Čudo, ali nije nemoguće 1Foto: EPA/ Ronald Wittek

Realova potpuna dominacija u prvih sat i po dvomeča polufinala Lige šampiona, krunisana het-trikom Kristijana Ronalda na krcatom „Santijago Bernabeu“….

…gotovo da je oduzela takmičarsku draž večerašnjem revanšu polufinala Lige šampiona na „Visente Kalderonu“, jer je teško zamisliti da će osvajač 11 evropskih titula i aktuelni vladar kontinentalnog klupskog fudbala dozvoliti gradskom rivalu da četiri puta matira Kejlora Navasa a domaćinov golman Jan Oblak samo statira u večitom madridskom derbiju. Što, opet, ne oduzima pravo Jorgandžijama da se nadaju svom trećem prolazu u sam finiš skupe trke za „ušati pehar“ u poslednje tri godine, gde su im baš Kraljevići 2014. i 2016. došli glave, zaduživši ih s još dva poraza u četvrtfinalnim duelima u sezoni između.

Šta više, „ratnici“ Dijega Simeonea veruju da im njihova fanatična trka i tuča na svakom pedlju terena, uz veče inspiracije (recimo) sjajnog napadača Antoana Grizmana, mogu doneti čudovišni rezultatski preokret. Nalik istorijskom gubitku prednosti od četiri pogotka Pari Sen Žermena u osmini finala ove LŠ.

– Naravno da možemo do preokreta, pogledajte Barselonu, koja je imala čak teži rezultat. Uveren sam da možemo da izbacimo Real, borićemo se i ako ne uspemo bar ćemo izaći sa terena uzdignuta čela – bodri svoj tim i Atletikove navijače kapiten Fernandes Gabi.

Tanku nadu člana velike fudbalske trojke španske Primere podupire podatak da ga je Real savladao samo jednom u poslednjih osam duela u prvenstvu. Ili, na primer, sećanje na meč iz 2015, kada je Atletiko s 4:0 dobio zakletog sportskog neprijatelja.

– Pred nama je ekstremno teška utakmica, za neke nemoguć zadatak, ali ne i za nas. Rekao sam igračima da veruju, iako igraju protiv najboljeg tima sveta, ali mi možemo da prođemo. Na svom terenu imamo uvek šansu – nikada ne odustaje Dijego Simeone, koji ovog puta u sastav može da stavi i pouzdanog štopera Hosea Mariju Himeneza.

Na drugoj strani španske prestonice nisu još otvorili slavljenički šampanjac, ali ga drže na hlađenju još od prošlog utorka, uvereni da su već na svom stadionu napravili pretposlednji korak u odbrani trofeja LŠ, što nijednoj drugoj generaciji Kraljevića niti bilo kom drugom klubu nikada nije pošlo za rukom.

– Real ima specijalnu vezu s Ligom šampiona i navijači isto osećaju. Igranje u Evropi daje nam krila… Svaki meč protiv Atletika je težak, veliki su tim, ali mi znamo sa njima – ne ostavlja mesta dilemi oko ukupnog ishoda mladi i talentovani Lukas Vaskez, krilni napadač Reala.

Međusobni skor

Primera: Real 86, Atletiko 39, nerešenih – 35
Kup kralja: Real 17, Atletiko 11, nerešenih 14
Liga kup: Real 1, Atletiko 1, nerešenih 2
Superkup: Real 0, Atletiko 1, nerešenih 1
Liga šampiona: Real 5, Atletiko 2, nerešenih 1

Ronaldo „penicilin“ za večitog rivala

Kristijano Ronaldo je protiv Atletika postigao 21 gol, što je najviše od svih igrača koji su ikada igrali za Real Madrid. Na drugom mestu je Alfredo di Stefano sa 17 pogodaka, slede Santiljana 15, Ferenc Puškaš 13, Emilio Butragenjo, Santjago Bernabeu i Pako Kampos s (po) 12.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari