Dobrić imao šut za pobedu 1photo:euroleague.net

Čak devetnaest dana bez takmičarske utakmice, zbog prisustva korona virusa u većem delu igračkog i stručnog kadra crveno-belih, nije u potpunosti izbacilo Branka Lazića i saigrače iz forme. Povratnički nastup u Vilerbanu, nako tri propuštene evroligaške utakmice, mogao je, možda i morao da bude trijumfalnog karaktera u 22. kolu, s obzirom na tok meča. Crvena zvezda je vodila u većem delu utakmice, imala je i plus 14, poslednji napad za pobedu, ali je Ognjen Dobrić, doduše iz teške i neizgrađene pozicije, promašio trojku vrednu kapitulacije Asvela (69:67).

Zaslužio je popularni Šegi da bude meč-viner (20p, 4/7 za tri). Odigrao je simultanku sa odbranom Asvela u trenucima kada je zavladala bezidejnost u igri crveno-belih, pogotovo u samoj završnici, tačnije u poslednja četiri minuta, u kojima su gosti morali da igraju bez Nikole Kalinića, zbog pet ličnih grešaka. Preciznije napisano, Kalina je u drugom poluvremenu proveo tek nešto više od pet minuta na parketu, opterećen faulovima, što se drastično odrazilo na igru crveno-belih u oba pravca.

Dok su kontrolisali ritam meča, igrali „na posed manje“ puleni Dejana Radonjića vladali su situacijom na terenu. U uvodnih 20 minuta podsetili su javnost na defanzivne sposobnosti, čvrstinu, umešnost u preuzimanju i zatvaranju reketa. Domaćin je na veliki odmor otišao sa svega 25 ubačenih poena; u drugoj četvrtini puna četiri minuta nije mogao koš da pogodi, dok je u uvodnoj deonici u tri navrata ostajao bez poseda po isteku 24 sekunde.

Kao da nisu imali predugu pauzu i kao da većina nije u tom intervalu preležala koronu, Lazić i saigrači bili su predominantni u prve dve četvrtine, u meri da je izgrađena prednost dostigla maksimalnih 14 razlike (11:25). Pogotovo sa nižom petorkom, Mitrovićem na pet (9p, 7sk, 3as), Zvezda je defanzivno sa lakoćom branila i čitala ideje u napadu Asvela. Ofanzivno, rešenja su dolazila iz pozicione igre; čitanja mis-meč situacija i materijalizacije nedovoljno agresivne odbrane Asvela na perimetru. Vajt (12p) je naročito bio koristan u prvom poluvremenu; Dobrić šuterski najkonstantniji, dok je u kolektivnom aspektu Zvezdin napad bio pesma, s obzirom na to da je ukupnih 35 poena postigla iz deset timskih asistencija.

Za očekivati je bilo da u nastavku domaćin zaigra agresivnije i u bržem ritmu, ne želeći da „crnu seriju“ produži na sedam poraza u poslednjih osam utakmica. Radonjić je morao da počne bez Kalinića, što je naročite implikacije imalo u odbrani. Lakomb (17p, 7sk) je bio incijator brže igre i realizacije Asvela u fazi tranzicije. Francuz je čak 10 poena ubacio u trećoj deonici i bio osnovni subjekat u rezultatskom preokretu domaćina (49:48). Zvezda je pritom imala problema u kontroli defanzivnog skoka kao i branjenju rivalske igre u tranziciji. Produkciju je dobijala preko Dobrića sa distance i umešnosti Mitrovića u reketu. Falilo je više plejmejkerske kreacije i dolaženja do lakiih poena.

Uprkos činjenici da je imao četiri faula, Radonjić je od starta poslednje deonice zaigrao sa Kalinićem (9p) što je odmah uticalo na veću defanzivnu čvrstinu, potpuno zaustavljanje Lakomba i daleko bolju konekciju sa Mitrovićem na pet. Korpulentni plej, Džons (17p) se vremenom nametnuo kao primarno rešenje u rivalskom napadu, naročito je bio precizan iz snejk driblinga, ali je sve do pomenutog izlaska Kalinića Zvezda imala rezultasku prednost. Dobrić je bio sjajan u šutu sa distance, a kada je Kalina ubacio bacanja za 58:63 na 3:50 činilo se da crveno-beli mogu do brejka. Nedugo zatim, najbolji igrač Zvezde dobio je peti faul i do kraja meča, ispostaviće se, gosti će postići svega četiri poena.

U igri na jedan posed, Zvezda nije imala rešenja za Džonsa; u napadu se sve svelo na šutersko nadahnuće Dobrića i uprkos bezidejnosti crveno-beli su imali poslednji posed za produžetak ili pobedu. Dobrić je bio prinuđen da šutira iz teške pozicije za tri poena, a vremena nije bilo da njegov promašaj neko pretovori u dodatnih pet minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari