Čudna sezona Partizana 1Foto: STARSPORT

Pregled urađenog u sezoni 2016/17 i projekcija budućih takmičarskih godina zaključno sa 2024/25 obavljeni su na poslednjoj sednici Skupštine klubova ABA lige.

Zbog činjenice da je ovo bila debitantska sezona ABA 2 lige, više bitnih odluka nekako se odnosilo na drugo po rangu takmičenje, dok su potezi vezani za najelitniji rang uglavnom stali u podizanje ruku za ukidanje nacionalnog ključa, maksimum pet klubova iz jedne države, ulazak u Prvu isključivo iz Druge ABA lige i ostanak na broju od dvanaest učesnika.

Od sezone 2018/19 pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige. Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika. Umesto fajnal-fora, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kojem će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja. Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/25. osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci – zapisano je u saopštenju ABA lige nakon održane sednice.

Statistički gledano, pogotovo u ofanzivnim segmentima, deluje čudno da Partizan nije među četiri najbolje ekipe, koje će od nedelje 18. marta započeti nadmetanje za titulu i plasman u Evroligu naredne takmičarske godine. Prema indeksu uspešnosti i broju poena crno-beli su odmah iza Crvene zvezde; po procentima za dva poena su na prvom mestu (55,94), dok je Zvezda lider po procentima za tri poena (39,75). Individualno, Đorđe Gagić je najbolji u ofanzivnom skoku (tri u proseku), dok je Vilijams Gos u samom vrhu po broju asistencija i poena. Takođe, Partizan ima najviše MVP priznanja po kolu – četiri, odnosno igrača koji je jedini tri puta proglašavan za najkorisnijeg igrača u jednoj rundi (Novica Veličković). Zvezda recimo ima dvojicu igrača sa MVP nagradom (Lesor, Bjelica); Mornar je u tri navrata dobio pomenuto priznanje (Luković dva puta i Nidam), kao i Cedevita, a Budućnost samo jednom (Danilo Nikolić).

Partizan je prvi i kada je prosek asistencija u pitanju (19,4), što samo implicira da je danak platio zbog izuzetno loše odbrane, što potvrđuje i defanzivni rejting: sa prosečnih 86 primljenih poena, crno-beli su sezonu završili kao druga najlošija odbrana u čitavoj ligi.

Domaći teren kao tvrđava

Koliku će važnost u predstojećem plej-ofu predstavljati prednost domaćeg terena najbolje ilustruje podatak da su u regularnom delu košarkaši Crvene zvezde doživeli samo jedan poraz i to kada su u Železniku ugostili Budućnost. Podgoričani pak ne znaju za izgubljeni meč u „Morači“. Cedevita je takođe samo jednom poražena u Zagrebu, a Mornar u četiri navrata u Baru.

Srpski klubovi negoduju

Odluka Skupštine ABA lige vezana za ukidanje nacionalnog ključa, odnosno prohodnost isključivo preko plasmana u ABA 2 ligi naišla je na negodovanje srpskih klubova. Iako deluje gotovo neverovatno da bilo koji klub može pomrsiti računicu Zvezdi, Partizanu, FMP i Megi, predstavnici „manjih“ klubova u Srbiji smatraju da je time obezvređen sportski motiv, ali i otežan način formiranja budžeta bez mogućnosti da se učinkom u nacionalnom šampionatu izbori plasman u ABA ligu. Sada je unapred poznato da će se Zvezda, Partizan, FMP i Mega u sezoni 2018/19 takmičiti u Prvoj ABA ligi, a mesto mogu da kroz Drugu ABA ligu obezbede Borac ili Vršac, ako narednog meseca budu trijumfovali na fajnal-foru u Čačku. To bi značilo da će se svi ostali učesnici Superlige boriti za šesto i sedmo mesto, koja će donositi plasman u Drugu ABA ligu, ili u drugoj varijanti za peto i šesto mesto, ako Borac ili Vršac prethodno ne uđu u najviši rang osvajanjem ABA 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari