Crvena zvezda odigrala za Partizan; Kampaco bacao magiju, crveno-beli defanzivno "zaledili" Baskoniju 1foto: Starsport

Uspeli su košarkaši Crvene zvezde, da protiv Baskonije, prekinu niz od dva evroligaška poraza. Zahvaljujući sjajnom Kamapcu, ali i impresivnim Mitroviću i Bentilu, kao i košgeterski raspoloženom Nedoviću, matirali su Baskijce i time došli do 13. trijumfa (74:63).

Najavili su košarkaši Crvene zvezde u Barseloni da polako izlaze iz igračke krize, a čini se da je večeras dobijena potvrda da bi uspon u formi trebalo da usledi.

Trijumfu, ukupno 13. evroligaškom ove sezone, obradovao se i Partizan, s obzirom na to da mu je Baskonija direktan konkurent za mesto u TOP 8.

Odigrali su crveno-beli, pogotovo od druge deonice, pametno, zrelo i izbalansirano u obe faze, pogotovo defanzivno, protiv jedne od najkompletnijih napadačkih ekipa u Evroligi.

Kampaco je, uprkos tome što je tek sredinom četvrte deonice prvi put poentirao i to za tri poena, odigrao impresivan meč, demonstrirajući kvalitete u kojima egzekucija ne mora biti primarni element.

Zvezda je odbrambeno, više od 12 minuta, držala rivala na svega pet poena, inicirajući u tom periodu, sve do sredine treće deonice, seriju 27:5, dovoljnu za sticanje, ispostaviće se, kapitalnih deset poena prednosti (50:40).

Kada je Kampaco iz „popa“ asistirao Bentilu za tri poena osetilo se da crveno-beli mogu doći do trijumfa.

Kao ekipa koja ove sezone igra u drugom najbržem ritmu u Evroligi, Baskonija je preferirala brz prenos lopte, realizaciju u ranoj fazi napada i kažnjavanje lošijeg vraćanja u odbranu.

Zvezda u većem delu uvodne četvrtine gotovo da ništa nije mogla da odbrani. Od uvodnih devet napada, gosti su realizovali osam, kontinuirano uvećavajući prednost.

Ni prilagođavanja trenera Ivanovića, pomeranjem Lazarevića na četiri, kako bi se ispariralo Homesu, veoma pokretljivoj i šuterski predisponiranoj četvorki, nije dalo željeni rezultat.

Iako je Kampaco u dva navrata u piku razigrao Martina (10p, 8sk), Zvezda je željeni raspored u napadu dobila tek ulaskom izvrsnog Mitrovića (8p, 7sk, 5as).

Baskijci nisu znali kako da brane njegov šort-rol iz kojeg je protok lopte za crveno-bele bio blizu idealnog. Čak tri asistencije u samo dva minuta dovele su do toga da je centar nemerljivo doprineo lakšoj egzekciji Crvene zvezde.

Gosti su smišljeno gađali Vildozu u napadu, a Argentinac ponovo nije bio u reprezentativnom izdanju.

Domaćin je u prvih 20 minuta primio čak 26 poena, a kada su gosti u uvodna dva druge deonice ubacili devet, povećavši razliku na opasnih 23:35, činilo se da će igra Zvezde dobiti na prepoznatljivoj anemičnosti.

Ipak, uprkos tome što nije ni poen ubacio, Kampaco je pokazao na koje sve načine može praviti razilku (3p, 3sk, 7as, 2ukr).

Prvo su on i Vildoza defanzivno na perimetru poremetili organizaciju napada gostiju (Vildoza tri presečene lopte), iz kojih je proisteklo nekoliko lakih poena u kontranapadu.

Bentil se u tim segmenitma ispostavio kao korisno rešenje (12p, 5sk), baš kao i na ofanzivnom skoku, dok je timskim pristupom u kratkom roku iskompenzovan izlazak Vildoze zbog bola u zadnjj loži.

Fantastično je Kampaco igrao na perimetru. Bukvalno je u džep stavio bekove Baskonije, aktivnošću na liniji dodavanja inicirao je napadački post gostiju u intervalu od čak sedam minuta.

Uprkos očajnih 17 odsto za tri poena i bez realizacije Kampaca (4as), Zvezda se vratila u život. Nedović je poenima u poslednjem minutu doveo u vođstvo saigrače među kojima su Dobrić (9p) i Bentil (7p) bili najefikasniji.

Iako se očekivalo da Baskonija u jednom trenutku zaigra brže i dinamičnije, loš sud sa distance, ali i dobra odbrana Zvezde u kojoj nije bilo poroznosti na niskom postu, činili su da puleni Duška Ivanovića konstantno budu u vođstvu.

Zbog bolova u zadnjoj loži, Vildoza se više nije vraćao u igru, što je podrazumevalo izuzetno skraćenu rotaciju domaćina u spoljnoj liniji koja je bila svedena na povratnike – Dobrića i Nedovića, kao i plejmejkere Kampaca i Markovića.

Mogli su crveno-beli i znatno ranije da matiraju Baskijce, međutim, dobar momentum nije materijalizovan, usled promašenih zicera i nedovoljno osmišljene igre u tranziciji.

Probuđeni Darijus Tompson, sa osam poena u poslednjoj deonici, individualno iskreiranih i na prodoru završenih, povećao je dramatičnost meča, međutim, bez pogođenog šuta sa distance u poslednjih 10 minuta, Baskonija nije mogla da isparira boljem od sebe.

U lomnim momentima, prvo je Kampaco trojkom udaljio rivala na65:57. Bili su to njegovi prvi poeni na meču u kojem se nedostatak egzekucije sjajnog pleja nije ni osetio.

Zvezda je dobro branila rivalski „pik“, vešto čitala dodavanja po dubini, a kada je Nedović, takođe, pogodio sa distance za 68:59 pobeda se već iscrtavala na semaforu nekadašnjeg Pionira.

Čak 22 poena ubacili su domaćini u fazi tranzicije i u igri na otvorenom terenu. Kontrolom skoka i entuzijazmom Mitrovića i Bentila na ofanzivnom, u ponovljenim napadima Nedović je poenterski matirao rivala u poslednja dva minuta.

U svom povratničkom nastupu posle povrede, prekaljeni bek ubacio je 20 poena, od kojih i četiri šuta sa distance.

Zvezda je defanzivno naterala rivala na kapitulaciju i u poslednja četiri kola trebalo bi da pokuša da odbranu uokviri u standardizovane evroligaške mere.

Rivala je naterala na impresivnih 19 izgubljernih lopti dok ih je direktno oduzela čak osam.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari