Hassan Martinfoto STARSPORT

U teškom evroligaškom trenutku nalaze se košarkaši Crvene zvezde, koji naprosto vape za pobedom u gostima. Jednu takvu priliku imaće u četvrtak u Tel Avivu, protiv Makabija u 24. kolu (20.05).

U seriji od četiri evroligaška poraza nalaze se košarkaši Crvene zvezde. Time su veoma ugrozili ambiciju da se nađu u TOP 8.

Iako je ostalo još 11 kola, a Zvezda šanse nije izgubila, utisak je da joj je potrebna jedna pobeda na gostovanju kako bi se povratio elan i podiglo samopouzdanje Branka Lazića i saigrača.

Crveno-beli su poslednji put slavili izvan hale „Aleksandar Nikolić“ pre više od mesec dana, tačnije 6. januara u Valensiji.

Od duela sa španskim predstavnikom pretrpeli su tri vezana poraza, od kojih su poslednja dva bila poprilično rutinska.

Evidentan je pad u formi, naročito kada je napad u pitanju. U Kaunasu i Milanu, crveno-beli su ubacili manje od 70 poena, dok su u Bolonji postigli 72, ali je meč bio rešen i pre početka poslednje deonice.

Naročito loše, puleni Duška Ivanovića šutirali su za tri poena. U Milanu 19 odsto, Bolonji 28, a Kaunasu 27 odsto. Ukupno su ubacili svega 17 trojki iz 68 pokušaja.

Neprepoznatljivo neprecizan bio je Nemanja Nedović. Na poslednja tri gostovanja pogodio je samo jednom sa distance i to u Kaunasu, dok u Bolonji i Milanu nijednom nije uspeo da ubaci šut za tri poena.

Njegovi procenti sa distance u Evroligi, koji su na ispod 30 odsto, nešto su našta stručni štab mora da pronađe odgovor u što skorije vreme. Bez Nedovićeve napadačke produktivnosti šanse crveno-belih da dođu do trijumfa drastično bivaju umanjene.

Stil igre Nedovića je takav da se puno troši u napadu; neretko šuteve upućuje iz driblinga i preko ruke, iz nedovoljno dobro izgrađenih pozicija, što svakako utiče na njegove procente ali nije opravdanje i ne može biti.

Reprezentativac Srbije se prošlog leta vratio na Mali Kalemegden percipiran kao nosilac igre, zašta je i skupo plaćen (više od milion evra po sezoni). U 32. godini života, navijači od njega očekuju konstantnost, znanje i iskustvo da u odlučujućim mečevima i periodima utakmice bude na visini izazova i iskušenja.

Naravno, odgovrnost za seriju loših rezultata i igara nije samo njegova; dosta je igrača kod kojih je evidentan pad u formu – Mitrović, Dobrić, Petrušev, pa čak i Vildoza, odnosno Marković.

U Bolonji su se crveno-beli predali bez borbe. U Milanu su na momente pokazivali znakove živosti, dok u Kaunasu nisu znali niti umeli kako da matiraju protivnika koji je bio na konopcima.

Zvezda spada u grupu timova koja je ostvarila, u dosadašnjem delu Evrolige, četiri pobede na strani. Alba i Panatinaikos su u tom aspektu najlošiji sa svega dva trijumfa.

Crveno-beli, gledajući samo mečeve van nekadašnjeg Pionira, imaju i petu najlošiju odbranu, dok su u napadačkim parametrima negde u sredini evroligaške konkurencije.

Tel Aviv baš i nije mesto na kojem će se „vaditi“, s obzirom na to da je Makabi od starta sezone samo jednom izgubio na svom terenu i to od Barselone.

Ponos Izraela ima najbolju odbranu kod kuće, u poređenju sa ostalim ekipama, iz koje generiše veliki broj poena u fazi tranzicije.

Takođe, Kolson, Nibo, Martin i Sorkin dobri su skakači, konstantno prisutni na ofanzivnom skoku, što je košarkaški atribut koji stoji uz aktuelnu generaciju  Makabija.

Kadrovski problemi izabranika Odeda Kataša nešto je što bi delimično moglo da olakša posao crveno-belima.

Najbolji igrač, Lorenco Braun je već izvesno vreme povređen, baš kao i Ostin Holins i Aleksander Pojters.

S tim u vezi, Makabi je nedavno iz Tofaša angažovao 34. godišnjeg Sulejmana Braima kako bi pojašao konkurenciju i proširio rotaciju.

Zvezda je veliku ranjivost, u poslednje vreme, pokazala u centarskoj liniji, branjenju reketa i defanzivnoj čvrstini na niskom postu.

Naročito je loše, u tom pogledu, izgledala na „italijanskoj turneji“. Virtus i Milano su u proseku imali 58 odsto uspešnosti u šutu za dva poena, a gro produkcije ostvarivali su u samom reketu Crvene zvezde.

Jedan od osnovnih odbrambenih zadataka crveno-belih biće odbrana od napadačke tranzicije Makabija i sprečavanje lakih poena.

„Izuzetno dobra ekipa, atletski vrlo jaka, igraju izuzetno dobro u tranziciji, naročito kući i to u prvoj četvrtini kada stiču veliku prednost. Moraćemo da znamo da igramo na taj način na koji oni igraju jer će to biti mnogo kontakata, tranzicije i skokova. Puno ekipa kada igraju u Tel Avivu imaju problem u toj prvoj četvrtini jer oni počinju da igraju na jedan izuzetno agresivan način i ako nisi spreman na to onda steknu veliku prednost. Znamo šta nas čeka i na to moramo da odgovorimo“, poručio je Duško Ivanović, šef struke Crvene zvezde.

Mogućnost da Hasan Martin zaigra, nakon višenedeljne pauze zbog povrede, svakako bi trebalo da predstavlja benefit i ohrabrenje za crveno-bele.

„Mislim da će biti jako teša utakmica na gostovanju. Igramo protiv jednog jako agresivnog i fizički jakog tima kakav je Makabi. Zaista nam je potrebna ova pobeda, vrlo veliki trijumf ako dođemo do njega. Žedni smo pobeda trenutno, a ja se osećam sjajno. Malo mi treba da povratim svoja pluća, ali fizički sam na 100 odsto, definitivno spreman da igram. Moram da se vratim u ritam i ponovo osetim loptu, ali mislim da mi neće biti potrebno mnogo vremena. Kao što sam rekao fizički sam na 100 odsto i mislim da ću uskoro biti tu.“

Zvezda je posle 23 kola na skoru 10-13 i nalazi se na 13. mestu, dve pobede u zaostatku u odnosu na osmoplasirani Makabi, kojeg je savladala u prvom ovosezonskom susretu u Beogradu 69:68.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari