CSKA tužio Evroligu 1foto: Djordje Kostic / STARSPORT

ako je jedan od suvlasnika Evrolige, uz još deset klubova, moskovski CSKA odlučio je da tuži pomenutu organizaciju zbog isključenja iz takmičenja u sezoni 2022/23.

Moskovljani su tužbu podneli sudu u Luksemburgu i za nekoliko dana očekuju presudu. Potez rukovodećih ljudi pomalo je iznenađujući, s obzirom na to da su kao suvlasnici učestvovali na svim prethodnim sastancima Evrolige, ravnopravno odlučujući o tome da li će se usvojiti korekcija i uvođenje novih pravila, kao i o tome koji su klubovi dobili pravo učešća u narednoj takmičaskoj godini.

Andrej Vatutin, kao prvo čovek kluba, nedavno je, nakon poslednjeg sastanka na kojem je donešena odluka da Partizan i Valensija popune upražnjena mesta nakon izbacivanja CSKA i Zenita zbog rata u Ukrajini, delovao staloženo prilikom obraćanja javnosti, pomiren sa činjenicom da Moskovljani neće biti deo najelitnijeg takmičenja u narednoj takmičarskoj godini. Uostalom, i o tome su glasali klubovi suvlasnici Evrolige.

Pravno-formalno, CSKA ima dovoljno argumenata da Evroligu tuži sudu, s obzirom na to da je jedan od suvlasnika sa garantovanim ugovorom učešća u svakoj takmičarskoj godini. Pravna forma “vanredne situacije” može biti tumačena na razne načine i sigurno je tim pravnika koji zastupa interese kluba dobro prostudirao materiju pre nego što je dao signal predstavnicima CSKA da mogu da povedu sudski spor sa Evroligom.

Vatutin je u junu, nakon odluke o izbacivanju CSKA iz Evrolige za takmičarsku 2022/23, delovao razložno, poručivši da će “armejci” novonastalu situaciju iskoristiti kako bi, između ostalog, afirmisali mlade ruske igrače.

Ipak, u jednom delu obraćanja javnosti tokom marta meseca, istakao je i da će poslušati savete advokata koji zastupaju interese kluba.

CSKA je u osam navrata bio šampion Evrope, poslednji put 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari