Čudesni troskok Julimar Rohas 1 EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Venecuelanka u Beogradu za 31 centimetar popravila svetski dvoranski rekord u atraktivnoj atletskoj disciplini.

Beogradska publika imala je priliku da tokom trodnevnog Svetskog dvoranskog prvenstva prisustvuje obaranju više planetarnih atletskih rekorda, ali ono što je poslednjeg dana takmičenja učinila Julimar Rohas ostaće im sigurno dugo u pamćenju. Čekajući večerašnje finale u „običnom“ skoku u dalj i nastup srpske vladarke „kraljice sportova“, Ivane Vulete (devojačko Španović), sa divljenjem su ispratili prizemljenje Venecuelanke na 15,74, metara, jer je u šestoj seriji za čak 31 centimetar produžila (svoj) prethodni najbolji skok ikada u istoriji ove discipline, u zatvorenom.

Imala je nestvarna olimpijska pobednica iz Tokija i vlasnica svetskog rekorda pod otvorenim nebom, upisanim u istom gradu proplog leta (15,67), jedan sjajan skok i ranije, ali je prestupila, da bi mirno nastavila da se priprema za sledeće izlaske na zaletište i iz „Štark arene“ ponovo otišla u anale. Obzirom na njena dostignuća – Rohas je trostruka svetska prvakinja u dvorani i dvostruka na otvorenom – jedina dilema bila je koja će brojka stajati uz njeno ime na kraju finalnog odmeravanja snaga sa nedoraslom konkurencijom.

Ali sve je ostavila bez teksta činjenicom da je toliko premašila svoje ranije rezultate. Već u prvom pokušaju je pokazala koliko je dominantna, zabeležila je rezultat – 15,19 i zasela na vodeću poziciju. Na njoj je ostala sve vreme da bi zadnjim skokom, uz ovacije gledalaca, odleti u večnost. Između ostalog i zato što je postala prva trostruka svetska šampionka u dvorani u troskoku. I to sve sa samo 26 godina, što znači da bi ako je posluži zdravlje mogla još dugo suvereno da drži tron.

– Pre svega, želim da kažem da sam veoma srećna što sam ovde i sto imam priliku da pricam sa vama. Sve je bilo kao san, celi ovaj dan je bio kao da sanjam, živela sam svoj san. Moj trener i ja smo došli sa planom da se zabavimo i tako je i bilo, ja sam u odličnoj formi, pravila sam greške u prvih par skokova, ali sam kasnije to ispravila. Ivan (trener) i ja smo kao jedna osoba, jako smo povezani. On zna šta ja mislim, ja znam šta on misli i on zaslužuje sve zasluge isto kao i ja. Iskreno, ne znam šta sam uradila drugačije u poslednjem skoku. Moram prvo da pogledam poslednji skok kako bih videla koju sam pripremu uradila… Samo sam slušala sve savete koje mi je trener davao… – objasnila je atletska heroina iz Južne Amerike.

Prosto, već dugo je toliko koplja je ispred ostalih da joj ni juče nijedna rivalka nije bila ni blizu. Pojedine su „aterirale“ i do dva metra iza Julimar, dok su srebrna Ukrajinka Marina Bek Romančuk (14.74) i bronzana Amerikanka Kimberli Vilijams (14,62) ostale ispod magične crte od 15 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari