluje trener Šakota što je klima takva da Evroliga hoće pošto-poto da se sezona nastavi, iako su igrači, intimno, protiv takve odluke.

Pavićević i Vasić sa prvotimcima

Osam srpskih igrača, među kojima Nikola Jovanović i Nemanja Nenadić uopšte nisu bili u takmičarskoj ekipi, zajedno sa Majklom Odžom na okupu je od početka priprema za potencijalni nastavak sezone. Stručni štab je odlučio da Marka Pavićevića i Lazara Vasića priključi prvom timu nakon dozvole nadležnih organa za timske treninge, prvo na otvorenom, potom i zatvorenom. Obojica su u prvom delu sezone igrali za pančevački Tamiš; deo su iste generacije igrača rođenih 2001. Pavićević je stigao iz Vizure 2017. i sa klubom je vezan ugovorom do 2022. Iako je u mlađim kategorijama igrao na četvorci, zbog građe i visine od 209 centimetara u seniorskoj košarci bi mogao da pokriva i poziciju petice. Vasić je plejmejker koji je ponikao u Zvezdi; faktički je u klub stigao 2014. iz Bariča. Daroviti plej je sa Zvezdom 2019. potpisao četvorogodišnji profesionalni ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari