Crvena zvezda trojkom Nedovića rešila istorijski evroligaški večiti derbi sa Partizanom 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Dva najveća srpska kluba prvi put su odmerila snage u najjačem košarkaškom takmičenju, a pobednik je odlučen dalekometnim šutem u „foto-finišu“ meča u kom je slavljenik bio gost u Štark areni – 73:76 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22).

Crno-beli su furiozno ušli u klinč, očigledno sa ogromnom željom da slave 150. pobedu u 288. susretu sa crveno-belima, računajući sva domaća i međunarodna takmičenja, gde su se decenijama susretali.

I. što je daleko važnije, prekinu seriju od tri vezana poraza u svojoj povratničkoj sezoni u elitnoj kontinentalnoj klupskoj konkurenciji, jer ih je španski trio Barselona – Real- Valensija ostavio na četiri pobede.

Da li pod pritiskom prefiksa „istorijska utakmica“ ili pod utiskom višednevnog trvenja uprava, povodom dolaska navijača kluba sa Malog Kalemegdana, tek obe ekipe su bile nervozne, što se najviše osetilo u šutu.

Međutim, posle 2:2 puleni Željka Obradovića su se rezultatski odlepili, pa do kraja prve četvrtine uvećavali prednost do solidnih i obećavajućih 20:11, mada je jedno vreme ta razlika bila i dvocifrena (16:4,18:7).

U prvom redu zahvaljujući maksimalno pokretljivoj i odlično organizovanoj odbrani, u meri da su posle 10 minuta imali 10 skokova više (18:8). Od čega ih je skoro polovinu napravio Matijas Lesor (8).

Tome je u određenoj meri kumovao i očajan napad crveno-belih, na otvaranju susreta, kog su dočekali sa četiri nanizana trijumfa u EL (nad Asvelom, Albom, Makabijem i Virtusom) i skorom 5-6.

Međutim, ekipu pod komandom prekaljenog evroligaškog trenera Duška Ivanovića nikada ne treba otpisivati, jer sa Crnogorcem već nedeljama radi velike stvari i uopšte ne liči na tim sa početka sezone.

Psihološki imuna na minus, odmah je počela dobro osmišljeno zatezanje defanzive, sa akcentovanim rotiranjem igrača na preumornom i pod obručom nedovoljno podržanom Lesoru. I dobila je efekte u napadu.

Zvezda je pvrlo brzo odesila „nišanske sprave“ (za dva poena, s trojkama se ni jedni ni drugi proslavili u tom poluvremenu), pa joj nije trebalo puno vremena do izjednačenja (24:24), a onda i do preokreta.

Hasan Martin je držao stvari pod kontrolom na oba kraja parketa Štark arene, dok su Nedović, Dobrić, Petrušev, Vildoza… završavali stvari u realizaciji. I sa ostalima se revanširali protivniku za početni nalet.

Surovo kažnjavajući sve propuste, loše odluke i slabosti Partizana, baš kao u nedavno dobijenom večitom derbiju u ABA ligi. I sa +7 pre velikog odmora (33:40) uspeli su da utišaju tribine krcate Grobarima.

Uvodni minuti treće deonice opet su obrnuli odnos snaga, ponovo probuđeni domaćin krenuo je da vraća priključak i uhvatio ga je na 44:44. Tražeći dobitnu petorku, gosti su ubacili tek četiri poena za pet minuta.

Međutim, iako efikasnji u toj fazi meča i crno-beli su imali problema u ofanzivi, pa su se rivali sustizali u rovovskoj borbi (46:46, 48:48, 50:50). Do Martinovog tačnog šuta za sitnu razliku pre raspleta (52:54).

Panter i Madar poneterski su vukli Partizan, a Nedović to činio sa Zvezdom u duelu sa morem promašenih šuteva sa distance, na obe strane, pa su u pola sata pale samo četiri trojke iz (ukupno) 30 pokušaja.

Da bi ih crno-beli dodali čak tri na početku zadnje dekade i u 35. minuti poveli sa 67:64. Crveno-beli su joj na isti način uzvratili kada je to bilo najpotrebnije – za 73:73, nešto više od minut pre kraja susreta.

A, onda dve sekunde pre kraja, sa iste daljine, rešili u svoju korist istorijski večiti derbi. Tačnije sigurna ruka Nemanje Nedovića, pošto je na dodavanje Vildoze poništio sve prethodne promašaje sa 6,75 metara.

Uz to je odneo „titulu“ prvog strelca meča u nikada mirnijoj atmosferi, bez uobičajenih navijačkih incidenata, pošto je ubacio 20 poena (4/8 za dva, 1/7 za tri) uz 4 asistencije. Pomogli su mu Vildoza sa 14, (4 skoka, 6  asistencija), Filip Petrušev (10), Ognjen Dobrić (9), Hasan Martin (8, uz 7 skokova)…

Partizan je imao 13 skokova više od rivala (39-26), isti broj pogođenih trojki (5/27), a dvocifreni su bili Kevin Panter sa 15 poena (1/5 za tri), Jam Madar (14, 4 skoka i 3 asistencije), Janis Papapetru (13 , plus 6 skokova) i Matijas Lesor sa (11, uz 10 skokova i 3 asistencije).

Crno-bele 13. decembra očekuje gostovanje Asvelu, a tri dana posle biće domaćini Efesu, dok će Zvezda oba meča u novoj duploj nedelji odigrati kod kuće, a dolaze joj Žalgiris (13.12) i Olimpija Milano (15.12).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari